Renasterea Occidentului

de Deutsche Welle     HotNews.ro
Duminică, 10 aprilie 2011, 21:36 Revista Presei | Opinii/Analize


Ganditorii europeni incep sa se dezmeticeasca dupa socul de la 11 septembrie 2001 si sa se dumireasca in legatura cu erorile comise de propria civilizatie in raport cu musulmanii imigrati in Occident si cu lumea islamica.
 
Cum sta Europa la capitolul crestinism, traditie, respect fata de propriile valori? Sub titlul "Renasterea Occidentului" ziarul conservator Die Presse, care apare la Viena, a publicat un instructiv eseu despre raportul dintre lumea islamica si Apus, semnat de Peter Stiegnitz, un autor austriac nascut in Ungaria.

Cu o intarziere de un deceniu, ganditorii europeni incep, incetul cu incetul, sa se dezmeticeasca dupa socul de la 11 septembrie 2001 si sa se dumireasca in legatura cu erorile comise de propria civilizatie in raport cu musulmanii imigrati in Occident si cu lumea islamica in genere. Aceste erori tin, potrivit lui Peter Stignitz, de lipsa de respect pentru propriile valori.

Cum se manifesta ea?

Simplu: "Un dascal elvetian crede ca si-ar jigni elevii musulmani daca le-ar permite celorlalti sa vina la scoala arborand pe tricouri crucea de pe drapelul confederatiei elvetiene. O societate aeriana britanica le interzice angajatilor ei sa-si atarne cruciulite mici la gat, in schimb le permite indienilor sa-si poarte turbanele. Cea mai mare organizatie islamica din Suedia revendica introducerea de legi de stat speciale pentru musulmani. In Belgia, spre deosebire de credinciosii altor religii, musulmanii obtin cetatenia dupa doar trei ani de sedere in tara. Iata numai cateva exemple caracteristice, documentand obedienta care marcheaza mentalitatea europeana, mentalitatea unei lumi lipsite de respect de sine si fata de sine", scrie textual autorul eseului publicat de ziarul austriac Die Presse.

Autorul se ocupa si de mult invocatul dialog cu islamul, "propus de mai marii politici si spirituali occidentali" oarecum in lipsa de altceva, in masura in care, "in fata pericolului reprezentat de un islamism tot mai extremist alternativele par a fi ori abandonarea totala a culturii apusene ori explozia de ura rasista".

Originile Apusului

Dar ce este oare Occidentul? Initial acest concept viza doar Europa "care se situeaza in vest, in directia in care apune soarele, scrie Peter Stiegnitz, care-l evoca pe fostul presedinte al Germaniei Federale, Theodor Heuss. "Conform lui Heuss, Occidentul, spre deosebire de Orient", s-ar fi intemeiat pe trei dealuri: pe Acropole, pe Capitoliu si pe Golgota. Conceptia moderna le adauga acestora Muntele Sion si muntii de cadavre ai revolutiei franceze, astfel incat iudaismul si iluminismul completeaza sursele care alimenteaza Apusul, mai scrie, pe drept cuvant, autorul.

Autor, care admite ca Apusul nu este un monolit, ci "se hraneste din varii izvoare, din care doua sunt culturile egipteana si mesopotamiana. In acest context se constata si una din diferentele majore dintre Occident si Orientul islamic. Fiindca acesta din urma ignora complet toate culturile asiatice precum budismul si hinduismul. Islamul se delimiteaza net de culturile asa-zisilor necredinciosi".

Coborand spre origini autorul evoca marile personalitati si simboluri ale unui Occident unificat, primul fiind Carol cel Mare. La 800, imparatul francon a insistat sa devina cezar roman. Al doilea simbol major, in acest context, ar fi fost, potrivit autorului, "Sfanta Imparatie Romana a Natiunii Germane", dupa cum s-a numit in Evul Mediu teritoriul alcatuit dintr-o multitudine de landuri nu doar germane, ci, in fapt, "multietnice, un tinut prea putin sfant, roman, sau german". Aceasta entitate, scrie autorul, care "era o configuratie stranie, intrucat n-avea capitala, iar seful ei era ales de sapte principi regionali si confirmat de Parlamentul Reichului, a intrupat ideea de Apus chiar si dupa ce s-a prabusit sub loviturile imperialismului iluminist al lui Napoleon".

Occidentul in epoca moderna

Traditia occidentala nu e totuna cu iluminismul, asa cum cred multi. Peter Steignitz descrie diferentele majore dintre cele doua sfere, sub raportul consecintelor lor. "Spre deosebire de miscarea burgheza a iluminismului, care a favorizat aparitia statelor nationale si a dictaturilor, traditia iudeo-crestina prefera ideea imperiala a constructiei supra-statale, pe care, chiar daca n-o celebram, o avem azi intrupata sub forma Uniunii Europene".

Or, modul in care politicienii nostri laici-liberali l-au evacuat pe Dumnezeu din cetate, "eliminand din constitutia europeana religia si mai cu seama crestinismul constituie o incalcare stupida si nedreapta a traditiilor noastre", reliefeaza scriitorul austriac.

"In urma acestei goliri de continut a traditiei stam in fata Islamului cu mainile goale, ca niste copii care s-au dezis de proprii lor parinti. In umbra unui 'Razboi al Civilizatiilor' care reizbucneste periodic descoperim formula decisiva care descrie diferenta dintre Orient si Occident: in timp ce Occidentul cultiva emanciparea fara de traditie, Orientul se cantoneaza intr-o traditie lipsita de emancipare".

Ambele moduri si reversul lor sunt, potrivit autorului, periculoase. "Stiinta fara credinta a Occidentului este o nerozie, asa cum credinta fara stiinta a Orientului reprezinta o amenintare".

Vindicta pentru Adam si Eva

I-a izgonit Dumnezeu din Paradis pe primii oameni, dupa ce s-au infruptat din fructul oprit? Ei bine, "noi", scrie autorul, "i-am razbunat pe Adam si pe Eva alungandu-l pe Dumnezeu din biata noastra lume, devreme ce am declarat Uniunea Europeana drept un spatiu fara de Apus si fara de Religie".

Mai exista oare vreun leac impotriva golului sufletesc pe care l-a iscat aceasta evacuare? Reteta, potrivit lui Peter Stiegnitz, ar reprezenta-o "redescoperirea traditiei apusene".

Sursele traditiei apusene

In acest scop, autorul plonjeaza inca odata catre inceputurile spiritualitatii occidentale si detaliaza pietrele de temelie ale culturii europene. "Cunoscute sunt cele 5 izvoare ale Occidentului: filosofia greaca, politica romana, religia evreiasca, extinderea crestina a religiei si iluminismul".

Filosofia greaca a produs intre altele "ideea dualismului (Socrate, Platon, Aristotel si Plotin) si cea a absolutului (arhetipul platonician). Tot ea a dat deschiderea spre umanism a lui Protagoras, pentru care omul era masura tuturor lucrurilor, precum si invatatura lui Aristotel (in care ratiunea figureaza ca virtute) mai releva autorul.

Autorul afirma ca "Roma, la randul ei, a creat, prin violenta si politica, nu doar primul imperiu european ci si baza artei si economiei".

De la filozofie si politica la religie

Alimentata de surse egiptene, religia evreiasca, a devenit pilon al civilizatiei europene "prin integrarea conceptelor de Dumnezeu, istorie si credinta", peste care s-ar fi plasat, conform autorului, "legea lui Moise, a lui Isus si Pavel".

Abia in diaspora, in speta in exilul babilonean al poporului lui Israel, religia ar fi devenit liantul national evreiesc, e de parere Peter Stiegnitz. De origine evreiasca, mai releva autorul, este si un alt element "natural si inseparabil al vietii occidentale si al intregii evolutii apusene, si-anume stiinta, cercetarea si practica publicarii, care au izvorat toate din studiul Talmudului si redactarea comentariilor sale".

Ce rol joaca insa religia crestina? "Crestinismul", scrie autorul, "nu este o religie apuseana originala, ci doar continuarea si deschiderea universala a religiei evreiesti. Adevaratul intemeietor al crestinismului n-a fost rabinul Iesua, ci un evreu asimilat de romani, pe nume Saul din Tarsus, care s-a rebotezat, devenind Pavel, apostolul neamurilor, si a re-etichetat in chip grandios invatatura lui Isus, transportand-o in lume. In absenta crestinismului paulinian n-am putea vorbi azi de Apus".

Capitolul iluminist

La toate acestea se adauga civilizatia iluminismului, o "progenitura protestanta a lipsei de obedienta (evanghelica) fata de Papa", dupa cum afirma autorul austriac. El trimite in context "nu atat la orele suplimentare de munca ale calailor revolutiei franceze" cat la carti si tipografi, precum si la Immanuel Kant si sfatul sau, adresat omului, caruia filosof german din Konigsberg i-a cerut "sa se foloseasca de ratiune spre a se izbavi de vina propriei debilitati si imaturitati mintale".

Vorbind despre "nepotii lui Martin Luther, care au continuat traditia evreiasca, gratie gandirii lor libere, la adapost de coercitia bisericii, s-a pregatit terenul democratiei, laicismului si prosperitatii actuale", mai aflam din eseul lui Stiegnitz. Potrivit caruia, marea civilizatie iluminista "a inflorit pe spinarea suferintelor franceze si a ideilor de referinta ale culturii germane".

Invatati ... securitate

Trimitand la "invatati istoria, d-le reporter", o faimoasa vorba a fostului cancelar austriac Bruno Kreisky, cerand unui gazetar sa se informeze cu privire la trecut, autorul evoca necesitatea cunoasterii propriilor radacini si pozitii culturale daca dorim, in Apus, sa ne bucuram de siguranta.

"Invatati... securitate", ne recomanda el. Citim in continuare: "Un prieten musulman m-a intrebat la un moment dat cum de e posibil sa vrem sa ni se ia in serios religia si cultura, daca noi insine refuzam sa le luam in serios? Avea dreptate. Intr-adevar, cum sa le cerem imigrantilor sa accepte cultura noastra apuseana, daca noi insine n-o cunoastem?"

"Noi", a adaugat prietenul musulman al autorului, "ne straduim sa respectam legile Coranului". Respectul nu e insa o strada cu sens unic. Am dori si noi sa va respectam cultura, dar nu o vedem, nu mai pare a fi prezenta, iar libertatea voastra sociala si sexuala izvorata din iluminism, ni se pare a fi prea putin".

Greseala apuseana

Oamenii, mai sustine autorul, "au nevoie nu doar de libertate, ci si de puncte de sprijin, de traditie si de ordine. Eroarea noastra obisnuita, de a declara iluminismul drept unica sursa a traditiei noastre" e incompatibila cu invatatura lui Freud. "Psihanaliza ne avertizeaza fata de idealul de autonomie al iluminismului, care degenereaza intr-o cultura psihologica a narcisimului, dupa cum scria Eli Zaretsky in "Secolul lui Freud". Or, necesarul dialog dintre Occident si Orient conditioneaza nu doar propria forta, a participantilor la dialog, o forta extrasa din traditie, ci si cunoasterea mutuala.

In context, autorul afirma ca, "spre deosebire de dragostea evreiasca fata de traditie, de universalismul catolic si de lumescul protestant, traditia islamica este controversata. Fiindca Mohamed n-a extins cuvantul divin asupra tuturor domeniilor, traditia musulmana, suna, e plurivoca". Pe de alta parte, evacuarea sau golirea de continut a traditiei "provoaca o nesiguranta generala, deteriorand mai grav decat orice pozitia ocupata de o tabara sau alta in orice dialog".

Pe scurt: nu vom da de cap problemelor contemporane, releva pe drept cuvant Peter Stiegnitz, decat daca Apusul isi va reaminti de istorie. Or, "pe moment, situatia politica mondiala in raportul dintre Orient si Occident e alta: oamenii fara istorie (din Apus) nu inteleg prezentul si n-au viitor, iar oamenii fara viitor (din Rasarit) se tin cu dintii de istorie si isi inchipuie ca ar fi prezentul".

Desi tezele autorului austriac nu sunt cu totul noi, utilitatea reluarii unor astfel de dezbateri si a reevaluarii argumentelor lor este incontestabila.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11581 vizualizari

 • +26 (34 voturi)    
  Ne-am trezit? Sper ca asa sa fie. (Duminică, 10 aprilie 2011, 21:52)

  George [anonim]

  Am speranta ca trezirea asta despre care se vorbeste se va face cu adevarat. Musulmanii au ajuns pur si simplu sa ne calce valorile si demnitatea in picioare. Societatea occidentala nu trebuie sa mai permita sa se intample asa ceva. Altfel o sa ajungem pe cale de disparitie, asa cum unii analisti chiar prevad ca ar putea sa se intample. Ca majoritari am ajuns pur si simplu sa ne consideram minoritari in propriile noastre societati. Ceea ce nu este deloc normal. Foarte trist.
  • +20 (24 voturi)    
   ne-am trezit din ce??? ca n-am dormit niciodata (Luni, 11 aprilie 2011, 1:00)

   klaus [anonim] i-a raspuns lui George

   Daca cineva ar fi avut curiozitatea sa intrebe populatiile / popoarele europene ce parere ar avea in cazul in care musulmanii imigranti ar primi mai multe drepturi decat autohtonii europeni, s-ar constata ca nimeni dintre autohtoni nu ar aproba astfel de politici. Si totusi ele au fost implementate pentru ca asa trebuia... Iar parerea oamenilor a fost ignorata, din simplul motiv ca nu interesa pe cei foarte putini care au hotarat aceste anormalitati.
   Si va mai fi introdus, cu forta, inca un punct de pe agenda, in aceeasi nota: toleranta si ocrotirea tiganilor cu orice pret si indiferent de faptele lor... Si inca una , asta valabila doar pe plaiurile mioritice: caiini vagabonzi salbaticiti - mai presus decat oamenii....
   Super tare ce ne asteapta, nu-i asa???
   Si dupa toate astea, articolele de presa incheie pe un ton de Alba ca Zapada, concluzionanad ca noi, adica oamenii de rand, am fi imbratisat si pus in aplicare aceste rahaturi.....de cand nu mai e presa o voce a ratiunii si moralei, ..........am si uitat...
 • +12 (26 voturi)    
  excelent scris (Duminică, 10 aprilie 2011, 22:07)

  andi [anonim]

  ne place, nu ne place, asta e drumul. Vrem sa opunem ceva islamului, trebuie sa ne intoarcem la traditie si la valorile Europei. Politicienii nostri, ca si cei de la Brussels au cam uitat acest lucru si consecinta se vede, Europa nu mai conteaza cine stie ce in plan mondial.
  • +5 (9 voturi)    
   absolut gresit (Luni, 11 aprilie 2011, 8:29)

   Joe CZ Brno [utilizator] i-a raspuns lui andi

   Nu conteaza europa?
   Este o generalizare vaga si eronata...
   Analizeaza nivelul de trai general comparativ cu alte regiuni sau "entitati" si ai sa aflii cat de mult sau putin contam pe mapamond.
   Analizeaza influenta europeana comparativ cu restul. trebuie sa avem rol hegemonic in lume ca sa zici ca Europa inseamna ceva?
 • -22 (24 voturi)    
  cred ca renasterea spirituala europeana (Duminică, 10 aprilie 2011, 22:10)

  Eneas [anonim]

  va fi o combinatie de crestinism si islam ,fara participarea religiei iudaice ,mult prea inchisa progresului si putin importanta ,numeric vorbind si exclusa din start de celelalte religii....
  • +16 (20 voturi)    
   prostia si universul (Duminică, 10 aprilie 2011, 22:50)

   Maimonide [anonim] i-a raspuns lui Eneas

   Iudaismul-inchis progresului ? Probabil ai vrut sa faci o gluma desi pare a fi de proasta calitate.Sau poate atit gindesti. Pacat. N-ai inteles nimic. Ai citit degeaba articolul...
   • +9 (13 voturi)    
    Stai calm (Duminică, 10 aprilie 2011, 22:59)

    George [anonim] i-a raspuns lui Maimonide

    Gagiul (Eneas) e un binecunoscut antisemit (sau antisionist cum isi place sa-si spuna ca sa nu dea prost la imagine).

    Ii uraste visceral pe evrei si asta il face sa debiteze ineptii cu tona. Ori de cate ori are prilejul.
  • +14 (20 voturi)    
   islamul e contrar oricarei idei de progres (Duminică, 10 aprilie 2011, 23:40)

   gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui Eneas

   islamul e contrar oricarei idei de progres!

   iar sa spui ca iudaismul e inchisa progresului e doavada a une ignorante enorme: stiintific si cultural, contributia evreilor (fie ca ii chema Spinoza, Bohr sau Einstein) e de 100 de ori mai mare decat a musulmanilor la progresului lumii (desi musulmanii sunt de 100 de ori mai multi decat evreii)
   • -1 (3 voturi)    
    Alhambra (Luni, 11 aprilie 2011, 23:05)

    Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui gigel123

    Vezi Alhambra si apoi renasterea europeana. O fi nitel ciudat islamul, dar mi-ar fi teama sa dispara. Civilizatiile si culturile au nevoie unele de altele si de competitie. Si ceea ce nu pot uita niciodata este decaderea fostelor mari civilizatii si imperii. Putem spune ca au disparut complet? Nu prea, caci lumea moderna pare a fi mostenit ceva din toate.
  • +8 (14 voturi)    
   incearca sa faci o diferenta (Luni, 11 aprilie 2011, 1:57)

   nelu [anonim] i-a raspuns lui Eneas

   Prietene ia fa o analiza si vezi cati evrei au primit premiul Nobel (pentru stiinta) de la infintare pana azi si cati Islamici au primit. Vei vedea o diferenta enorma 1/5 din laureati sunt evrei(daca imi aduc bine aminte). Pana una alta crestinismul este o continuare a iudaismului, impart acelasi Vechi Testament. Uite o lista cu laureatii premiului Nobel pentru stiinta care au fost sau sunt evrei.

   http://www.bibletopics.com/biblestudy/147.htm
 • +2 (16 voturi)    
  da (Duminică, 10 aprilie 2011, 22:26)

  DeNiro [anonim]

  O, ce frumos si ce adevarat, aproape ireal.
  Daca si-ar veni in fire europenii si si-ar recunoaste filonul crestin...
  Din pacate imi vine in minte replica unui cardinal din filmul The Godfather:
  "Uita-te la piatra asta.A stat multa vreme în apa...dar apa n-a patruns în ea.
  Uite...E uscata. Acelasi lucru s-a întâmplat si cu europenii.
  Timp de secole au fost înconjurati de crestinism...
  dar lisus nu a patruns.Iisus nu locuieste în ei. "
  • -1 (5 voturi)    
   cat timp spunem nu prozelitismului, (Luni, 11 aprilie 2011, 16:41)

   hash [anonim] i-a raspuns lui DeNiro

   mai avem o speranta.

   daca imbratisam fanatismul religios, asta inseamna regres.

   stai putin si gandeste-te cat de mult valoreaza libertatea de expresie, si libertatea cuvantului, inainte de a ma contrazice.

   fanatismul religios nu a adus cu sine prosperitatea, ci dimpotriva, inapoierea si mediocritatea (saracia duhului).
  • +1 (1 vot)    
   asta-i buba! (Luni, 11 aprilie 2011, 22:02)

   Bububu [anonim] i-a raspuns lui DeNiro

   Citam din filme, pe care le consideram "reale"... este ca si cum as spune: crede si nu cerceta pentru ca "la Pasha vine un arab"...
 • -10 (16 voturi)    
  Traducatori (Duminică, 10 aprilie 2011, 22:35)

  satanae [anonim]

  S-ar putea ca ceea ce a scris Steignitz sa fie intr-adevar interesant, dar eu chiar nu pot sa-mi dau seama dupa traducerea infecta de mai sus. Mai bine postau un link spre textul original.
  • -5 (5 voturi)    
   o misiune imposibila? (Luni, 11 aprilie 2011, 1:22)

   plăsmologie [anonim] i-a raspuns lui satanae

   Motorul de cautare de la "Die Presse" nu "scuipa" nimic de felul acestui articol, nici la Peter Stiegnitz, nici la "Wiedergeburt" sau "Auferstehung" pentru "renastere". La primul apare printre cele opt rezultate doar o relatare despre un podiu de discutie la Clubul Rotarienilor din 2007 la care discutantul cu acest nume a starnit aplauze furtunoase pentru evocarea unui "dialog cu Islamul cu mainile goale" (http://diepresse.com/home/panorama/oesterreich/307971/Wie-Religion-die-Integration-erschwert-oder-erleichtert?from=suche.intern.portal)
   Peter Stiegnitz trece drept autorul termenului "mentiologie" pentru studierea comportamentului uman de a minti. Taraba cu gogosi?
   • +6 (6 voturi)    
    Cauta mai atent si nu dezinforma (Luni, 11 aprilie 2011, 8:14)

    Gogu [anonim] i-a raspuns lui plăsmologie

    Articolul in original exista pe Die Presse si poate fi citit aici

    http://diepresse.com/home/meinung/debatte/647146/Renaissance-des-Abendlandes?from=suche.intern.portal

    Asa ca poti sa te cari de aici cu taraba da de gogosi.
    • +1 (5 voturi)    
     si totusi exista ... (Luni, 11 aprilie 2011, 10:21)

     plăsmologie [anonim] i-a raspuns lui Gogu

     acum este ce s-a dorit, imi iau taraba si tac malc.
 • 0 (14 voturi)    
  doua observatii (Duminică, 10 aprilie 2011, 22:36)

  Sorin [anonim]

  Ideea e simpla si clara: cum sa-ti respecte altcineva traditia daca nu o respecti tu insuti...

  Dar doua corecturi se cer facute:

  1. e o exagerare sa spui ca cercetarea talmudului a dus la stiinta occidentala. Contributia semnificativa a evreilor la stiintele exacte e tardiva (> secolul XIX), vine la 7 veacuri dupa crearea universitatilor occidentale, si la 3 veacuri dupa Galilei,
  Kepler, Newton, etc

  2. este evident aberant (poate s-a tradus gresit) sa sustii ca Sf. Apostol Pavel este "adevaratul creator al religiei crestine". Nimeni nu-i contesta rolul, fireste, dar e cu totul altceva. Ajunge numai sa vezi CUM se raporteaza Sf. Pavel la Iisus Hristos in Epistolele sale...

  Ciudat aparator al traditiei occidentale, un om care nu-i cunoaste pilonii de baza!!!
  • +1 (9 voturi)    
   re (Duminică, 10 aprilie 2011, 23:24)

   golanitzky [utilizator] i-a raspuns lui Sorin

   plus ca toate contributiile evreiesti la stiinta si arta s-au produs in mediu crestin ca in cel traditional evreiesc nu se putea ca nu era loc....vad ca autorul nu aminteste nimic de Sfantul Toma sau sfantul Augustin, ma rog, asa o fi moda acum.
  • +5 (11 voturi)    
   ba tocmai ca-i cunoaste foarte bine (Luni, 11 aprilie 2011, 0:12)

   gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui Sorin

   Ba tocmai ca autorul cunoaste foarte bine pilonii aia (de parca pilonii ar fi mai importanti decat cladirea ) si e clar mult mai educat si mai profund in gandire decat tine:

   1. E o prostie sa spui ca o contributie e cunatificabila doar proportional cu durata ei. Dar chiar si asa realitatea te contrazice dramatic. Contributia evreilor la stiinta si cultura europeana, a fost enorma si de multe ori REVOLUTIONARA. Tu probabil nu ai auzit de Einstein, Feynman, Bohr, Pasternak, Metchnikoff, Gustav Hertz, Wolfgang Pauli, Steven Weinberg si foarte multi altii

   2. Evreii oricum aveau ganditori de seama contemporani cu Newton, Leibniz, etc. De exemplu Baruch Spinoza , Balthazar de Castro sau Berechiah . Ca nu erau tocmai multi pe vremea aia e irelevant. Nici oamenii de stiinta de etnie germana, franceza, etc nu erau tocmai multi. Abia cu secolul al 19-lea si cu revolutia industriala rolul stiintei in viata de zi cu zi a inceput sa creasca dramatic si odata cu el si numarul oamenilor de stiinta. Ce ai omis tu e si faptul ca per total, contributia cultural stiintifica a vestului de pana in secolul 19 e sub 1% din cea de dupa.

   Dar cel mai grav e ca desi ai o cultura precara te trezesti criticand un om mult mai inteligent si educat decat tine fara o minima documentare in prealabil (in fond de ce ai face asa ceva, chestia asta e specifica doar oamenilor inteligenti..)

   3.Mai citeste si despre Ap Pavel; de preferinta si altceva decat Biblia (de exemplu sursele istorice)
   • 0 (0 voturi)    
    sunt fizician (Marţi, 12 aprilie 2011, 23:54)

    Sorin [anonim] i-a raspuns lui gigel123

    si nu sunt agresiv.

    Mai trebuie sa mai spun ceva?
  • +2 (8 voturi)    
   bine punctat (Luni, 11 aprilie 2011, 0:20)

   mababy [utilizator] i-a raspuns lui Sorin

   Asa cum spui este si autorul original nu face altceva decat sa confirme ca renuntarea la aceasta invocata traditie-pe care eu as numi-o mai direct Dumnezeu- a dus la confuzie in mintea si gol in sufletele europenilor.
  • +4 (4 voturi)    
   despre pavel (Luni, 11 aprilie 2011, 2:12)

   nelu [anonim] i-a raspuns lui Sorin

   Pavel a fost Apostolul care a fost chemat sa se adreseze, si sa promoveze crestinismul(pe Isus) neamurilor (cei care nu erau evrei) pe cand prietenul lui Petru a fost chemat si ales sa promoveze crestinismul evreilor. Acum daca cunoastem putin istoria stim ca Pavel era un tip super educat, era Evreu avea cetatenie Romana, si studiase la "picioarele" lui Gamaliel. Era o persoana care se invartea in clasa inalta a evreilor. Daca va aduceti aminte cand Stefan a fost omorat prin improscare cu pietre Saul (Pavel inainte de convertire) era persoana care tinea Hainele trimisilor "guvernametali" sa il omoare pe Stefan. Avand in vedere ca a fost chemat sa il promoveze pe Isus neamurilor, stim din calatoriile care le-a facut ca a facut acest lucru in principal in "occident" adica in cea mai puternica capitala din acel moment ROMA, capitala celui mai puternic imperiu. E ca si cum acum ar merge sa promoveze ceva la Washinton. Deci dintr-un anuit punct de vedere putem spune ca el a pus baza valorilor crestine in Occident.
  • +2 (4 voturi)    
   Corect (Luni, 11 aprilie 2011, 13:22)

   Madalin [anonim] i-a raspuns lui Sorin

   Mi-a placut articolul, concluzia este evidenta. Insa cele 2 corecturi pe care le-ai sesizat sunt esentiale. Crestinismul este liantul pe care s-a cladit/inchegat cultura europeana. Celelalte ingredinete sunt secundare.
 • +7 (11 voturi)    
  EUROPA TREZESTE-TE!!!!!!!! (Duminică, 10 aprilie 2011, 23:03)

  teo [anonim]

  Excelent articol. Penultimul alineat e genial. Acesta este adevarul, trist dar adevarat, viitorul Europei este sumbru, daca nu se face ceva. Intoarcerea la credinta crestina, intoarcerea la Dumnezeu. In Germania dupa WWII exista doar o singura moschee,in zilee noastre sunt peste 2000 de moschei. Durerea mare este ca in timp ce biserici catolice si protestante isi inchid portile din lipsa de credinciosi practicanti, multe moschei isi deschid portile. Problema e ca imigrantii musulmani, marea majoritate,nu se integreaza in societatea apuseana ci isi aduc cu ei "societatea"lor pe care vor sa o impuna incet incet acolo unde se stabilesc. Si asa in cativa zeci de ani, prin multimea de copiii pe care familiile musulmane ii au o sa ajunga sa influenteze politica si religia unei tari. Eu poate nu o sa mai ajung ziua aceea, dar ma tem de copiii mei. De aceea eu o sa-i invat cat pot credinta in Dumnezeu si in Isus Hristos.
  • +1 (5 voturi)    
   nu indoctrinarea.. (Luni, 11 aprilie 2011, 16:50)

   hash [anonim] i-a raspuns lui teo

   este solutia. s-ar putea sa se ajunga la un conflict religios, o alta cruciada, frumos ne-ar sta.

   invata-ti copiii sa se increada in ratiune si sa apere valorile democratiei, libertatea de expresie. astea sunt cele mai de pret bunuri, pe care stramosii nostri le-au obtinut cu greu.

   cheia progresului nu este saltul inapoi in baroc si nici indoctrinarea religioasa. sunt multe lucruri de facut, ori asta cere niste minti ascutite, din care se vor ridica viitorii lideri, si oameni de stiinta. avem atata nevoie de tehnologii noi, nu e cazul acum de un regres prin reafirmarea religioasa.
 • +3 (13 voturi)    
  Usor baieti, (Duminică, 10 aprilie 2011, 23:10)

  etre [anonim]

  1) cati dintre voi ati fost agresati verbal/fizic/cultural de catre musulmani ? Eu unul nu si nici nu am auzit cazuri

  2) Suntem la fel de straini vestului pe cat sunt si musulmanii. Si noi si ei am fost lasati inauntru pe aceleasi principiu, toleranta.

  Unde a gresit vestul, dupa intelegerea mea, a fost sa creada ca si in cazul tiganilor ca civilizarea se poate face peste noapte cu niscaiva banuti. Ce nu au stiut ei si au realizat acum este faptul ca 10% dintre musulmani interpreteaza ad litteram scrierile stravechi si ca e in menirea lor sa starpeasca paganii.
  Au facut concesii pentru nimic pentru ca acesti indivizi vor musca mana stapanului; si nimic nu e mai rau ca o patura saraca care se poate segrega si pe motive etnice.

  Pe de alta parte, articolul in sine este un mabo jambo.
 • -6 (6 voturi)    
  Stie cineva .... (Duminică, 10 aprilie 2011, 23:22)

  lucid [anonim]

  .....ce religie are Stiegnitz sau in ce religie s-a nascut? Asa, de curiozitate, ca prea se da specialist si in crestinism, si in iudaism si in islamism.
  • +5 (5 voturi)    
   lucid..? (Luni, 11 aprilie 2011, 6:06)

   Vival [utilizator] i-a raspuns lui lucid

   Chiar crezi ca "nasterea" intr-o anume religie te face te face mare specialist in aceasta?
 • +10 (14 voturi)    
  Tradatorii au un nume: socialismul (Duminică, 10 aprilie 2011, 23:47)

  Vlad-I [utilizator]

  Sucitii care ne-au impins aici au un nume socialismul si ideile de stanga. Acum sa iasa in fata si sa-si ceara scuze pt. gravele probleme care ne asteapta in viitor pe noi si pe copii nostrii.

  Olanda si Belgia vor fi in 30-40 de ani majoritar musulmane, cu problemele care decurg de aici, alte tari vor avea mari minoritati musulmane care daca nu vor sa adopte civilizatia moderna ce faci?

  Socialistii chiar au devenit sectari si atacau violent pe toti cei care nu se aliniau ideologiei lor utopice copilaresti, probabil au atras in randurile lor tot felul de personalitati fanatice si utopice care manipulau restul gloatei de mediocrii care se credeau ca au adevarul absolut.

  S-a ajuns pana la extrema ca in franta unii musulmani isi puteau aduce sotiile legal, desi pt. un francez era interzisa poligamia. Socialistii atat de atei si feministi, brusc utiau de ateism si drepturile femeii cand era vorba de organizatii islamice. Asta este ipocrizie si schizofrenie.
  • +7 (9 voturi)    
   Mda... (Luni, 11 aprilie 2011, 10:45)

   George [anonim] i-a raspuns lui Vlad-I

   Foarte buna observatia. Principala vina pentru situatia actuala in care se afla Europa apartine "elitelor" de stanga, mediei stangiste si partidelor de stanga occidentale. Trebuie subliniat si faptul ca islamul este incompatibil cu progresul si libertatile umane. Cat priveste povestea sustinuta de catre unii ignoranti privind asemanarea dintre coran si biblie... o prostie fara seaman. In coran sunt pasaje intregi, explicite, care incita la violenta si crima. Ca sa nu mai vorbim de deosebirile fundamentale dintre Iisus si Mahomed.
 • +13 (13 voturi)    
  Stralucita civilizatie occidentala (Duminică, 10 aprilie 2011, 23:56)

  Vlad-I [utilizator]

  Nu stiu care este logica fenomenului, dar dupa al doilea razboi mondial, in occident s-a intins o teorie masochista sucita. Parca le era rusine ca sunt asa de bogati , bine organizati si curati. Cum era sa spui ca alte natiuni in mizerie s-au afundat singurele acolo, sau pur si simplu niciodata nu au fost prospere.

  O vina importanta o au si curentul de stanga din universitati, care desi sugeau suculente resurse din capitalismul prosper , debitau teorii utopice care in lumea comunista s-au dovedit a fi un dezastru.
 • -1 (3 voturi)    
  Sau mai bine spus.. (Luni, 11 aprilie 2011, 0:04)

  Stefan [anonim]

  Aux armes, citoyens,
  Formez vos bataillons...
 • +1 (15 voturi)    
  greseala (Luni, 11 aprilie 2011, 1:33)

  samoreu [anonim]

  judecam intr-un cadru gresit, intr-o paradigma care nu-si are rostul.

  de ce trebuie opus crestinismul islamului? noi nu avem altceva de oferit decat crestinism? ce se intampla cu educatia, cu bunastarea, cu umanismul, cu virtutea aia aristotelica numita ratiune? toate astea nu valoreaza mai mult decat o carte? stim ca musulmanii au dat foc bibliotecii din alexandria ca aveau tot ce le trebuia in coran. noi (cei civilizati, nu cei crestini) avem mai multe biblioteci decat pot sa arda ei. pentru ca nu trebuie raspuns la science fiction cu science fiction. ci cu science si atat.
  • +2 (10 voturi)    
   vezi ca.. (Luni, 11 aprilie 2011, 10:00)

   hash [anonim] i-a raspuns lui samoreu

   iti iei o gramada de minusuri. suntem inca o tara de bisericosi mistici, nu ai voie sa spui nimic contra crestinismului, n-ai inteles?
  • -1 (7 voturi)    
   bravo (Luni, 11 aprilie 2011, 10:54)

   luc [anonim] i-a raspuns lui samoreu

   Chiar eram curios daca vede cineva cum articolul pleaca de la premise corecte dar ajunge la concluzii gresite. Presupun ca cei mai multi au citit doar inceputul.
   • -1 (9 voturi)    
    logic (Luni, 11 aprilie 2011, 15:16)

    samoreu [anonim] i-a raspuns lui luc

    Pai, se plang ca Europa nu mai e crestina in constitutie. In constitutie, auzi! Sau mozaica. Evident. Dar nici musulmana! Europa nu mai e religioasa, ne-am cam saturat de obscurantism. Suntem in 2011, totusi.
 • +1 (17 voturi)    
  e prea tarziu (Luni, 11 aprilie 2011, 1:41)

  ilarion caraion [anonim]

  in ultima vreme se tot aude despre strutzo-camila pe nume iudeo-crestinism. Un concept tras cu forcepsul. "Nasterea" occidentului nu are absolut nici o tangenta cu talmudul.
  De la muslimi, europenii nu se asteapta sa ii respecte ca si crestini ci sa le respecte traditia democratica, sa se poarte ca atare, ca cetateni europeni ai secolului XXI.
  E imposibil ca dupa zeci de ani de spalarea creierelor cu as anumita corectitudine politica, cu batjocorirea crestinismului, europenii sa se intoarca la asa numitele traditii. E prea tarziu.
 • -6 (10 voturi)    
  Pare,dar nu se potriveste... (Luni, 11 aprilie 2011, 1:56)

  Je me souviens [anonim]

  Dupa argumentele prezentate de "ganditorul" Stiegnitz, nu este de mirare starea de plans a Occidentului consumist si spalat la creier,care habar nu are de radacinile istoriei si credintei sale. Pai, daca asta fiind "ganditor" , calca asa rau in gropi, ce sa mai zic de majoritatea occidentalilor care nu gandesc niciodata la asa ceva ?
 • -1 (9 voturi)    
  Sa gandim din perspectiva istorica (Luni, 11 aprilie 2011, 8:06)

  Petronius. [anonim]

  In timpul precedentei crize economice, dusmanul de serviciu a fost evreul. Ecourile propagandei antisemite de atunci se mai aud si astazi.

  Intre timp, vremurile s-au mai schimbat, si am ales si noi ca inamic public pe celalalt fiu al lui Avraam.

  Oare de ce suntem ca si specie atat de puternic conditionati sa urmam un lider ?! Oare de ce nu putem sa gandim cu propriul creier si sa vedem cum ne indreptam catre un nou holocaust (scuze, devine substantiv comun) ?! Peste inca 70 de ani, cand vom fi fost invadati in liniste de chinezi, oare impotriva lor vom avea un ultim puseu de mandire culturala (probabil definita nu ca si ideo-crestina, ci ca avraamica) ?
  • +9 (9 voturi)    
   Eroare! (Luni, 11 aprilie 2011, 10:47)

   Sandu [anonim] i-a raspuns lui Petronius.

   Islamul nu este dusmanul de serviciu asa cum afirmi dumneata. Islamul este cu adevarat dusmanul celorlalte religii dar si dusmanul libertatilor umane. Argumente in sprijinul acestei realitati sunt o multime.
 • -2 (8 voturi)    
  Ce articol prost... (Luni, 11 aprilie 2011, 8:18)

  Gabi [anonim]

  "Spre deosebire de miscarea burgheza a iluminismului, care a favorizat aparitia statelor nationale si a dictaturilor, traditia iudeo-crestina prefera ideea imperiala a constructiei supra-statale, pe care, chiar daca n-o celebram, o avem azi intrupata sub forma Uniunii Europene" -- deci cand Transilvania era controlata de austro-ungari, iar romanii erau obligati sa se converteasca la catolicism si sa-si maghiarizeze numele, era mai bine. Da mai, imperiile astea erau bune. Plus ca imparatu austro-ungar domnea prin gratia lui Dumneazeu -- vezi ce bun e crestinismu asta?
 • -1 (11 voturi)    
  greata (Luni, 11 aprilie 2011, 8:50)

  Joe CZ Brno [utilizator]

  "Greata" este cuvantul care-l gust dupa ce am citit articolul. Sa sustii ca extirparea religiei din atributiile statului e o greseala sociala... mi se face greata... Prostimea s-a luptat secole ca sa scape de ghiara indoctrinarii absolute si asta bate campii ca d'aia nu progresam? Traditie - morala... asta se cultiva, nu se impune... Iaca-ta-ne fara religie unitara, asta nu ne dezbina, dincontra, ne invata sa fim toleranti si primitori fata de orice diferente.
  Orientul condus de religie fara stiinta? Amice... aia mai au vreo 2-300 de ani de progres social ca sa recupereze handicapul occidental... se intampla, usor dar tot acolo ajunge, unde este occidentul capitalist.
  Care este valuarea religiei? In fata intrebarii asteia il vad pe un indian care mi-a raspuns asa: "Acum 50 de ani, in orasu meu, musulmanii nu permiteau shzitilor sa-si manifeste religia, asa ca "cutare" guru a facut o noua religie, partial musulmana, partial shzita. Asa s-a nascut religia mea si este o religie foarte buna. Imi place"...
  Mi-a picat fata de ce valuare are credinta lui...
 • +10 (10 voturi)    
  corect (Luni, 11 aprilie 2011, 8:57)

  danahile [utilizator]

  din punctul meu de vedere europeni au lasat garda jos ,in loc sa impuna valorile morale si de credinta fata de cultura europeana au acceptat din generozitate toate natiile, pentru a suplini munca pe care ei nu o mai faceau din comoditate si/sau lipsa de personal.accelasi lucru se intampla si la noi in tara.uitativa la tigani cresc intre noi se inmultesc foarte repede dar nu pot fi integrati,oare de ce?ei nu au nici o credinta.cred ca a venit timpul sa impunem reguli stricte de civilizatie altfel vom fi asimilati sau vom dispare.perfect de acord cu autorul.
 • +4 (6 voturi)    
  Apropo... (Luni, 11 aprilie 2011, 9:07)

  George [anonim]

  Cititi aici ca sa vedeti pana unde poate duce fanatismul religios islamic: http://www.evz.ro/detalii/stiri/gravida-abandonata-de-cadrele-medicale-in-timpul-avortului-926492.html
  Caz intamplat de curand in Romania.

  Cei care neaga sau minimalizeaza problema islamica sunt fie ignoranti fie imbecili.
  • -1 (3 voturi)    
   viata este primul drept (Luni, 11 aprilie 2011, 21:38)

   eu100 [utilizator] i-a raspuns lui George

   Imi pare rau, dar nu sunt deloc de acord. Nici un crestin nu va omori un copil, indiferent de ce vor parintii, si indiferent daca e frumos sau nu, vioi or nu, destept or nu... nimeni nu are dreptul sa ii ia viata altuia . Copilul acesta s-a nascut viu! La baza civilizatiei noastre, si a democratiei, in fapt, sta constiinta faptului ca viata fiecarui om este sacra. Fara acest fundament, nu exista "drepturile omului" etc. Primul drept, fundamental, din care toate celelalte deriva, este ca fiecare persoana are dreptul la viata. Ori aparam acest adevar, ori suntem nazisti ori comunisti (vezi China), si practicam ingineria sociala (eugenia), trimitand batranii, copiii cu nevoi speciale, bolnavii incurabili, in lagare de exterminare.
 • 0 (8 voturi)    
  Nu mai laudati ideile nefericite (Luni, 11 aprilie 2011, 9:08)

  suki [anonim]

  Ma asteptam sa laudati cu totul altceva; chiar ma surprinde neplacut agatarea asta de crestinism vs islamism. Buna idee, sa devenim toti talibani!
  Ba eu zic ca e inca o greseala si mai mare sa ne radicalizam noi, si sa renuntam la beneficiile civilizatiei, doar pt ca altii sunt prosti si hotariti.
  Nu vad de ce nu ne-am debarasa de populatiile straine cu comportamente nedorite, indiferent de Dumnezeul lor. Cind am devenit atit de incapabili de a face diferenta si de a ne apara pielea?
  Hai sa fim seriosi, nu Coranul e problema, cine l-a rasfoit macar stie ca nici macar nu e prea diferit de Biblie, problema e inserarea unor populatii salbatice si seminomade, in sinul unor civilizatii mult prea dezvoltate. Si un orb si-ar da seama ca nu functioneaza impreuna. Plus de asta, poate e cazul ca fiecare sa isi rezolve problemele la el acasa. Eu n-am plecat din tara mea, desi imi e greu, dar fiecare tb sa isi vada de oala lui, nu sa umble aiurea sa dea lectii in tara altuia. Sustin principiul : fiecare cum isi asterne, asa doarme, si n-o sa ma duc eu sa le rezolv problemele maritale la afgani sau alti islamisti. N-au decit sa isi omoare fimeile pina la una, si apoi sa le dispara neamul, daca is prosti.
  • 0 (0 voturi)    
   asa e (Marţi, 12 aprilie 2011, 20:31)

   samoreu [anonim] i-a raspuns lui suki

   bravo suki.
 • -1 (9 voturi)    
  no man's land (Luni, 11 aprilie 2011, 9:11)

  crestin practicant [anonim]

  "Stiinta fara credinta a Occidentului este o nerozie, asa cum credinta fara stiinta a Orientului reprezinta o amenintare".
  • -1 (9 voturi)    
   gandire.. (Luni, 11 aprilie 2011, 10:04)

   hash [anonim] i-a raspuns lui crestin practicant

   de secol XIX, sau nici macar - daca nu sunteti cu noi, sunteti impotriva noastra.

   bleah.
 • +3 (9 voturi)    
  Eroarea fatala (Luni, 11 aprilie 2011, 9:37)

  revelare [anonim]

  Se vede si aici.
  Prima mare cedare, radacina raului este abandonarea mostenirii bizantine si inlocuirea ei cu pseudo imparatul Carol cel Mare.
  Nici o recuparare adevarata nu va avea loc atat timp cat se va oculta mostenirea bizantina.
  Referirea directa la iudaism este iarasi o denaturare, mostenirea iudaica vine doar prin crestinism. Tot Evul mediu din lumea catolico-prostestanta prelungit pana la afacerea Dreyfuss si antisemitismul de stat nazist si horthist si mai tarziu cu mari reverberatii in lumea ruso-pravoslavnica este antisemit, mai mult sau mai putin agresiv.
  Aparand vechi pozitii mistificatoare (ce oculteaza mostenirea Imperiului roman de rasarit: uitati ce invata copiii la scoala si acum: Imperiul roman s-a prabusit in 476 !!!! cand acest fapt a avut loc la 1453) si impunerea fortata a unei mosteniri directe iudaice, ca sa se dreaga busuiocul dupa cele ce au culminat cu regimul nazist, nu vom produce o resuscitare a unei idnetitati autodefensive europene.
  Mai degraba o cerere de tipul celei a unui grup de intelectuali elvetieni, care acum cativa ani au cerut impunerea unei conditii Turciei in procesul de primire in UE, care petiona retrocedarea S. Sofii cultului crestin.
  Asta in Turcia, stat laic, care la 197x a inchis ultimul seminarcrestin, ce functiona acolo de sute si sute si sute de ani si refuza cu obstinatie apobarea redeschiderii lui. Turcia, care impune ca Patriarhul Constatinopolului sa fie ales doar dintre cei nascuti in Turcia....
  • 0 (4 voturi)    
   "Revelare", d.p.meu.d.v ai cea mai buna obsrvatie (Luni, 11 aprilie 2011, 19:01)

   vlahul [utilizator] i-a raspuns lui revelare

   Felicitari!!!!
   Se tot vorbeste despre occident si despre contributia lor extraordinara din stiinta, dar nu se spune ca Bizantul avea Academia dupa modelul grecesc (similara cu Universitatea tarzie ccidentala) din 452 pana la ocuparea otomanilor, deci peste 1000 de ani.
   Nimeni nu pomeneste ca la re-nasterea europeana nu a contribuit (probabil) niciun iudeu ci invatatii Ortodocsi Bizantini plecati din Constantinopol (El Greco etc. etc)- asta ca raspuns la atacul lesinat la lui "gigel123" catre "sorin".
   Extrem, extrem de multe cuv din stiinta provin din lb greaca, oare de ce? - inclusiv denumirea de Europa.
   Personal consider ca pe langa propaganda din ultimii 500ani a occidentului pt catolocism/protestantism, tr sa aducem si noi o contributie la cunoasterea Ortodoxismului si a maretiei Bizantului (ocupat in cele din urma de islamicii turcici).
 • -2 (6 voturi)    
  apusul (Luni, 11 aprilie 2011, 10:03)

  dorin valeriu [anonim]

  Prea multe comentarii, majoritatea aiuristice, la un articol superficial, tendentios, evident anticrestin, articol ce nu este nici original si nici nu merita atata atentie ! Vorba cuiva : "bla, bla, bla"!
 • -1 (5 voturi)    
  Religia coruptziei decaderea occidentului (Luni, 11 aprilie 2011, 10:43)

  Sasu [anonim]

  Descoperirea coruptziei ie o religie la nivelul decaderii tuturor civilizatzilor. La inceput corup membri de decizie ai unui oras apoi le ceri sa construiesti o Moschee.Cotizezi citeva milione si se aproba arealul de constructzie in regiune. Apoi ai surpriza sa intri in panica sa fi invadat de vecini noi .
  Daca protestezi pajnic nu te aude nimeni. Daca protestezi violent intri in puscarie. In olanda exista 400 puscari,belgia -500 germnia slava lui Hitler 1200- frantza +coloni 3000 italia-800 spania-1080.
  Si totzi detzinutzi produc si personalul ie platit de la bugetul de stat. lor li-se adauga stabilimentele de Psihiatrie.etc,etc. Vretzi cultura si civilizatzii ???
 • +2 (6 voturi)    
  Pentru Nelu (Luni, 11 aprilie 2011, 10:53)

  Gigi [anonim]

  Pai Nelutule cum sa nu primeasca multi evrei premiul Nobel? Oamenii se premiaza intre ei. La fel ca masonii.
 • -1 (5 voturi)    
  Leacuri ... (Luni, 11 aprilie 2011, 11:22)

  panta rhei [utilizator]

  "Mai exista oare vreun leac impotriva golului sufletesc pe care l-a iscat aceasta evacuare?" Dar cum sa nu, si inca din abundenta: tantrismul indo-tibetan, budismul zen, taoismul, samanismul (inclusiv traditia etnobotanica autentica, evident)
 • +11 (11 voturi)    
  diferenta dintre musulmani si crestini (Luni, 11 aprilie 2011, 12:50)

  moneymaker [anonim]

  Lucrez intr-o tara araba si sunt foarte interesat de particularitatile religiei musulmane pentru a cunoaste mai multe. In multe din discutiile mele cu colegii de munca musulmani ma intrebau care ar fi diferenta intre religiile noastre si le-am spus una fundamentala: Daca un musulman da o palma unui crestin asta intoarce si celalat obraz, daca un crestin da o palma unui musulman asta ii taie gatul. Asta este marea deosebire, noi suntem buni si prosti ( a nu se lua ad-literam) iar aia sunt rai si prosti.
 • +1 (7 voturi)    
  Renastere sau regres ? (Luni, 11 aprilie 2011, 14:26)

  Victor [anonim]

  Conflictul dintre occident si islam este explicat sau (si) justificat prin argumente ce tin de religie. Intr-o lume fara religii, acest tip de conflict nu ar fi posibil.
  Sub pretextul vulnerabilitatii occidentului in fata islamului, autorul incearca sa legitimeze amestecul religiei in functionarea institutionala a societatii occidentale: "eliminand din constitutia europeana religia si mai cu seama crestinismul constituie o incalcare stupida si nedreapta a traditiilor noastre". Pentru a da forta acestei afirmatii, autorul "dizolva" credinta in stiinta si cultura: "Stiinta fara credinta a Occidentului este o nerozie, asa cum credinta fara stiinta a Orientului reprezinta o amenintare" - "cum e posibil sa vrem sa ni se ia in serios religia si cultura, daca noi insine refuzam sa le luam in serios?"
  Cultura are o evolutie continua, la fel ca si stiinta. Asa cum in stiinta s-a trecut de la "pamantul este centrul universului" la "pamantul se invarte in jurul soarelui", doua idei diametral opuse, tot asa si cultura evolueaza spre noi valori care pot sa contrazica vechile valori, sau pot sa le "distileze" (opusul "dizolvarii"), eliminand "impuritatile". Privita la o scare foarte mare a timpului, vechea cultura ramane doar un obiect de studiu si nu unul de referinta pentru cultura momentului. Asa cum privim noi cultura oamenilor primitivi (care credeau in zei ca si: zeul ploii, zeul razboiului, zeul soarelui etc.), tot asa vor privi cultura noastra oamenii ce vor trai peste 10.000 de ani. "Radacinile culturale" reprezinta trecutul si nu viitorul culturii. "Pamantul este centrul universului" a fost o etapa necesara spre "pamantul se invarte in jurul soarelui" insa aceasta "radacina culturala" nu mai este fertila.
  Solutia nu este sa ne intoarcem noi in negura evului mediu pentru a avea "argumente" in asa-zisul "Razboi al Civilizatiilor" ci sa ii convingem pe islamisti ca dorim o relatie pasnica intre civilizatiile noastre, insa fara conditionari de natura religioasa.
 • +5 (5 voturi)    
  Ma simt mai bine cu un vecin evreu! (Luni, 11 aprilie 2011, 17:10)

  drona [utilizator]

  Nu ca i-as iubi dar pericolul este infinit mai mic cu un vecin evreu,as spune chiar confort in raport cu un musulman terorist,fie el si doctor ginecolog ce nu-si asista pacienta ca nu-i permite religia.In schimb,religia-i permite s-o lase sa moara sau sa dea viata unui rebut uman,rebut care sa devina ce ?As da un raspuns la,ce,la un....Asa ca,sa ne trezim!
 • +3 (3 voturi)    
  Aţi tradus cu Google? (Marţi, 12 aprilie 2011, 9:40)

  Bolsevicul [utilizator]

  "Sfanta Imparatie Romana a Natiunii Germane" -traducere ridicolă, atât timp cât la noi este consacrată sintagma "Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană". Pe vremuri, orice elev de liceu ştia asta.
 • -1 (1 vot)    
  crestinism versus islam (Marţi, 12 aprilie 2011, 9:57)

  gh [anonim]

  "intorcerea la valorile crestine"; care valori, cele din timpul inchizitiei, faza in care se gaseste acum islamul? Ideea mi se pare nu doar periculoasa ci si lipsita de logica. Din punctul meu de vedere valorile ce stau la baza unei civilizatii sunt libertatea de gandire, ratiunea, morala, toleranta, stiinta, cultura, arta, grija fata de om, valori care indiferent de schimbarea sau evolutia dogmelor si cultelor religioase au dus la progresul omenirii. Renuntarea la acestea si indrasnesc sa spun ca propagarea religiei noi, asa-zis crestine a dus la decaderea Imperiului Roman, pilonul pe care nu-l vede Peter Stiegnitz. Europa ar trebui sa se gandeasca la introducerea "iluminismului" in civilizatia islamica, altfel se vor repeta greselile cu proaspata lege data in Franta. Nu cu legi speciale se schimba o religie si practicantii ei. Cititi biblia si coranul cu atentie si de mai multe ori, cititile cu ochii omului sec. 21, ceva mai informat. Manipularile in masa vad ca au succes intr-o epoca a informarii cvasigenerale.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by