Fostul presedinte Traian Basescu a comentat marti, intr-o interventie telefonica la B1 TV, decizia din Consiliul JAI privind cotele obligatorii de refugiati. Basescu sustine ca, in aceasta situatie, Romania a facut doua greseli: aceea ca a acceptat in luna iunie sistemul cotelor si faptul ca ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a mers la Consiliul JAI fara sa aiba argumentul unei decizii a Parlamentului de la Bucuresti in ceea ce priveste problema refugiatilor.

"Romania a fost intr-o situatie aproximativ egala ca dificultate cand s-a discutat bugetul. Am avut momente foarte dificile. In Consiliul European, Romania a blocat bugetul Uniunii Europene. Deci, cand vrei, poti sa adopti pozitii peste care nu treci. Sa nu credeti ca vorbesc ca unul care nu stie ce inseamna presiune uriasa a 27 de state importiva ta, cum a fost la buget", a declarat Basescu, potrivit B1.ro.

"Romania a gresit in doua faze. Unu, in momentul cand a acceptat cotele, dupa evaluarea cu 40.000. A acceptat principiul in Consiliul European din iunie. Doi, l-a lasat pe Oprea dezarmat. In spatele lui trebuia sa fie o decizie a Parlamentului, ceea ce i-ar fi permis ca ceara, dupa votul de azi din JAI, anexarea unei minute la decizia JAI-ului. Aici avea argumentul suprem al Constitutiei. Romania avea argumente daca se batea. Din pacate Oprea a fost lasat azi la voia votului, iar maine subiectul votului nu figureaza pe agenda Consiliului European. Iar Romania nu a anexat o nota in care macar sa spuna ca are articolul 3, alineatul 4 din Constitutie. Nu cred ca o pozitie ferma a Romaniei ar mai fi fost posibila dupa ce s-a luat plasa din iunie, cand s-a acceptat cota de 1.783. Singura replica care ii mai ramanea lui Oprea era sa se apere cu Constitutia, pe de o parte, si era extrem de importanta o hotarare a Parlamentului Romaniei", a explicat Traian Basescu.

Articolul din Constitutie la care face referire Traian Basescu: "Art. 3 (4) Pe teritoriul statului roman nu pot fi stramutate sau colonizate populatii straine".

Fostul sef al statului a mai precizat ca la Consiliul JAI ar fi trebuit sa participe si premierul Victor Ponta, pentru ca "Romania trebuia sa aiba o pozitie ca piatra". "Nu e obligatoriu sa merga doar ministrul de Interne la JAI, putea foarte bine sa fie insotit de primul ministru. Avand in vedere tensiunea momentului si angajamentele publice ale celor doi, Romania trebuia sa aiba o pozitie ca piatra. (...) Lucrurile astea nu se fac numai din gura. Trebuia sa avem o minuta cu pozitia Parlamentului, in care sa fie invocat si articolul 3, alineatul 4 din Constitutie. Romania face, in opinia mea, un lucru neconstitutional. Eu, daca se va emite un document oficial sa primim refugiati, cred ca e de datoria grupurilor parlamentare sau a Avocatului Poporului sa o atace la Curtea Constitutionala", a mai fostul sef al statului.

Traian Basescu a avertizat, in acest context, ca asistam la procesul de islamizare a Europei. "7.000 reprezinta inceputul. Este cota de anul acesta, pentru ca este inadmisibil, la nivelul UE sa fortezi cotele, iar pe de alta parte sa nu spui care e strategia sa stopam fenomenul. Este procesul de islamizare a Europei, ne place sau nu ne place. Ii iubesc pe isalmici, dar pentru mine Europa este crestina. Acesti oameni construiesc propiile lor reguli in interiorul statelor", este de parere fostul presedinte.

"Acest tip de discurs cu solidaritatea nu are nicio valoare. Are valoare cuvantul solidaritate pentru tot ce este prevazut in Tratatul de aderare a Romaniei si in Tratatul Consolidat al UE care s-a adoptat la Lisabona. Nu exista astfel de situatii, iar lideri importanti ai UE, si nu ezit sa ii numesc pe doamna Merkel si pe domnul Hollande, fac o presiune nejustificata, pentru ca ceea ce se impune nu are corespondent in tratele UE. Este un colaps al zonei Schengen. Romania nu este membra a zonei Schengen. (...) S-a instituit sistemul cotelor si daca in Europa vor veni 10 milioane de oameni din Africa, din Orientul Mijlociu, luam cota. Eu va dau scris, Comisia Europeana stia foarte bine ca nu vor fi doar 40.000. Acela a fost doar balonul de incercare", a mai declarat Traian Basescu.