Nicolaescu a spus ca proiectul actului normativ respectiv vizeaza "excluderea medicului din sistem bugetar", adica acesta "sa nu mai fie functionar public si sa traiasca cu grila respectiva".
"Lucram la noul proiect de lege privind plata dupa performanta si competitivitate. Acest proiect este in faza foarte avansata. Astazi, spunem ca un medic lucreaza intr-un spital public, atat. Este medic primar, are 1.800 de lei. Este de ras. Daca mai are timp, poate avea si un cabinet privat sau poate sa lucreze la un spital privat, doua-trei ore. Dar, din pacate, sunt foarte multe cazuri cand un medic din sistemul public sta doua ore in spitalul public si pleaca in doua-trei cabinete. Dar problema este ca isi plimba pacientul din sistemul public catre cel privat, in acesta din urma se rezolva cazurile simple, iar daca este de tratat, revine cu el in sistemul public", a mai spus ministrul.
Potrivit ministrului Nicolaescu, noua lege va propune medicilor trei modalitati de salarizare:
- Norma intreaga la spitalul de stat, situatie in care medicul nu va mai putea lucra si la privat
Intrebat daca in noua lege se va introduce un fel de interdictie aplicata medicului astfel incat acesta sa nu mai poata profesa atat la stat, cat si la privat, ministrul a subliniat ca noua reglementare va permite medicilor sa opteze pentru ceea ce doresc: "E optiunea fiecaruia. Nu il obligi. Opteaza."
- Jumatate de norma in sistemul public si jumatate in cel privat
- Salariu negociat cu managerii de spital
Potrivit lui Eugen Nicolaescu, dupa aplicarea acestei legi pe criterii la care se adauga si cele de competenta, care pot sa aduca si alti bani, salariul unui medic primar ar putea ajunge la peste 1.000 de euro pe luna.
Noua lege ar putea fi aplicata din 1 ianuarie 2014, a mai spus ministrul.
- Noua lista de compensate, de la 1 iulie; protocoalele terapeutice, pana la sfarsitul anului/ Nicolaescu despre criza citostacelor: Medicii nu au medicamente pentru ca nu isi fac treaba
"Am facut comisii noi de specialitate care vor face analiza intrarii de molecule noi, intrucat lista nu a mai fost modificata din 2008. Am facut o alta comisie, deasupra, formata din cei mai recunoscuti profesori si doctori din Romania, care va face un 'filtru' pe aceasta lista. (...) Toate acestea, pana in 30 iunie. Noua lista va intra in vigoare din 1 iulie", a spus Nicolaescu, citat de Mediafax.
Aceleasi comisii vor revizui protocoalele terapeutice, pentru ca, pe baza lor, anumite medicamente sa fie folosite "la nivel de generice", a adaugat demnitarul.
In acelasi context, Ministerul Sanatatii va declansa o campanie de promovare a medicamentelor generice. "Oamenii trebuie sa stie ca, daca iau generic, nu dau niciun leu, iar medicamentul este foarte bun. (...) Sper ca, pana la sfarsitul anului, sa avem protocale pentru primele 10 patologii", a mai spus Eugen Nicolaescu.
Intrebat in emisiune care mai este situatia citostaticelor, ministrul a spus ca aceste medicamente reprezinta o mai veche problema, in prezent fiind monitorizata zilnic utilizarea acestora.
"Citostaticele reprezinta o problema veche de ani de zile. Preturile, asa cum au fost facute in vechea guvernare, au permis exportul paralel. Zilnic, avem legatura cu comisiile de oncologie, facem redistribuiri intre spitale - pentru ca nu vorbesc unii cu altii, intrebam daca au vorbit cu Unifarmul. Nu au medicamente pentru ca nu isi fac treaba", a afirmat Nicolaescu.
Ministrul a precizat ca au fost cazuri in care producatori unici au venit in Romania cu preturi de 70 de ori mai mari, la cinci produse.
"Sper ca toate aceste lucruri sa se termine in acest an, dar de patru ani nu se face nimic. In 2008 (in primul sau mandat de ministru - n.r.), programul de cancer era cel mai bun", a mai declarat Eugen Nicolaescu.
- Noua lege a malpraxisului ar putea intra in dezbatere publica in doua-trei saptamani
"Primul lucru care se schimba, si cel mai important, este sa asezam modul in care se controleaza si se evalueaza fapta presupusa de malpraxis. Expertii care vor veni sa controleze si sa spuna daca este sau nu malpraxis vor fi mult mai independenti si mult mai obiectivi (...) Prin noul proiect, va fi evaluat si modul de despagubire. Colegiul Medicilor nu va fi excus din acest proces", a spus Nicolaescu.
A doua noutate ce va fi adusa de proiect vizeaza preluarea unei parti din responsabilitate de catre firmele de asigurari. "Firmele de asigurari, care incaseaza de ani de zile multi bani pentru riscul profesional, sa plateasca. Pana acum, nu au platit nimic", a explicat demnitarul.
Potrivit ministrului Sanatatii, proiectul de lege, coordonat de secretarul de stat Raed Arafat, ar putea fi pus in dezbatere publica in doua-trei saptamani.
"Poate, pana in 30 iunie, sa fie adoptat. Daca nu, din septembrie", a mai spus Eugen Nicolaescu.
Ministerul Sanatatii afirma, in februarie, ca legislatia privind rezolvarea cazurilor de culpa medicala trebuie revizuita de urgenta, avand in vedere situatiile tot mai dese in care medici romani sunt sunt suspicionati sau acuzati de malpraxis.
Noile prevederi, arata atunci ministerul, trebuie sa introduca notiuni si criterii clare pentru o mai buna gestionare a situatiilor de culpa medicala sau a suspiciunilor de culpa medicala, inclusiv a modului de stabilire si aplicare a sanctiunilor.
- Cardul de sanatate ar putea sa functioneze in timp cateva saptamani
Nicolaescu a tinut sa sublinieze ca, de la preluarea mandatului, a facut demersuri pentru functionarea cardului de sanatate, in acest sens avand intalniri cu Casa de Asigurari, careia i-a transmis tot ce era necesar, si incheind contractul cu Imprimeria Nationala.
"Suntem in ultima faza de negociere a contractului cu Imprimeria Nationala, iar eu cred ca in timp foarte scurt, o saptamana, doua, trei, va putea incepe sa functioneze acest program, in sensul in care, asa cum ne-a promis Imprimeria, undeva cu luna mai sau iunie sa inceapa sa livreze cate un milion de carduri pe luna", a explicat ministrul Sanatatii.
Productia pentru toate cardurile de sanatate ar putea dura 18 luni, Ministerul Sanatatii angajandu-se sa cumpere 20 de milioane de astfel de carduri.
Valoarea unui card va fi de 2,2 euro, bani pe care ii va achita ministerul.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a lansat, in 19 decembrie 2012, primele carduri electronice active, acestea fiind primite de doi aradeni alesi aleator, care nu le vor putea utiliza insa decat dupa ce toti furnizorii de servicii medicale vor avea terminale de citire a cipurilor, cel mai probabil din 2014.
In ROMANIA toti se declara vulnerabili doua case, masina etc.
Sistemul de sanatate trebuie sa functioneze prin SOLIDARITATE cei sanatosi sa plateasca pentru cei bolnavi, roatabolanavilor se roteste !!!
Ati inteles, nu trebuie sa va vaitati ca niste vaduve !!!
Problema e ca, in timp ce eu fac sport in fiecare zi, mananc mai putin si mai sanatos, nu fumez si nu beau si, in general, ma straduiesc sa duc o viata cat mai sanatoasa, tu bei cate 3 peturi de bere, mananci o ceafa de porc pe seara, fumezi ca un turc, stai cu fundul pe scaun si te uiti la fotbal, spargi seminte cu o tona de sare si faci cam tot ceea ce-ti sta in putinta sa ajungi la spital pentru un by-pass inainte de varsta de 50 de ani, asta fara sa mai vorbim de diabet sau alte minunatii. By-pass care costa cateva mii de euro. Pe care trebuie sa-i dau eu. Care, statistic, cel mai probabil e ca n-o sa cost bugetul pana la varsta aia nici macar o aspirina.
Daca tu-ti inchipui ca o sa platesc pentru fundul tau gras, te inseli amarnic. Nu, eu o sa imi directionez banii catre o asigurare privata, unde nu mi se opresc in functie de cat castig, ca n-am de ce sa fiu penalizat pentru inteligenta si educatie, ci de categoria de risc in care sunt, exact ca la asigurarea masinii. Iar tu n-ai decat sa te duci in continuare la sistemul medical de stat, falimentar, si sa cersesti un algocalmin de la o asistenta nesimtita.
Nu-i asa ca parca te-ai duce la un jogging si ai manca o salata acum?
si atunci omul te intreaba pe buna dreptate, de ce ar contribui amandoi la acelasi sistem?
tocmai de aceea au aparut sisteme de asigurari de sanatate private. daca eu vreau un spital curat si ultima tehnologie, prefer sa gasesc inca 1000 care gandesc la fel ca mine si sunt dispusi sa plateasca impreuna cu mine, nu 10 milioane care traiesc in mizerie si cred ca oricine are un stetoscop la gat e medic.
Este intr-adevar ideal sa existe si o coplata ca sa nu abuzezi de sistemul medical de fiecare data cand iti vine sa stranuti, dar aia trebuie sa fie simbolica.. doar atat cat sa te faca sa te gandesti de doua ori inainte sa te duci la medic.
Doar nu-l costa nimic sa zica apoi "pai eu am vrut, dar nu m-a lasat .... etc,etc..
principiul vaselor comunicante nu poate fi suspendat de un ministru rupt de realitate
daca este asa o nenorocire in sanatate si nu are putere de control de ce nu se duce acasa??? isi face un bine si ne face si noua o mare favoare...
nu a inteles nimic din ceea ce se numeste politici publice in domeniul sanatatii...
calcule de elev silitor si atat...: 1 la dentisti si 3 la medicamente ptr. cancer...mai toti avem cate o problema la dinti si putini avem cancer...
asta asa rapid... nu vreau sa mai continui ptr ca nu merita!
Hello,
Introduceti Domnule ministru sitemul de tarif punct medicale www.tarmed.ch, facturarea prestatiei medicale decontul pe pacient,decontarea de casa de asigurare si medicul platit in functie de prestatiile efectuate !!! Mai simplu nici nu se poate, case de asigurare printro contabilitate analitica regleaza decontul, dispare spaga evaziunea fiscala dispare !!!
Noi locuri de munca productive, si nu functionari marketing electoral.
Liberalizati instalarea cabinetelor private, suprimati plata in numerar in clinicile private, reformati sistemul catre privat !!!
Organizati guvernanta spitalelor universitare, creati poli de competenta aduceti minti luminate in medicina interventionista si veti constata cum cresc veniturile.
Este simplu, daca nu sunteti competent nu este grav, apropiati spscialisti care sa va sfatuiasca, bomba ARAFAT lepadati-o si facut datoria !!!
Luati exemplul din ELVETIA !!!
Aparent in .ro e mai usor sa iesi in strada si sa urli decat sa te informezi si sa gandesti.
Dar tu, nici o probema, casca bine gurita ca poate iti pica ceva. Se ne spui si noua ce gust are.
Nici cei din PDL nu erau corecti dar macar NU minteau asa mult ca acestia.
Asta chiar NU vad ca oamenii vor fapte si nu aberatii.
Pacat ca desii au promis foarte multe NOI oamenii simtim pina in prezent doar preturi mai mari si impozite mari.
USL avind majoritatea in parlament NU mai poate da vina pe nimeni decit pe incompetenta lor.
Oricum au demonstrat pina in prezent ca interesele lor personale si de partid sunt prioritare.
Au cistigat alegerile prin minciuna la fel ca si comunistii in 1948.
2 probleme - domnul ministru se gandeste la oboseala noastra din UPU, la stressul de acolo, la cum suntem injurati, scuipati, amenintati - asta in conditiile cand numai pacientii au drepturi?
- daca guvernul actual imi impoziteaza suplimentar cu 10% din solidaritate prost inteleasa, nu am decat solutia renuntarii la 2-3 garzi, pentru a ma incadra sub barem iar de restul acoperirii urgentelor sa se ocupe ministrul
Din ce spital universitar sunteti sunteti sa vad si eu daca se scot posturi la concurs acolo unde e lipsa ! lol
Exista o reala nevoie de personal medical.
Cand o sa puteti dvs sa munciti in locul lor, o sa va anunte. LOL.
Doctorii pleaca pentru salarii mai mari, conditii mai bune, tehnologie mai avansata etc. Nu ca nu au locuri de munca. Si lucrurile astea exista si in articole hotnews, daca altceva nu vreti sa cititi. Fals paradox.
Au dat ordin sa se angajeze 1 medic doar cand pleaca alti 7, de unde locuri de munca ?
Clinicilor private li se refuza contracte cu casa, de unde locuri de munca ?
Sefii de sectie vor cat mai putini angajati sa ia ei toti pacientii si toata spaga, de unde locuri de munca ? Poate medici de familie in vreun catun cu stetoscop si un termometru, asa da, se cauta
per total cresterea ar fi de 10 euro. adica de la 176 de euro ptr 1100 acum, fata de 186 de euro intr-o ipotetica majorare cu 10%.
ptr ca se taxeaza suplimentar ceea ce depaseste.
vom face ...;
o sa vedeti ...;
TOATE SPUSELE SUNT NUMAI LA VIITOR
Salariile trebuie marite doar cat se poate insa si la cei mai jos, al asistenti, la infirmieri, nu doar la medici ca fara asistenti medicii stau degeaba, nici nu pot opera.
Principala problema a socialismului e ca intr-o perioada de timp care difera de la tara la tara...papa TOTI banii cetatenilor.
tov.palavragiu:
- nu mai dati vina pe fosta guvernare, aveti un delir ca orice se intampla prost de la servicii si pana la medicamente , de vina este fosta guvernare, medicii, farmacistii , ... oricine numai tu sclero.... nu, desi ai papat bani buni ca ministru.ne spui ce ai facut pentru banii luati in afara de palavrageala la televizor,despre perspective in anii pana la alegeri... si alte vrajeli?
apucate de munca, lasa gogosile
un medic instalat este retribuit in functke de prestatia efectuata, facturata si decontata de casa de asigurare potrivit unui sistem de tarificare a prestatie www.tarmed.ch si a punctului medical acceptat de asociatia medicilor independenti si casele de asigurare !!!
acest nicolaescu se crede patronul sistemului de sanatate si il confunda cu feuda personala !!!
un vasile cepoi, care confunda asigurarea de sanatate, participare stat, cheltuelii, patronat, feudalism capitalism, posdru si spaga impreuna colegiul medicilor, ani si frauda, erou national cu bomba arafat sa scrie legea sanatati pentru romania !!!
iata soarta romaniei decisa de cei care stau in fata blocului si mânca seminte !!!
mai romanii ce mai asteptati !!!
El viseaza chirurgi care sa opereze in diferite orase ale tarii? Am un singur raspuns: Cand o sa aplicam malpraxisul la ministri?
Mai criminalule, nu exista spirt in multe spitale, nu exista anestezisti, nu exista spatii adecvate pre sau post operatorii si tu visezi chirurgi "freelanceri"?
La spitalul Marie Curie au fost pompati de privati 3 milioane de euro pentru blocul operator cardiac. Zero chirurgi. Zero. Doar pentru asta si meriti sa fii omorat in piata publica. Nenorocitule!
Miile de oameni muscati de caini in Bucuresti au un singur loc unde se pot vaccina, Matei Bals. Loc de unde unii dintre ei pleaca cu alte boli sau, culmea, sunt din nou muscati de cainii din curte.
Esti un incompetent nenorocit care se plange ca nu are bani de citostatice la 1 an dupa ce a acceptat sa fie ministru.
Demisia si autointernarea la Jilava.
A, apropo, lasand la o parte spaga aproape generalizata, la orice milion pe care-l va castiga oficial un medic in Romania, tu meriti fix 1 leu. Ca sa intelegi raportul valoric dintre tine si orice medic din Romania. Si la orice an de puscarie pe care-l merita un medic care ia spaga, tu ar trebui sa stai 10 ani. Pacat ca nu exista "mostenirea" pedepsei penale.
Deci desfinteaza serviciile stomatologice gratuite, care sunt esentiale de altfel, pentru ca nu are bani pentru bolnavii de cancer dar promite salarii de 1k euro.
Eu inteleg ca matematica nu e pentru toti dar avem un institut de statistica care ii poate furniza domnului ministru toate datele necesare si eventual si un studiu care sa evidentieze motivele pentru care asa ceva nu este posibil nici in cazul medicilor nici in cazul altor categorii de bugetari. Eventual si un studiu care sa arate ce impact are o masura de genul asta, in cazul in care dementul chiar are de gand sa o faca :|