Romania este pe drumul transformarii intr-o tara moderna, dar administratia publica are de recuperat in aceasta directie, atat in eficienta, cat si in reducerea coruptiei. Emisiunea Pasaport Diplomatic va prezenta sambata, de la 18.30 care sunt problemele cu care se confrunta tara noastra si cum pot fi depasite - cel putin o parte dintre ele.

HotNews.roFoto: Hotnews

Romania a aderat la Uniunea Europeana cu 6 ani in urma. A avut o sansa unica sa se dezvolte dinamic. Dar pentru a exploata eficient oportunitatile oferite de statutul de membru, este nevoie de o viziune a viitorului tarii. Aceasta viziune inca lipseste, a declarat pentru emisiunea Pasaport Diplomatic Jonathan Scheele, fostul sef al misiunii Comisiei Europene la Bucuresti, cel care a pregatit aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana.

Chestiunea investitiilor straine a fost intotdeauna o prioritate pentru guvernele Romaniei de dupa 1990. Numai ca investitorii vor veni acolo unde vad o posibilitate de a obtine profit de pe urma investitiei lor. Pentru ca aceste investitii sa creasca, este nevoie "ca Romania sa depaseasca o parte din handicapuri", spune Jonathan Scheele.

"In principal faptul ca Romania este privita ca ineficienta din punct de vedere administrativ, cel putin la nivel national. Sunt cateva exemple bune la nivel local si se pot spune multe despre bunele practici pe care le gasim in anumite locuri din tara, dar si sustinerea unor investitii bune si productive, la nivel mai larg. Am fost socat cand am discutat cu un om de afaceri care este presedintele unei companii americane si spre surprinderea mea mi-a spus: "da, stim cat de libere sunt institutiile din Romania". Eu nu stiam acest lucru si este un lucru incurajator. Se intampla si se intampla pentru ca aveti oameni calificati, Romania este in continuare relativ ieftina si, din cauza problemelor cu infrastructura, invetitiile sunt aproape de granita cu Ungaria. Cumva, aceste investitii trebuie sa se intinda si spre estul Romaniei", a spus Scheele.

Pe langa infrastructura, Romania trebuie sa reduca substantial si coruptia. Emisiunea Pasaport Diplomatic va prezenta cine si cum fraudeaza fondurile europene, si ce se poate face pentru ca pierderile de peste 200 milioane de euro suferite de pe urma fraudelor sa fie reduse la minim.

Despre toate acestea pe 19 octombrie, la emisiunea Pasaport Diplomatic, de la ora 18.30, pe Digi24.