"Nu cred ca se pune problema sa treaca a doua motiune de cenzura, dar vrem sa dam mai multe semnale", a declarat la RFI presedintele PSD, Victor Ponta. "Am sprijin total in PSD. Nu sunt probleme nici la PSD, nici la PNL", a spus liderul social-democrat. Potrivit acestuia, "Emil Boc este o rusine pentru Ardeal si pentru Romania".

Victor PontaFoto: Agerpres

Descarca fisierul audio in format MP3

Victor Ponta: Va spun foarte direct: nu cred ca se pune problema sa treaca motiunea aceasta a doua, din moment ce prima muncita si pregatita nu a trecut. In schimb, mesajele sunt foarte clare, in primul rand, catre tot sistemul de educatie din Romania, ca noi nu suntem de acord cu politizarea si cu distrugerea sistemului, asa cum este in legea Boc-Funeriu si ca o vom schimba a doua zi dupa ce venim la guvernare si al doilea mesaj extrem de clar este pentru Ardeal: Emil Boc s-a dovedit o rusine pentru Ardeal si pentru Romania, prin compromisurile si prin cedarile inacceptabile pe care le face, doar ca sa-si pastreze scaunul de prim-ministru.

Reporter: Roberta Anastase spunea vineri ca aveti probleme in partid si ca vechii membri va pregatesc o surpriza neplacuta. Cum ii raspundeti ?

V.P.: Faptul ca doamna Anastase in loc sa-si faca datoria fata de lege, se ocupa de partidele de Opozitie, e o prostie, ca sa va spun foarte direct. Povestea asta sa stiti ca ma ajuta foarte tare. Cu cat Roberta Anastase si in general cei de la PDL, domnul Basescu si ceilalti ma ataca pe mine si in general orice coleg din partid, fie ca-i vorba de Adrian Nastase, fie ca-i vorba de Liviu Dragnea, asta face ca PSD-ul sa se reuneasca in jurul celui atacat. Rezultatul s-a vazut la motiunea de cenzura: absolut toti parlamentarii PSD au votat motiunea de cenzura, la fel o vom face si la (motiunea de cenzura legata de - n.r.) legea educatiei. Nu din cauza problemelor Opozitiei merge prost Romania, ci din cauza modului in care iata si in Parlament se comporta cei de la Putere si a faptului ca practic, la fiecare lege, la fiecare motiune, trebuie sa negocieze asa ca la taraba, ca la piata si cu cei de la independenti si cu cei de la UDMR si cu proprii parlamentari, sa nu se ridice din banca, sa stea acolo, asta cred ca deja toata opinia publica a remarcat.

Rep: Ce sprijin credeti ca aveti acum in PSD ?

V.P.: Total ! Nu cred ca ati vazut vreun pesedist, care sa fie nemultumit sau sa se exprime. Faptul ca Roberta Anastase e nemultumita de PSD, asta e un lucru bun! Ar fi rau cand ar fi multumita Roberta Anastase de PSD si de pesedisti. In Opozitie, nici in PSD, din cate am vazut, nici in PNL nu sunt nici un fel de probleme, iar problemele de la Putere ne afecteaza cu adevarat pe toti.

Rep: Opozitia a spus ca nu va merge la consultarile de astazi cu presedintele Traian Basescu. Ce va mai poate face sa va razganditi ?

V.P.: Daca chiar doreste sa discute cu noi, suntem oricand dispusi, dar nu la modul formal, asa, "haideti si voi impreuna cu inca 30 de la Putere, stam o ora si plecam acasa". Am cerut ca noi, cei din Opozitie sa fim chemati separat, ca sa fim cu adevarat auziti de presedinte. Altfel, daca ne pui asa in mijlocul unei multimi de oameni, care doar dau din cap, il aproba pe presedinte si apoi ies la declaratii de presa si folosesc practic aceleasi cuvinte, inseamna ca e doar o intalnire formala si nimic mai mult. Ultima data, in martie, cand presedintele chiar a vrut sa stea de vorba cu noi, ne-a chemat pe cei din Opozitie separat. Acum, presedintele nu vrea, in nici un fel sa se intalneasca cu cei din Opozitie. Joaca aceasta piesa, in care, vezi, Doamne, el e responsabil si noi nu vrem sa discutam! Pentru romanul obisnuit, piesele acestea intre politicieni, dansul acesta, in care ma fac ca te invit, dar de fapt astept sa nu vii, cred ca este extrem de neserios si nu cred ca presedintele reuseste sa dea vina pe Opozitie.