Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a anuntat ca a decis, joi, rechemarea sefei Consulatului de la Catania, Adriana Elena Mota, el reluand argumentul ca aceasta nu cunoaste limba italiana si a fost numita datorita "afinitatilor politice".

"In legatura cu Consulatul de la Catania, pentru ca acesta este cazul unde este doamna Mota, am decis azi rechemarea dansei (...) Ce s-a intamplat? Fara nicio polemica, s-au trimis in consulate si in ambasade oameni pe criteriul afinitatilor politice mai curand decat pe criterii profesionale. Nimeni nu poate sti toate limbile din lume, vai de mine, nici cele mai importante nu le stie pe toate. Dar Italia se stie ca este tara cu cea mai frumoasa limba de pe pamant, dar populatia vorbeste italiana, iar daca mergi consul trebuie sa vorbesti italiana, altfel nu poti patrunde in interstitiile vietii de acolo", a spus Marga, la Realitatea TV, citat de Mediafax.

De asemenea, el a aratat ca sunt examinate din punct de vedere al personalului si celelalte consulate din Italia, care sunt consulate generale.

Totodata, el a tinut sa sublinieze ca, potrivit legii, consulii sunt numiti de ministrul de Externe, iar consulii generali de catre prim-ministru. "In Italia examinam toate consulatele, si consulatele generale. Se stie bine, consulii sunt desemnati de ministru, consulii generali de primul-ministru", a spus Marga.

El a mai aratat ca anterior mandatului sau au fost trimisi pe posturi in consulate si "multi intelectuali", insa trebuie "luciditate" si se va reveni la concursurile pentru posturile din misiunile externe.

Ministrul de Externe afirmase miercuri ca in urma cazului de la Lecce, cu romanul decedat in greva foamei, a constatat ca in Consulatul de la Catania s-a facut numirea unui consul pe baza de afinitati politice, fara ca persoana sa cunoasca macar limba italiana, insa fara a nominaliza despre cine este vorba.

"In reprezentarea Romaniei sunt oameni cu excelenta calificare, sunt diplomatii, sefi de misiuni recunoscuti si de partenerii nostri. Dar, pe de alta parte, chiar cazul de la Lecce ne arata ca s-au numit in posturi importante oameni luati din capitala sau provincie, si din provincie sa fim siguri, pe criteriul afinitatilor politice. Nu poti sa trimiti la Lecce oameni in consulat care nu stiu italiana. Italiana e, sigur, la piu bella lingua del mondo, stim toti (...) si nu poti sa mergi consul acolo si sa nu stii sa discuti cu italienii. Nu merge, oricum intoarcem aceste lucruri", a spus Marga, in discursul sustinut miercuri la reuniunea consilierilor economici.

Surse oficiale au precizat pentru Mediafax ca ministrul Marga s-a referit la sefa Consulatului de la Catania, Adriana Elena Mota, numita la post in toamna anului trecut, in mandatul fostului ministru Teodor Baconschi, dupa ce aceasta mai fusese in ultimii trei ani consilier juridic la Prefectura Gorj si director in cadrul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni. Potrivit presei gorjene, Adriana Elena Mota este sora Mariei Mota, presedintele Organizatiei de femei a PDL Gorj.

Teodor Baconschi a declarat, pentru Mediafax, ca el nu a facut politizare in MAE, asa cum face USL in prezent, raspunzand astfel declaratiei ministrului Andrei Marga despre numirea pe "afinitati politice" a consulului de la Catania, care nici nu cunoaste limba italiana. El a aratat ca nu el a numit-o pe Mota la post, aceasta fiind prerogativa primului-ministru.

"Nu s-a politizat MAE in mandatul meu, cand toti secretarii de stat erau diplomati de cariera. Acum USL a marit numarul secretarilor de stat de la trei la patru si l-au adus secretar de stat pe Dan Petre, care este membru PNL (...) Domnul ministru Marga si-a gasit in sfarsit prioritatea de politica externa. (...) Sa faca orice ancheta vrea, dar numirea consulilor generali este prerogativa primului-ministru", a spus Baconschi.

Desi se afla la post inca de la inaugurarea Consulatului de la Catania, in octombrie 2011, CV-ul Adrianei Elena Mota nu a fost publicat la rubrica de pe site-ul MAE cu CV-urile sefilor de misiuni ale Romaniei.