Premierul Victor Ponta a declarat joi seara, intr-o interventie telefonica la Romania TV, ca i-a propus functia de adjunct al DNA actualului sef interimar, Calin Nistor, si ca acesta l-a refuzat. In opinia premierului, Nistor a fost influentat de fostul procuror sef al DNA, Daniel Morar, care "incearca sa conduca o greva a procurorilor din DNA ca daca nu e domnia sa sef sa nu fie nimeni".

"Domnul Morar se plangea ca nu vreau sa propun oameni din DNA. Eu am facut propuneri din DNA. Pe domnul Nistor am vrut sa-l propun pentru functia de adjunct al DNA, insa domnul Morar, care a afirmat cu mare sinceritate ca are un control total pe procurori, nu cred ca le permite sa accepte asemenea propuneri. Eu sper ca domnul Nistor nu ma va refuza pana la urma, dar deocamdata nu a dat un raspuns pozitiv. Am avut discutii si o sa am in continuare, dar pentru moment domnul Morar incearca sa conduca o greva a procurorilor din DNA ca daca nu e domnia sa sef sa nu fie nimeni", a declarat Ponta la Romania TV.

"Dl Morar, de un an de zile, dupa cei 6 ani si cati are de conducere, a considerat ca Parchetul in ansamblu, nu doar DNA, este un domeniu pe care il conduce si de care se ocupa numai domnia sa, ceea ce e profund nociv din punctul meu de vedere. Motiv pentru care, de un an de zile, a blocat orice fel, procedura, fara procedura, in orice fel, iar acum isi doreste acelasi lucru pentru ca, trebuie sa recunoasteti, termenul de 2 luni ca sa examinezi niste oameni pe care ii cunosti foarte bine, ca nu au venit de pe Luna ci au venit tot din Parchet, e tot o modalitate de a trage de timp pana cand, crede dl Morar, ca o sa numim pe cine doreste domnia sa", a adaugat Ponta.

Potrivit premierului, "e un fel de monopol, o stapanire privata, pe care dl Morar, dna Macovei si ceilalti care ii sunt apropiati au pus-o pe Parchet, si eu nu pot sa accept acest lucru."

Intrebat cu privire la refuzul lui Calin Nistor, Ponta a declarat: "Regret acest lucru. Am vorbit cu domnia sa si dupa cateva mi-a comunicat acest lucru, dar sper sa nu fie un refuz definit, sau ma rog, nu stiu, alti procurori din DNA sa isi doreasca sa conduca structurile DNA pentru ca altfel e ciudat sa ma acuzi ca nu vreau sa numesc pe nimeni de la DNA si in acelasi timp sa ma refuzi."

Ponta a precizat, intrebat daca are garantii ca presedintele Traian Basescu va accepta persoanele nominalizate, ca "nu se lucreaza aici cu garantii, ca nu am niciun fel de garantii reale. ci vorbim de niste indatoriri institutionale iar ceea ce a declarat astazi public presedintele cred ca este foarte clar. Nu a spus neaparat ca ii va numi dar a spus ca si-a dorit aceasta procedura si ca vrea, ca si mine, amandoi avand semnale foarte puternice de la ce se intampla in Pachet si de la ce asteapta partenerii nostri internationali, sa avem stabilitate."

Intrebat daca va merge la Curtea Constitutionala pentru a incerca sa determine Consiliul Superior al Magistratuirii sa scurteze procedura de examinare a canditailor, premierul a declarat: "Nu, ceea ce ma ingrijoreaza pe mine nu e procedura, desi repet, e evident o sicana. Nu aveau nevoie de 2 luni sa o examineze pe dna Kovesi, puteau sa o examineze intr-o saptamana pentru ca o cunosc foarte bine. Nu termenul e problema, din punctul meu de vedere. Problema cea mai grava este faptul ca, in mod clar, juridic nu rexista niciun temei legal, incepand de alaltaieri, pentru ca dl Morar dupa 6 luni sa ramana in functie. Si asta e un lucru foarte grav pentru ca, practic, toate actele semnate de dl Morar ca procuror general pot si probabil vor fi atacate in instante de inculpati, de avocati, de toti cei care au in interes ori asta e un lucru foarte grav si nu inteleg cum dl Morar isi asuma o asemenea responsabilitate."