Renasterea Occidentului
Cum sta Europa la capitolul crestinism, traditie, respect fata de propriile valori? Sub titlul "Renasterea Occidentului" ziarul conservator Die Presse, care apare la Viena, a publicat un instructiv eseu despre raportul dintre lumea islamica si Apus, semnat de Peter Stiegnitz, un autor austriac nascut in Ungaria.
Cu o intarziere de un deceniu, ganditorii europeni incep, incetul cu incetul, sa se dezmeticeasca dupa socul de la 11 septembrie 2001 si sa se dumireasca in legatura cu erorile comise de propria civilizatie in raport cu musulmanii imigrati in Occident si cu lumea islamica in genere. Aceste erori tin, potrivit lui Peter Stignitz, de lipsa de respect pentru propriile valori.
Cum se manifesta ea?
Simplu: "Un dascal elvetian crede ca si-ar jigni elevii musulmani daca le-ar permite celorlalti sa vina la scoala arborand pe tricouri crucea de pe drapelul confederatiei elvetiene. O societate aeriana britanica le interzice angajatilor ei sa-si atarne cruciulite mici la gat, in schimb le permite indienilor sa-si poarte turbanele. Cea mai mare organizatie islamica din Suedia revendica introducerea de legi de stat speciale pentru musulmani. In Belgia, spre deosebire de credinciosii altor religii, musulmanii obtin cetatenia dupa doar trei ani de sedere in tara. Iata numai cateva exemple caracteristice, documentand obedienta care marcheaza mentalitatea europeana, mentalitatea unei lumi lipsite de respect de sine si fata de sine", scrie textual autorul eseului publicat de ziarul austriac Die Presse.
Autorul se ocupa si de mult invocatul dialog cu islamul, "propus de mai marii politici si spirituali occidentali" oarecum in lipsa de altceva, in masura in care, "in fata pericolului reprezentat de un islamism tot mai extremist alternativele par a fi ori abandonarea totala a culturii apusene ori explozia de ura rasista".
Originile Apusului
Dar ce este oare Occidentul? Initial acest concept viza doar Europa "care se situeaza in vest, in directia in care apune soarele, scrie Peter Stiegnitz, care-l evoca pe fostul presedinte al Germaniei Federale, Theodor Heuss. "Conform lui Heuss, Occidentul, spre deosebire de Orient", s-ar fi intemeiat pe trei dealuri: pe Acropole, pe Capitoliu si pe Golgota. Conceptia moderna le adauga acestora Muntele Sion si muntii de cadavre ai revolutiei franceze, astfel incat iudaismul si iluminismul completeaza sursele care alimenteaza Apusul, mai scrie, pe drept cuvant, autorul.
Autor, care admite ca Apusul nu este un monolit, ci "se hraneste din varii izvoare, din care doua sunt culturile egipteana si mesopotamiana. In acest context se constata si una din diferentele majore dintre Occident si Orientul islamic. Fiindca acesta din urma ignora complet toate culturile asiatice precum budismul si hinduismul. Islamul se delimiteaza net de culturile asa-zisilor necredinciosi".
Coborand spre origini autorul evoca marile personalitati si simboluri ale unui Occident unificat, primul fiind Carol cel Mare. La 800, imparatul francon a insistat sa devina cezar roman. Al doilea simbol major, in acest context, ar fi fost, potrivit autorului, "Sfanta Imparatie Romana a Natiunii Germane", dupa cum s-a numit in Evul Mediu teritoriul alcatuit dintr-o multitudine de landuri nu doar germane, ci, in fapt, "multietnice, un tinut prea putin sfant, roman, sau german". Aceasta entitate, scrie autorul, care "era o configuratie stranie, intrucat n-avea capitala, iar seful ei era ales de sapte principi regionali si confirmat de Parlamentul Reichului, a intrupat ideea de Apus chiar si dupa ce s-a prabusit sub loviturile imperialismului iluminist al lui Napoleon".
Occidentul in epoca moderna
Traditia occidentala nu e totuna cu iluminismul, asa cum cred multi. Peter Steignitz descrie diferentele majore dintre cele doua sfere, sub raportul consecintelor lor. "Spre deosebire de miscarea burgheza a iluminismului, care a favorizat aparitia statelor nationale si a dictaturilor, traditia iudeo-crestina prefera ideea imperiala a constructiei supra-statale, pe care, chiar daca n-o celebram, o avem azi intrupata sub forma Uniunii Europene".
Or, modul in care politicienii nostri laici-liberali l-au evacuat pe Dumnezeu din cetate, "eliminand din constitutia europeana religia si mai cu seama crestinismul constituie o incalcare stupida si nedreapta a traditiilor noastre", reliefeaza scriitorul austriac.
"In urma acestei goliri de continut a traditiei stam in fata Islamului cu mainile goale, ca niste copii care s-au dezis de proprii lor parinti. In umbra unui 'Razboi al Civilizatiilor' care reizbucneste periodic descoperim formula decisiva care descrie diferenta dintre Orient si Occident: in timp ce Occidentul cultiva emanciparea fara de traditie, Orientul se cantoneaza intr-o traditie lipsita de emancipare".
Ambele moduri si reversul lor sunt, potrivit autorului, periculoase. "Stiinta fara credinta a Occidentului este o nerozie, asa cum credinta fara stiinta a Orientului reprezinta o amenintare".
Vindicta pentru Adam si Eva
I-a izgonit Dumnezeu din Paradis pe primii oameni, dupa ce s-au infruptat din fructul oprit? Ei bine, "noi", scrie autorul, "i-am razbunat pe Adam si pe Eva alungandu-l pe Dumnezeu din biata noastra lume, devreme ce am declarat Uniunea Europeana drept un spatiu fara de Apus si fara de Religie".
Mai exista oare vreun leac impotriva golului sufletesc pe care l-a iscat aceasta evacuare? Reteta, potrivit lui Peter Stiegnitz, ar reprezenta-o "redescoperirea traditiei apusene".
Sursele traditiei apusene
In acest scop, autorul plonjeaza inca odata catre inceputurile spiritualitatii occidentale si detaliaza pietrele de temelie ale culturii europene. "Cunoscute sunt cele 5 izvoare ale Occidentului: filosofia greaca, politica romana, religia evreiasca, extinderea crestina a religiei si iluminismul".
Filosofia greaca a produs intre altele "ideea dualismului (Socrate, Platon, Aristotel si Plotin) si cea a absolutului (arhetipul platonician). Tot ea a dat deschiderea spre umanism a lui Protagoras, pentru care omul era masura tuturor lucrurilor, precum si invatatura lui Aristotel (in care ratiunea figureaza ca virtute) mai releva autorul.
Autorul afirma ca "Roma, la randul ei, a creat, prin violenta si politica, nu doar primul imperiu european ci si baza artei si economiei".
De la filozofie si politica la religie
Alimentata de surse egiptene, religia evreiasca, a devenit pilon al civilizatiei europene "prin integrarea conceptelor de Dumnezeu, istorie si credinta", peste care s-ar fi plasat, conform autorului, "legea lui Moise, a lui Isus si Pavel".
Abia in diaspora, in speta in exilul babilonean al poporului lui Israel, religia ar fi devenit liantul national evreiesc, e de parere Peter Stiegnitz. De origine evreiasca, mai releva autorul, este si un alt element "natural si inseparabil al vietii occidentale si al intregii evolutii apusene, si-anume stiinta, cercetarea si practica publicarii, care au izvorat toate din studiul Talmudului si redactarea comentariilor sale".
Ce rol joaca insa religia crestina? "Crestinismul", scrie autorul, "nu este o religie apuseana originala, ci doar continuarea si deschiderea universala a religiei evreiesti. Adevaratul intemeietor al crestinismului n-a fost rabinul Iesua, ci un evreu asimilat de romani, pe nume Saul din Tarsus, care s-a rebotezat, devenind Pavel, apostolul neamurilor, si a re-etichetat in chip grandios invatatura lui Isus, transportand-o in lume. In absenta crestinismului paulinian n-am putea vorbi azi de Apus".
Capitolul iluminist
La toate acestea se adauga civilizatia iluminismului, o "progenitura protestanta a lipsei de obedienta (evanghelica) fata de Papa", dupa cum afirma autorul austriac. El trimite in context "nu atat la orele suplimentare de munca ale calailor revolutiei franceze" cat la carti si tipografi, precum si la Immanuel Kant si sfatul sau, adresat omului, caruia filosof german din Konigsberg i-a cerut "sa se foloseasca de ratiune spre a se izbavi de vina propriei debilitati si imaturitati mintale".
Vorbind despre "nepotii lui Martin Luther, care au continuat traditia evreiasca, gratie gandirii lor libere, la adapost de coercitia bisericii, s-a pregatit terenul democratiei, laicismului si prosperitatii actuale", mai aflam din eseul lui Stiegnitz. Potrivit caruia, marea civilizatie iluminista "a inflorit pe spinarea suferintelor franceze si a ideilor de referinta ale culturii germane".
Invatati ... securitate
Trimitand la "invatati istoria, d-le reporter", o faimoasa vorba a fostului cancelar austriac Bruno Kreisky, cerand unui gazetar sa se informeze cu privire la trecut, autorul evoca necesitatea cunoasterii propriilor radacini si pozitii culturale daca dorim, in Apus, sa ne bucuram de siguranta.
"Invatati... securitate", ne recomanda el. Citim in continuare: "Un prieten musulman m-a intrebat la un moment dat cum de e posibil sa vrem sa ni se ia in serios religia si cultura, daca noi insine refuzam sa le luam in serios? Avea dreptate. Intr-adevar, cum sa le cerem imigrantilor sa accepte cultura noastra apuseana, daca noi insine n-o cunoastem?"
"Noi", a adaugat prietenul musulman al autorului, "ne straduim sa respectam legile Coranului". Respectul nu e insa o strada cu sens unic. Am dori si noi sa va respectam cultura, dar nu o vedem, nu mai pare a fi prezenta, iar libertatea voastra sociala si sexuala izvorata din iluminism, ni se pare a fi prea putin".
Greseala apuseana
Oamenii, mai sustine autorul, "au nevoie nu doar de libertate, ci si de puncte de sprijin, de traditie si de ordine. Eroarea noastra obisnuita, de a declara iluminismul drept unica sursa a traditiei noastre" e incompatibila cu invatatura lui Freud. "Psihanaliza ne avertizeaza fata de idealul de autonomie al iluminismului, care degenereaza intr-o cultura psihologica a narcisimului, dupa cum scria Eli Zaretsky in "Secolul lui Freud". Or, necesarul dialog dintre Occident si Orient conditioneaza nu doar propria forta, a participantilor la dialog, o forta extrasa din traditie, ci si cunoasterea mutuala.
In context, autorul afirma ca, "spre deosebire de dragostea evreiasca fata de traditie, de universalismul catolic si de lumescul protestant, traditia islamica este controversata. Fiindca Mohamed n-a extins cuvantul divin asupra tuturor domeniilor, traditia musulmana, suna, e plurivoca". Pe de alta parte, evacuarea sau golirea de continut a traditiei "provoaca o nesiguranta generala, deteriorand mai grav decat orice pozitia ocupata de o tabara sau alta in orice dialog".
Pe scurt: nu vom da de cap problemelor contemporane, releva pe drept cuvant Peter Stiegnitz, decat daca Apusul isi va reaminti de istorie. Or, "pe moment, situatia politica mondiala in raportul dintre Orient si Occident e alta: oamenii fara istorie (din Apus) nu inteleg prezentul si n-au viitor, iar oamenii fara viitor (din Rasarit) se tin cu dintii de istorie si isi inchipuie ca ar fi prezentul".
Desi tezele autorului austriac nu sunt cu totul noi, utilitatea reluarii unor astfel de dezbateri si a reevaluarii argumentelor lor este incontestabila.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Si va mai fi introdus, cu forta, inca un punct de pe agenda, in aceeasi nota: toleranta si ocrotirea tiganilor cu orice pret si indiferent de faptele lor... Si inca una , asta valabila doar pe plaiurile mioritice: caiini vagabonzi salbaticiti - mai presus decat oamenii....
Super tare ce ne asteapta, nu-i asa???
Si dupa toate astea, articolele de presa incheie pe un ton de Alba ca Zapada, concluzionanad ca noi, adica oamenii de rand, am fi imbratisat si pus in aplicare aceste rahaturi.....de cand nu mai e presa o voce a ratiunii si moralei, ..........am si uitat...
Este o generalizare vaga si eronata...
Analizeaza nivelul de trai general comparativ cu alte regiuni sau "entitati" si ai sa aflii cat de mult sau putin contam pe mapamond.
Analizeaza influenta europeana comparativ cu restul. trebuie sa avem rol hegemonic in lume ca sa zici ca Europa inseamna ceva?
Ii uraste visceral pe evrei si asta il face sa debiteze ineptii cu tona. Ori de cate ori are prilejul.
iar sa spui ca iudaismul e inchisa progresului e doavada a une ignorante enorme: stiintific si cultural, contributia evreilor (fie ca ii chema Spinoza, Bohr sau Einstein) e de 100 de ori mai mare decat a musulmanilor la progresului lumii (desi musulmanii sunt de 100 de ori mai multi decat evreii)
http://www.bibletopics.com/biblestudy/147.htm
Daca si-ar veni in fire europenii si si-ar recunoaste filonul crestin...
Din pacate imi vine in minte replica unui cardinal din filmul The Godfather:
"Uita-te la piatra asta.A stat multa vreme în apa...dar apa n-a patruns în ea.
Uite...E uscata. Acelasi lucru s-a întâmplat si cu europenii.
Timp de secole au fost înconjurati de crestinism...
dar lisus nu a patruns.Iisus nu locuieste în ei. "
daca imbratisam fanatismul religios, asta inseamna regres.
stai putin si gandeste-te cat de mult valoreaza libertatea de expresie, si libertatea cuvantului, inainte de a ma contrazice.
fanatismul religios nu a adus cu sine prosperitatea, ci dimpotriva, inapoierea si mediocritatea (saracia duhului).
Peter Stiegnitz trece drept autorul termenului "mentiologie" pentru studierea comportamentului uman de a minti. Taraba cu gogosi?
http://diepresse.com/home/meinung/debatte/647146/Renaissance-des-Abendlandes?from=suche.intern.portal
Asa ca poti sa te cari de aici cu taraba da de gogosi.
Dar doua corecturi se cer facute:
1. e o exagerare sa spui ca cercetarea talmudului a dus la stiinta occidentala. Contributia semnificativa a evreilor la stiintele exacte e tardiva (> secolul XIX), vine la 7 veacuri dupa crearea universitatilor occidentale, si la 3 veacuri dupa Galilei,
Kepler, Newton, etc
2. este evident aberant (poate s-a tradus gresit) sa sustii ca Sf. Apostol Pavel este "adevaratul creator al religiei crestine". Nimeni nu-i contesta rolul, fireste, dar e cu totul altceva. Ajunge numai sa vezi CUM se raporteaza Sf. Pavel la Iisus Hristos in Epistolele sale...
Ciudat aparator al traditiei occidentale, un om care nu-i cunoaste pilonii de baza!!!
1. E o prostie sa spui ca o contributie e cunatificabila doar proportional cu durata ei. Dar chiar si asa realitatea te contrazice dramatic. Contributia evreilor la stiinta si cultura europeana, a fost enorma si de multe ori REVOLUTIONARA. Tu probabil nu ai auzit de Einstein, Feynman, Bohr, Pasternak, Metchnikoff, Gustav Hertz, Wolfgang Pauli, Steven Weinberg si foarte multi altii
2. Evreii oricum aveau ganditori de seama contemporani cu Newton, Leibniz, etc. De exemplu Baruch Spinoza , Balthazar de Castro sau Berechiah . Ca nu erau tocmai multi pe vremea aia e irelevant. Nici oamenii de stiinta de etnie germana, franceza, etc nu erau tocmai multi. Abia cu secolul al 19-lea si cu revolutia industriala rolul stiintei in viata de zi cu zi a inceput sa creasca dramatic si odata cu el si numarul oamenilor de stiinta. Ce ai omis tu e si faptul ca per total, contributia cultural stiintifica a vestului de pana in secolul 19 e sub 1% din cea de dupa.
Dar cel mai grav e ca desi ai o cultura precara te trezesti criticand un om mult mai inteligent si educat decat tine fara o minima documentare in prealabil (in fond de ce ai face asa ceva, chestia asta e specifica doar oamenilor inteligenti..)
3.Mai citeste si despre Ap Pavel; de preferinta si altceva decat Biblia (de exemplu sursele istorice)
Mai trebuie sa mai spun ceva?
invata-ti copiii sa se increada in ratiune si sa apere valorile democratiei, libertatea de expresie. astea sunt cele mai de pret bunuri, pe care stramosii nostri le-au obtinut cu greu.
cheia progresului nu este saltul inapoi in baroc si nici indoctrinarea religioasa. sunt multe lucruri de facut, ori asta cere niste minti ascutite, din care se vor ridica viitorii lideri, si oameni de stiinta. avem atata nevoie de tehnologii noi, nu e cazul acum de un regres prin reafirmarea religioasa.
2) Suntem la fel de straini vestului pe cat sunt si musulmanii. Si noi si ei am fost lasati inauntru pe aceleasi principiu, toleranta.
Unde a gresit vestul, dupa intelegerea mea, a fost sa creada ca si in cazul tiganilor ca civilizarea se poate face peste noapte cu niscaiva banuti. Ce nu au stiut ei si au realizat acum este faptul ca 10% dintre musulmani interpreteaza ad litteram scrierile stravechi si ca e in menirea lor sa starpeasca paganii.
Au facut concesii pentru nimic pentru ca acesti indivizi vor musca mana stapanului; si nimic nu e mai rau ca o patura saraca care se poate segrega si pe motive etnice.
Pe de alta parte, articolul in sine este un mabo jambo.
Olanda si Belgia vor fi in 30-40 de ani majoritar musulmane, cu problemele care decurg de aici, alte tari vor avea mari minoritati musulmane care daca nu vor sa adopte civilizatia moderna ce faci?
Socialistii chiar au devenit sectari si atacau violent pe toti cei care nu se aliniau ideologiei lor utopice copilaresti, probabil au atras in randurile lor tot felul de personalitati fanatice si utopice care manipulau restul gloatei de mediocrii care se credeau ca au adevarul absolut.
S-a ajuns pana la extrema ca in franta unii musulmani isi puteau aduce sotiile legal, desi pt. un francez era interzisa poligamia. Socialistii atat de atei si feministi, brusc utiau de ateism si drepturile femeii cand era vorba de organizatii islamice. Asta este ipocrizie si schizofrenie.
O vina importanta o au si curentul de stanga din universitati, care desi sugeau suculente resurse din capitalismul prosper , debitau teorii utopice care in lumea comunista s-au dovedit a fi un dezastru.
Formez vos bataillons...
de ce trebuie opus crestinismul islamului? noi nu avem altceva de oferit decat crestinism? ce se intampla cu educatia, cu bunastarea, cu umanismul, cu virtutea aia aristotelica numita ratiune? toate astea nu valoreaza mai mult decat o carte? stim ca musulmanii au dat foc bibliotecii din alexandria ca aveau tot ce le trebuia in coran. noi (cei civilizati, nu cei crestini) avem mai multe biblioteci decat pot sa arda ei. pentru ca nu trebuie raspuns la science fiction cu science fiction. ci cu science si atat.
De la muslimi, europenii nu se asteapta sa ii respecte ca si crestini ci sa le respecte traditia democratica, sa se poarte ca atare, ca cetateni europeni ai secolului XXI.
E imposibil ca dupa zeci de ani de spalarea creierelor cu as anumita corectitudine politica, cu batjocorirea crestinismului, europenii sa se intoarca la asa numitele traditii. E prea tarziu.
Intre timp, vremurile s-au mai schimbat, si am ales si noi ca inamic public pe celalalt fiu al lui Avraam.
Oare de ce suntem ca si specie atat de puternic conditionati sa urmam un lider ?! Oare de ce nu putem sa gandim cu propriul creier si sa vedem cum ne indreptam catre un nou holocaust (scuze, devine substantiv comun) ?! Peste inca 70 de ani, cand vom fi fost invadati in liniste de chinezi, oare impotriva lor vom avea un ultim puseu de mandire culturala (probabil definita nu ca si ideo-crestina, ci ca avraamica) ?
Orientul condus de religie fara stiinta? Amice... aia mai au vreo 2-300 de ani de progres social ca sa recupereze handicapul occidental... se intampla, usor dar tot acolo ajunge, unde este occidentul capitalist.
Care este valuarea religiei? In fata intrebarii asteia il vad pe un indian care mi-a raspuns asa: "Acum 50 de ani, in orasu meu, musulmanii nu permiteau shzitilor sa-si manifeste religia, asa ca "cutare" guru a facut o noua religie, partial musulmana, partial shzita. Asa s-a nascut religia mea si este o religie foarte buna. Imi place"...
Mi-a picat fata de ce valuare are credinta lui...
Caz intamplat de curand in Romania.
Cei care neaga sau minimalizeaza problema islamica sunt fie ignoranti fie imbecili.
Ba eu zic ca e inca o greseala si mai mare sa ne radicalizam noi, si sa renuntam la beneficiile civilizatiei, doar pt ca altii sunt prosti si hotariti.
Nu vad de ce nu ne-am debarasa de populatiile straine cu comportamente nedorite, indiferent de Dumnezeul lor. Cind am devenit atit de incapabili de a face diferenta si de a ne apara pielea?
Hai sa fim seriosi, nu Coranul e problema, cine l-a rasfoit macar stie ca nici macar nu e prea diferit de Biblie, problema e inserarea unor populatii salbatice si seminomade, in sinul unor civilizatii mult prea dezvoltate. Si un orb si-ar da seama ca nu functioneaza impreuna. Plus de asta, poate e cazul ca fiecare sa isi rezolve problemele la el acasa. Eu n-am plecat din tara mea, desi imi e greu, dar fiecare tb sa isi vada de oala lui, nu sa umble aiurea sa dea lectii in tara altuia. Sustin principiul : fiecare cum isi asterne, asa doarme, si n-o sa ma duc eu sa le rezolv problemele maritale la afgani sau alti islamisti. N-au decit sa isi omoare fimeile pina la una, si apoi sa le dispara neamul, daca is prosti.
bleah.
Prima mare cedare, radacina raului este abandonarea mostenirii bizantine si inlocuirea ei cu pseudo imparatul Carol cel Mare.
Nici o recuparare adevarata nu va avea loc atat timp cat se va oculta mostenirea bizantina.
Referirea directa la iudaism este iarasi o denaturare, mostenirea iudaica vine doar prin crestinism. Tot Evul mediu din lumea catolico-prostestanta prelungit pana la afacerea Dreyfuss si antisemitismul de stat nazist si horthist si mai tarziu cu mari reverberatii in lumea ruso-pravoslavnica este antisemit, mai mult sau mai putin agresiv.
Aparand vechi pozitii mistificatoare (ce oculteaza mostenirea Imperiului roman de rasarit: uitati ce invata copiii la scoala si acum: Imperiul roman s-a prabusit in 476 !!!! cand acest fapt a avut loc la 1453) si impunerea fortata a unei mosteniri directe iudaice, ca sa se dreaga busuiocul dupa cele ce au culminat cu regimul nazist, nu vom produce o resuscitare a unei idnetitati autodefensive europene.
Mai degraba o cerere de tipul celei a unui grup de intelectuali elvetieni, care acum cativa ani au cerut impunerea unei conditii Turciei in procesul de primire in UE, care petiona retrocedarea S. Sofii cultului crestin.
Asta in Turcia, stat laic, care la 197x a inchis ultimul seminarcrestin, ce functiona acolo de sute si sute si sute de ani si refuza cu obstinatie apobarea redeschiderii lui. Turcia, care impune ca Patriarhul Constatinopolului sa fie ales doar dintre cei nascuti in Turcia....
Se tot vorbeste despre occident si despre contributia lor extraordinara din stiinta, dar nu se spune ca Bizantul avea Academia dupa modelul grecesc (similara cu Universitatea tarzie ccidentala) din 452 pana la ocuparea otomanilor, deci peste 1000 de ani.
Nimeni nu pomeneste ca la re-nasterea europeana nu a contribuit (probabil) niciun iudeu ci invatatii Ortodocsi Bizantini plecati din Constantinopol (El Greco etc. etc)- asta ca raspuns la atacul lesinat la lui "gigel123" catre "sorin".
Extrem, extrem de multe cuv din stiinta provin din lb greaca, oare de ce? - inclusiv denumirea de Europa.
Personal consider ca pe langa propaganda din ultimii 500ani a occidentului pt catolocism/protestantism, tr sa aducem si noi o contributie la cunoasterea Ortodoxismului si a maretiei Bizantului (ocupat in cele din urma de islamicii turcici).
Daca protestezi pajnic nu te aude nimeni. Daca protestezi violent intri in puscarie. In olanda exista 400 puscari,belgia -500 germnia slava lui Hitler 1200- frantza +coloni 3000 italia-800 spania-1080.
Si totzi detzinutzi produc si personalul ie platit de la bugetul de stat. lor li-se adauga stabilimentele de Psihiatrie.etc,etc. Vretzi cultura si civilizatzii ???
Sub pretextul vulnerabilitatii occidentului in fata islamului, autorul incearca sa legitimeze amestecul religiei in functionarea institutionala a societatii occidentale: "eliminand din constitutia europeana religia si mai cu seama crestinismul constituie o incalcare stupida si nedreapta a traditiilor noastre". Pentru a da forta acestei afirmatii, autorul "dizolva" credinta in stiinta si cultura: "Stiinta fara credinta a Occidentului este o nerozie, asa cum credinta fara stiinta a Orientului reprezinta o amenintare" - "cum e posibil sa vrem sa ni se ia in serios religia si cultura, daca noi insine refuzam sa le luam in serios?"
Cultura are o evolutie continua, la fel ca si stiinta. Asa cum in stiinta s-a trecut de la "pamantul este centrul universului" la "pamantul se invarte in jurul soarelui", doua idei diametral opuse, tot asa si cultura evolueaza spre noi valori care pot sa contrazica vechile valori, sau pot sa le "distileze" (opusul "dizolvarii"), eliminand "impuritatile". Privita la o scare foarte mare a timpului, vechea cultura ramane doar un obiect de studiu si nu unul de referinta pentru cultura momentului. Asa cum privim noi cultura oamenilor primitivi (care credeau in zei ca si: zeul ploii, zeul razboiului, zeul soarelui etc.), tot asa vor privi cultura noastra oamenii ce vor trai peste 10.000 de ani. "Radacinile culturale" reprezinta trecutul si nu viitorul culturii. "Pamantul este centrul universului" a fost o etapa necesara spre "pamantul se invarte in jurul soarelui" insa aceasta "radacina culturala" nu mai este fertila.
Solutia nu este sa ne intoarcem noi in negura evului mediu pentru a avea "argumente" in asa-zisul "Razboi al Civilizatiilor" ci sa ii convingem pe islamisti ca dorim o relatie pasnica intre civilizatiile noastre, insa fara conditionari de natura religioasa.