Premierul Victor Ponta a vorbit, luni seara, in emisiunea "Subiectiv" de la Antena 3, moderata de Razvan Dumitrescu, despre acordul de coabitare cu seful statului: "Vad ca aveti un telespectator fidel in Basescu, care la anul trebuie sa se pregateasca de pensie, pe care tot sarmanii romani o vor plati. Despre pactul de coabitare - domnul presedinte va face scandal din orice. Domnul Basescu va veni cu cearta si cu distrugere, eu am obligatia sa construiesc. Ma va jigni de fiecare data, nu are rost sa-i raspund. E un an dificil, e un mod foarte urat in care isi termina mandatul, dar e problema sa. Mi-a transmis azi oficial ca vrea sa discute de probleme de justitie si de politica externa, i-am desemnat pe domnii Corlatean si Cazanciuc."

Victor PontaFoto: captura Antena 3

Cele mai importante declaratii ale lui Victor Ponta:

  • Despre acordul de coabitare

Daca Traian Basescu se asteapta de la noi sa facem ce doreste domnia sa sau sa incalcam Constitutia, nu o sa o facem.

Singura diferenta e ca cei doi ministri au activitate, cei doi consilieri cu care se va intalni nu prea fac nimic.

E parte din MCV acest pact?

Noi am decis anul trecut ca Romania trebuie sa evite o noua criza si ca toate puterile pe care le-a luat abuziv o sa-i fie luate.

El suna la procurori si le spunea ce sa faca.

Acum vad ca l-a sunat si nu a mai facut ce i-a spus, foarte bine.

El impartea tara, acum nu o mai imparte, ca nu au vrut oamenii.

El suna la primul ministru sa-i spuna ce sa faca, acum poate sa sune, ii raspund politicos.

Domnia sa face rau Romaniei direct sau prin oamenii pe care ii are, prezinta minciuni, asta e si unul dintre motivele pentru care oamenii au vrut sa-l schimbe.

Toata ziua e pe la televizoare si da declaratii, este extrem de incoerent, nu stiu exact ce vrea, ce avea de spus, parca are o emisiune in fiecare seara si trebuie sa spuna si el ceva acolo.

Singurul om politic care da telefoane la procurori e Basescu. Eu nu am vorbit cu procurorul general, nu am discutat niciodata de numiri, cu exceptia perioadei cand eram ministru al Justitiei.

Cu ministrul Justitiei din Guvern a existat o singura perioada anormala, cand era domnul Predoiu, care discuta doar cu domnul Basescu.

Noul ministru, ca si doamna Pivniceru, discuta cu premierul, nu cu presedintele, eu sunt seful Guvernului si ma supun Parlamentului.

Opiniile domnului presedinte, pot sa iau doar act de ele.

Domnul Chiuariu nu a ascultat de domnul presedinte si s-a trezit cu un dosar penal.

Ministrul Justitiei e normal sa discute cu premierul si Parlamentul.

Va pare rau ca ati semnat pactul cu el?

Eu nu am facut un pact cu el, ci cu cetatenii Romaniei, dar nu o sa-l mai las niciodata sa conduca si guvernele, si parlamentul, si parchetele.

Am asigurat stabilitatea, nu imediat, dar au venit termenele, a expirat mandatul domnului Morar, s-a dus la Curtea Constitutionala.

Am repus si repunem - mai sunt lucruri de indreptat - in ordinea lor democratica si normala.

Ce treaba are Basescu sa-i spuna Procurorului general pe cine sa puna sefi de sectii? Propunerea apartine ministrului Justitiei, CSM ii audiaza dupa care ii numeste.

De unde stia ca sunt aceiasi procurori pe care ii voia DNA?

Nu stiu ce face, totdeauna stie foarte multe lucruri din dosare, despre viata fiecaruia dintre noi, bine, se mai si lauda...

Am reintrat in normalitate. Il deranjeaza normalitatea, de asta au votat anul trecut oamenii 90% sa-l dea jos.

Eu cred ca presedintele foarte des minte, minte de ingheata apele.

Eu pot sa fac un singur lucru: o sa-mi vad de treaba de premier, Parlamentul isi face treaba, iata ca si procurorii incep sa nu-i mai asculte ordinele, nu toti.

Despre Vosganian -A fost o decizie politica. Cred ca Senatul a luat o decizie corecta, cu o majoritate mai mare decat cea a USL. Strict pe un considerent politic - de asta seara, Basescu, toata propaganda lui, HotNews, Evz, vor striga. Vosganian nu a vrut sa fie o problema de imagine pentru Guvern si si-a dat demisia.

Niciun ministru nu a fost cercetat pentru activitatea din Guvernul Ponta.

Daca exista lucruri serioase, nu o sa ne opunem niciodata.

Aceasta vanatoare a USL-istilor pana isi termina mandatul Basescu e un risc asumat. Noi ne-am asumat asta, grav e ca aceasta batalie se da impotriva ziaristilor, a celor care au votat impotriva presedintelui.

Avem deja sute de sesizari penale, cu documente, expertize, transmise catre DNA, catre parchete, si oamenii intreaba ce facem, au furat de au rupt.

Nu a fost timp sa fie niciuna finalizata, au fost alte prioritati, Antena 3, Silaghi, o sa intrebam in fiecare zi, ati cercetat, ati gasit ceva, poate am gresit noi, dati-ne un raspuns.

Oamenii pe care Basescu si Morar si i-au lasat implantati in diverse structuri de Parchet, unii dintre ei mai sunt acolo.

Batalia va continua pana in decembrie 2014 - inteleg ca vrea sa mai stea cateva luni - cred ca ar trebui el sa ne dea inapoi cei zece ani pe care ni i-a luat, in care si-a batut joc si a distrus Romania.

Cand v-a spus ca trebuie sa platiti pentru ca v-a suspendat?

Mi-a zis si direct, nu mai stiu cand, a spus si la televizor, de mai multe ori.

Oamenii obisnuiti spun adica nu ai voie sa faci campanie electorala?

Aberatia ca daca am votat la referendum trebuie sa fim anchetati eu o sa-l sustin in continuare, e o solutie total gresita care pune in pericol fundamentul democratiei.

Ce se intampla cu "serviciul secret" din DNA?

Nu stiu exact cum s-a cerut, nu a ajuns pe masa Guvenrului, dar daca e vorba de suplimentari de posturi, eu am prioritati: sa angajam medici, profesori, sa ii platim mai bine, deocamdata exista personal suficient.

Am de angajat grefieri pentr noul Cod penal, deci nu putem acum.

Ca sa fiu foarte sincer, toate institutiile cer mariri de persoanal, eu trebuie sa stabilesc prioritati: sistemul sanitar si educatia. Dupa ce rezolvam asta, mai vedem.

  • Despre Codul Rutier

Popular ar fi sa nu marim nicio amenda, sa nu facem nimic rau. Scopul este sa avem mai multa siguranta pe sosele, sa-i facem pe cei care incalca legea sa plateasca.Daca cel care comite un accident mortal isi ia dovada de la procuror si mai conduce doi ani cred ca e un lucru gresit. Daca avem oameni cu 500 de amenzi si nu le platesc niciodata... avem sute de mii de amenzi nepatite.

Niciun leu din amenzi nu vine la buget, se duce la primarie etc. Bugetul plateste anual spitalizari, oameni care isi pierd viata, asta pierdem cu totii, zilnic. Nu doream nici sa trecem in latura abuzurilor. Am descoperit miercurea trecuta niste hibe, cred ca solutii gasite - facem un cont unic la trezorerie de amenzi, indiferent unde platesti amenda banii intra intr-un singur cont. La 50 de zile de la amenda, politia vede ca nu ai platit amenda. Se suspenda permisul pana la plata amenzii si garantez ca oamenii vor plati.

La accidente, infractiuni, stare de ebrietate, soferul primea de la procuror o prelungire a dreptului de a conduce pana la o hotarare definitiva. Acum, judecatorul, daca vrea sa-i prelungeasca, trebuie sa o faca daca nu e niciun pericol. Nu cred ca multi isi vor asuma raspunderea asta.

Cu alcoolul, noi aveam o legislatie diferita: e infractiune de la 0,8 la mie, in Europa e 0,5. Dar avea si extrema - daca mergi la o nunta si ciocnesti un pahar, iti lua permisul. Practica europeana - de la 0 la 0,2 la mie nu e nici macar contraventie. Ai ciocnit un pahar de vin, ai o suta de kilograme ca mine, nu e nicio problema. Intre 0,2 si 0,5 e contravnetie, de la 0,5 e infractiune.

Nu am majorat suspendarea permisului pana la doi ani decat pentru trecere la nivel pe cale ferata, mersul pe contrasens, cred ca la alcool si la depasirea cu peste 50 km la ora a vitezei locale.

Aici se faceau multe abuzuri, punea 30 km si mergeai cu 80 si iti luau carnetul. Se aplica peste vitezele stabilite pentru categoria de drum. Si eu as fi vrut sa se ia masina, dar constitutional nu am voie.

De ce s-a amanat privatizarea CFR Marfa?

Nu a fost amanata, nu am voie sa dau CFR decat dupa ce Consiliul Concurentei si Comisia Europeana spun ca nu concentreaza toata piata. O sa discut cu ministrul Transportului, va spune daca e mai bine sa o luam de la capat si atunci trebuie sa-i dam omului cele 30 de mil de euro depusi in contul statului.

  • Despre legea insolventei

Domnul Basescu si-a batut recordurile de ipocrizie, crocodilul care plange. S-a luptat in 2009 impotriva mogulilor, pe Vintu tot el l-a avut dusman.

Acest specacol de crocodil bate recordurile de ipocrizie, ca lacrimile lui Stolojan.

In ultimii trei ani, diverse companii au intrat in insolventa pentru creante de 2,5 milioane euro.

Romania nu mai poate fi impartita intre fraierii care platesc taxe si impozite si smecherii care nu platesc.

Am raspunderea ca pentru fiecare angajat firma sa-i plateasca contributia la sanatate, somaj, pensie.

Daca nu face asta de doi ani, nu are nicio legatura libertatea presei cu faptul ca se platesc taxe.

Nu se retrage licenta, textul spune licenta se suspenda pana la aprobarea planului de reorganizare, inclusiv televiziunea pe care a vrut sa o distruga Basescu si acum o apara ca poate o ia el.

Eu sunt convins ca toate televiziunile serioase din Romania pot plati angajatilor lor taxele pentru sanatate, pensie si somaj.

Avem firme cu foarte multe domenii care spun ca platesc taxe si un smecher de langa mine protejat de Basescu nu plateste nimic. Atunci nu mai platesc nici eu.

Basescu moare de grija celor de la Realitatea, nu au platit de doi ani, 37 de milioane de lei.

Trebuie sa recunoasteti ca lacrimile de crocodil sunt amuzante.

Eu daca as fi jurnalist m-as simti murdarit de apararea domnului Basescu.

Cum au zis protestatarii de la Rosia Montana: noi protestam pentru treburile noastre.

  • Despre Rosia Montana

Vreau sa se vorbeasca in singurul loc in care se poate exprima democratic toata lumea: in Parlament.

Dupa ce termina comisia, se va ajunge la un vot.

Cred ca important e ca toata aceasta discutie sa se poarte cu avantaje - dezavantaje, cu ca Basescu, ani de zile a tipat ca vrea, acum nu mai vrea.

  • Despre Crin Antonescu

Ne-am intalnit azi la USL, am avut o discutie foarte serioasa pe temele serioase.

Pozitiile au fost in sensul in care ne dorim sa pastram USL, care insemna singura sansa sa terminam cu relele produse Romaniei in regimul Basescu si asteptarile oamenilor pentru ce va urma dupa Basescu.

V-a multumit Dragnea pentru Papici?

Cred in continuare ca sa fi incalcat legea si sa ramanem cu Morar era cea mai nedemocratica posibilitate.

Ca orice se intampla in Romania cu Basescu, avem toti de pierdut, dar merge ceasul, si cred ca nervozitatea uriasa e produsa de constiinta faptului ca din ce in ce mai multi isi dau seama ca vremea lui a trecut, si in tara si in strainatate.

Intrebare de la Mihai Gadea pentru Victor Ponta: Este o chestiune care mi-a atras atentia in ce a spus Traian Basescu in aceasta seara - ca este posibil sa ceara sa i se prelungeasca mandatul doua luni, pentru perioada cat a fost suspendat. Sunteti jurist, cum comentati?

Ponta: In anul 2014 de Craciun o sa faceti emisiune dumneavoastra in Vila de la Neptun unde a salasluit 9 ani domnul Basescu. O sa vorbesc si cu Crin.

Gadea: Noi nu avem atatea camere de luat vederi, e un spatiu urias. Dar vom face emisiunea, considerati ca ati primit o cerere din partea Antenei 3.

Ponta: Considerati ca s-a aprobat.

Gadea: Apropo de vile, a trecut un an, un an si ceva de cand vila Dante a fost deconspirata. Ce se intampla cu vila Dante?

Ponta: Avem deja negocieri cu una dintre ambasade pentru a o inchiria, banii vor ajunge la buget. Conform evaluarii, chiria se ridica la peste 20 de mii de euro lunar.

Gadea: Pai si domnul presedinte o folosea moca?

Ponta: Domnia sa are resedinta la Vila Lac 3 si mai folosea una (o vila - n.red.).