Premierul Victor Ponta a declarat marti seara, la postul B1 TV, referindu-se la Consiliul European care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani, ca despre IT si agenda digitala nu poate vorbi decat Guvernul. El a spus ca inca nu a primit raspuns de la presedintele Traian Basescu in ce priveste mandatul de participare la Consiliul European.

"Despre IT si despre agenda digitala nu poate vorbi decat Guvernul, ca e treaba Guvernului. Nu am primit un raspuns oficial (n.r.- daca presedintele da mandat premierului sa mearga la Consiliul European). Daca merge presedintele probabil ca o sa spuna parerea lui personala despre IT. E un domeniu atat de complicat si de tehnic incat eu si cu dumneavoastra daca stim sa deschidem un computer sau sa folosim un telefon nu inseamna ca ne pricepem la IT. Inseamna ca putem eventual sa ne bazam pe cea ce multi oameni din structurile guvernamentale, din zona privata, au lucrat multe luni de zile, dupa aceea mergem si prezentam pozitia Romaniei. Nu poti sa te duci acolo sa zici eu stiu sa umblu pe o tastatura, parerea mea e ca ar trebui sa faceti asa. IT este pentru Romania, alaturi de energie si de agricultura, una din marile oportunitati", a sustinut premierul, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca saptamana aceasta va fi la Bruxelles, la reuniunea socialistilor europeni, iar daca presedintele va avea nevoie de documentele de la Guvern, "sa stie si el despre ce e vorba pe acolo", i le va pune la dispozitie.

"Ideea este insa ca numai strategia are 300 de pagini, ma indoiesc ca poti sa o citesti asa, in timp ce bei o cafea. Vreau sa inteleaga toata lumea, Consiliile Europene din acest an sunt unele extraordinare, consilii tematice. A fost unul pe energie in mai la care am participat pentru ca politica energetica tine de Guvern, saptamana aceasta este unul pe IT si agenda digitala. Guvernul s-a pregatit foarte bine, am avut o consultare foarte larga cu toate firmele de IT din Romania, am facut o strategie serioasa, sute de pagini, avand in fata lucrurile cele mai importante pentru industria de IT, lucruri pe care Romania trebuie sa le sustina nu doar in cadrul Consiliului European dar si in ce va fi si este negocierea acelui Tratat transatlantic de cooperare cu Statele Unite", a incheiat Ponta.

Presedintele Traian Basescu se afla pe lista sefilor de stat si de guvern care vor participa la Consiliul European, din 24-25 octombrie, anunta Mediafax. Lista a fost publicata, marti, pe site-ul Consiliului European.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca i-a cerut mandat presedintelui Traian Basescu pentru a participa la Consiliul European, unde una dintre temele principale va fi agenda digitala europeana.

Duminica, seful Guvernului a precizat ca nu a primit inca, pana in acea zi, un mandat din partea presedintelui Traian Basescu pentru reuniunea de joi si vineri.

Victor Ponta a spus, totodata, ca, dupa vizita pe care o efectueaza in Statele Unite, intre 21-23 octombrie, se va opri si la Bruxelles pentru a participa la reuniunea liderilor socialisti europeni.

In intervalul 24-25 octombrie, la Bruxelles, va fi organizat Consiliul European in care se va discuta si despre agenda digitala si modul in care pot fi inregistrate progrese catre finalizarea pietei unice digitale pana in 2015.

Seful statului si-a manifestat public nemultumirea, recent, intr-o conferinta de presa, fata de prestatia premierului Victor Ponta de la Consiliul European pe energie din luna mai.

  • Ponta: Mentinerea Romaniei in afara programului Visa Waiver este o nedreptate

Premierul Victor Ponta, aflat la Washington, a mai declarat la postul B1 TV ca mentinerea Romaniei in afara programului Visa Waiver, care asigura liberalizarea regimului vizelor pentru intrarea pe teritoriul SUA, este o nedreptate avand in vedere statutul de aliat vechi al tarii, cu un parteneriat strategic.

"Este o nedreptate la adresa Romaniei si a Poloniei, totusi aliati ai Statelor Unite, cu parteneriate strategice ambele tari si aliati puternici, seriosi si de mult timp. Din pacate, exista aceasta batalie politica intre administratia democrata si majoritatea republicana din Camera, iar intr-o lege foarte mare si disputata privind drepturile celor care au emigrat in Statele Unite este un singur articol care se refera la Romania si Polonia. Sper ca in discutiile pe care le voi avea sa explic inca o data ca ceva mic pentru Statele Unite este ceva important pentru Romania", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

Luni seara, premierul Victor Ponta a precizat ca va explica membrilor Congresului american ca Romania si Polonia trebuie sa beneficieze de eliminarea vizelor pentru intrarea cetatenilor in SUA, adaugand ca a discutat si cu toti reprezentantii firmelor americane deoarece "lobby-ul" acestora este important.

La finele saptamanii trecute, premierul Victor Ponta a anuntat ca se va intalni, miercuri, cu reprezentanti ai Congresului american cu atributii privind modificarea legislatiei care sa permita includerea Romaniei in programul Visa Waiver de liberalizare a regimului vizelor.