Tocmai stateam deunazi si ma intrebam ce sa scriu saptamana asta pentru ziar, cand ma pomenesc la usa cu doi oameni de la Politia Comunitara a Sectorului 1, unde locuiesc: anume, agentul Stefan Cercui, legitimatie 719, si referentul Neculai Bocu, legitimatie 545.

Ultimul parea sa fie si seful operatiunii. Cu ce se ocupau cei doi politisti comunitari duminica pe la pranz, deci? Distribuiau prin blocuri o scrisoare semnata de primarul de sector, liberalul Andrei Chiliman, adunand semnaturi si numere de buletin intr-un tabel. Mai precis, intr-o diatriba emotionala si plina de metafore politice de campanie, cetatenii erau informati ca „rechinii imobiliari“ din Capitala pregatesc o noua lovitura: „coalitia de stanga PD-L, PNG si PSD din Consiliul General“ vrea sa forteze Sectorul 1 sa investeasca o suma mare de bani in dotarea cu utilitati a cartierului ANL Henri Coanda, cel inceput cu ani in urma pe un ogor din Baneasa de Adrian Nastase, impotmolit actualmente in proceduri si lipsa de finantare.

Asadar, oamenilor care vor vota peste cinci zile li se reamintea ca primarul lor reales in iunie 2008 se opune acestui proiect, iar aceasta campanie politico-civica de advertising camuflat era pusa in practica fara nicio jena prin intermediul celor de la Politia Comunitara. Vecinii mei, oameni in varsta si socializati decenii in reflexul ca daca un tip in uniforma iti cere buletinul, il dai fara comentarii, aveau tendinta sa semneze. De unde deduc ca actiunea electorala a primarului Chiliman va fi un succes, deci vom vedea zilele urmatoare chestiunea scoasa pe tapet.

Un asemenea caz opereaza o radiografie excelenta a politicii si administratiei romanesti, circa inceputul de secol XXI, demonstrand ce cale lunga mai avem de parcurs - nu doar pana in Europa de Vest, dar chiar pana in Ungaria. Avem de-a face aici cu un foietaj de abuzuri, din care nimeni nu iese ingeras cu ochi albastri. In primul rand, primarul sectorului 1 o comite flagrant luand politisti de la indatoririle lor de ordine publica si trimitandu-i cu sorcova in campanie. Or fi rezolvat comunitarii toate problemele specifice din zona, cum ar fi aurolacii din Piata Garii? Sau pestii si dealerii de droguri usoare de pe Vespasian colt cu Dinicu Golescu, care agata lumea seara, in strada, atunci cand nu sunt ocupati sa dea petreceri de bubuie cartierul si fug politistii care incotro, sa nu-i prinda vreo baba mai energica prin preajma si sa le ceara sa intervina? Au prins oare vreodata pe cineva din cei care arunca gunoiul cu sacul si tomberonul pe parcurile abia curatate, desi e atat de usor, ca lumea ii cam stie, ca sa aplice in fine o amenda si sa descurajeze fenomenul? Ma indoiesc.

Citeste editorialul integral:

Evenimentul Zilei