Seful Serviciului Roman de Informatii, George Maior, a declarat la Digi24 ca exista anumite grupari economice si politice cu interese in a strica relatiile Romaniei cu UE sau NATO, dar se arata dezamagit in acelasi timp de "anumiti intelectuali" care nu inteleg aceste lucruri si nu sunt racordati la "marile idei contemporane". Romania nu este o colonie ci este un factor de decizie in aceste structuri avand acces la informatii reale, adevaratele surse de putere din ziua de azi, explica Maior.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acesta apreciaza ca tara noastra cunoaste o evolutie buna in domeniul energetic, in special in bazinul Marii Neagre prin interesul aratat de Exxon si de participarea Romgaz cu 10% in proiect. "Eu cred ca si gazele de sist reprezinta o buna oportunitate pentru independenta noastra energetica. Dezbaterea nu trebuie privita subiectiv", crede seful SRI

Alte declaratii:

  • Nu pot sa nu remarc faptul ca fosti ofiteri sau fosti informatori ai Securitatii fac declaratii despre SRI care e o institutie complet diferita de a lor, ei nu pot nici din punct de vedere al unor criterii morale, nici profesionale sa emita judecati de valoare despre activitatea unui serviciu profund atasat valorilor euroatlantice, este integrat in sistemul de informatii NATO si UE, are o credibilitate majora in aceste sisteme si o legitimitate care depaseste incercarea lor patetica de a lansa acuze la adresa sa.
  • Ioan Niculae este exponentul fostei Securitati/Nu sunt ei in drept sa demonstreze ca SRI face politie politica in timp ce ei insisi au trait din acest lucru.
  • Serviciul are o arhitectura supla, daca toate organizatiile din Romania ar fi parcurs asemenea reforme in sens profesional si ar avea calitatea umana care exista in SRI, tara ar merge mult mai bine. Nu s-a intamplat nici un seism sau nici o iesire desi au avut loc multe schimbari politice
  • Amenintarea teorista este in crestere, dar codul de alerta ramane albastru
  • Raportul care spune ca Romania nu este destinatia cea mai potrivita pentru scutul antiracheta nu este unul care sa apartina Administratiei de stat sau al Pentagonului.
  • Esenta colaborarii cu SUA e in acordul incheiat cu Romania pe scutul antiracheta si nu in alte rapoarte care contin mai mult parerea unor persoane din diferite domenii. Nu exista nicio problema in colaborarea cu SUA
  • Discutiile despre bugetul SRI sunt ridicole atata timp cat vorbesti despre o institutie care iti apara securitatea. Bugetul institutiei nu este unul mare ci e doar de 0,28% din PIB.
  • Pe noi ne intereseaza ca nimeni sa nu zica ca nu a avut informatiile necesare pe un anumit subiect.

textul se actualizeaza