Premierul Emil Boc a declarat la emisiunea "Prim Plan", TVR1, ca pozitia PDL fata de alegeri este votul uninominal si imbunatatirea sistemului din 2008. Referitor la comasarea alegerilor nu a fost avansata inca o data, sustine Emil Boc, urmand ca "pana saptamana viitoare partidele din coalitie sa se consulte pentru a lua o decizie".

Emil BocFoto: AGERPRES

Declaratiile lui Emil Boc

Prioritatile guvernului pentru sesiunea parlamentara: legea de revizuire a Constitutiei, legea bugetului de stat pentru 2012 si legea asigurarilor, legea salarizarii, legea asistentei sociale, aprobarea modificarilor la Codul fiscal, legea de intrare in vigoare a Codului Penal, legea statutului minoritatilor, legea taxarii averilor, legea electorala inca nu este elaborata

Comasarea alegerilor

  • Legat de comasarea alegerilor: n-a fost avansata o data.
  • S-a stabilit ca pana saptamana viitoare partidele membre ale coalitiei sa-si consulte propriile partide si sa ia o decizie in forurile de conducere daca sunt sau nu de acord cu comasarea alegerilor.
  • Ar fi un semn de coerenta la nivel european ca Romania este preocupata de starea economica si nu de luptele politice si ar insemna reduceri ale cheltuielilor de la bugetul de stat.

Modificarea Constitutiei

  • Presedintele a inaintat Parlamentului propunerea. PNL si-a insusit proiectul elaborat de presedintele si guvern.
  • PDL a sustinut si sustine parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari. Fara votul opozitiei, revizuirea Constitutiei nu se va putea realiza. Vom sustine orice varianta care va imbunatati sistemul actual.
  • Unii parteneri de coalitie nu au aceeasi parere. Maine, din cate am inteles, UDMR-ul se va intalni cu PSD-ul pentru a discuta proiectul de modificare al Constitutiei.

Legea electorala

  • Pozitia PDL este imbunatatirea sistemului din 2008. Atunci au fost foarte multi candidati care au castigat colegiul dar nu au intrat in Parlament. . Au intrat oameni de pe locul 1, 2, 3 sau 4. Cazul domnului Antonescu este cunoscut. Cel care are cele mai multe voturi trebuie sa intre in Parlament.
  • Votul prin corespondenta: proiectul inca nu a fost discutat in coalitie.

Reorganizarea administrativ-teritoriala

  • Nu exista un consens in coalitie privind reorganizarea. UDMR si grupui minoritatilor au o alta viziune decat PDL si UNPR. Am convenit ca discutiile merg mai departe.
  • Putem sa discutam cu UDMR 8-10 regiuni cu conditia ca acest demers sa se poata realiza pana la capat.

Alegerile din 2012

  • Intrebat daca stie cine cine-i Alba Ca Zapada: Eu stiu cine e Partidul Democrat Liberal.  Daca se va impune schimbarea denumirii sau a siglei, vom discuta in partid. Deocamdata nu s-a discutat.
  • Domnul Lazaroiu nu mi-a vorbit niciodata de Alba ca Zapada.
  • Candidatul PDL pentru primaria Capitalei: se va face un profil, se va face o testare pe piata si apoi se va lua o decizie in partid. Nu avem analizele sociologice efectuate

Proiectul de la Rosia Montana

  • La nivel economic, trebuie reevaluat din punct de vedere economica. Redeventa la aur e inca mica, cred ca poate fi majorata. Ministerul Economiei a si publicat deja pe site contractul din 1997.
  • Vom avea in Guvern, cat de repede cu putinta, un proiect de majorare a redeventelor, inclusiv pentru aur.
  • Trebuie sa se ia o decizie, ori pozitiva, ori negativ. Decizia trebuie fundamentata pe ceea ce spun specialistii, in primul rand de la mediu.

Bacalaureat 2011

  • Trebuia sa fie un moment zero de la care sa pornim. Acum trebuie sa se stie ca toate diplomele au acoperire in realitate.
  • Acest bacalaureat a fost un moment al adevarului. Avem o criza a valorilor, nu mai stim ce e valoare, ce e non-valoare. Se promoveaza cu obstinatie grosolania prostului-gust, un fel de opulenta iarasi de prost-gust, nu exista modele pentru tanara generatie, ceea ce se promoveaza, inconstient de cele mai multe ori, nu are nimic de-a face cu ce inseamna crearea unui viitor pe baza de munca, cinste, sudoarea fruntii, ci promovam lucruri facile, de cele mai multe ori de prost-gust, ori acest lucru trebuie lamurit pornind in primul rand de la scoala.

Premierul a precizat ca, in luna octombrie, impreuna cu expertii Comisiei Europene va fi realizata prognoza pe baza careia vor fi stabilite proiectiile bugetare pentru anul viitor, inclusiv din punct de vedere salarial.

"Daca vom avea perspectivele respectarii indicatorilor macroeconomici, asa cum sunt astazi, de 3,5% crestere economica in 2012, putem discuta de o perspectiva mai optimista la Legea salarizarii. Daca aceste lucruri insa nu se vor confirma, nu vom avea lucruri noi, dar nu se va pune problema diminuarii drepturilor existente. Ne vom intinde atat cat ne este si ne permite plapuma", a spus Boc, la postul public de televiziune.

In incheiere, premierul Emil Boc a declarat ca pe parcursul lunii septembrie va exista o propunere pentru ministrul responsabil cu absorbtia fondurilor europene.