Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni seara, la TVR, ca i se pare un lucru firesc ca alegerile prezidentiale si cele parlamentare sa fie organizate la aceeasi data, iar mandatul unui parlamentar sa dureze cinci ani.

Liviu Dragnea la TVR 1Foto: Captura TVR1

"Este firesc sa fie parlamentarele cu prezidentialele si sa avem toate alegerile intr-un an. De ce am zis cinci ani? Din doua motive: nu cred ca e corect sa se micsoreze mandatul presedintelui si alt motiv e ca cele europarlamentare sunt din cinci in cinci ani. Atunci am avea sansa ca, intre alegerile din 2015 sa zicem si pana in 2020, sa fie cinci ani in care nu sunt campanii electorale, in care nimeni nu mai e tentat sa fie populist, nimeni nu mai e tentat sa faca scandal", a afirmat Dragnea, potrivit Agerpres.

Totodata, el a mentionat ca este nevoie de o clarificare a modului de organizare a campaniilor electorale, facand referire la dosarul "Referendumul" in care a fost condamnat la un an inchisoare cu suspendare, fiind acuzat de fraudarea referendumului organizat in 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

"Am sentimentul profund al nevinovatiei mele. Sunt absolut convins ca nu am incalcat legea cu absolut nimic in ceea ce priveste campania de la Referendum. In acelasi timp, cred ca este nevoie de o clarificare a modului cum se organizeaza campaniile electorale, pentru ca faptul ca eu ma simt profund nevinovat, faptul ca n-am facut absolut nimic, nu inseamna ca cineva din justitie nu poate face o confuzie, nu poate intelege intr-un fel o prevedere legala pe care noi o intelegem in alt fel. Dincolo de orice altceva, dincolo de procesul meu, eu sunt un simplu cetatean, dar mai important este obiectivul de a nu bloca procesele democratice in Romania. Alegerile reprezinta un fundament al democratiei, ori sistemul de alegeri, modul de a face campanie trebuie sa fie atat de limpede si atat de neagresiv si atat de nepericulos pentru cei care organizeza campanii in asa fel incat orice membru de partid sa aiba siguranta ca poate face campanie fara sa fie luat la intrebari", a mai spus Liviu Dragnea.

Dragnea: Cand e vorba de partid, de PSD, sa stiti ca domnul Iliescu nu are prieteni

Liviu Dragnea a mai declarat luni seara ca Ion Iliescu nu are prieteni atunci cand e vorba de PSD, facand referire la criticile acestuia legate de modul de alegere al presedintelui formatiunii politice.

"Cand e vorba de partid, de PSD, sa stiti ca domnul Iliescu nu are prieteni. Domnul Iliescu are doi prieteni: stanga romaneasca si Partidul Social Democrat. Chiar daca are preferinte, simpatii, totul pana la soarta partidului. Nu cred ca ar iesi domnul presedinte Iliescu cu astfel de declaratii avand in intentie sa ajute pe unul sau pe altul", a declarat Liviu Dragnea la TVR, intrebat daca afirmatiile lui Ion Iliescu pot fi puse in legatura cu faptul ca este apropiat de Serban Nicolae, care s-a retras din cursa interna pentru sefia PSD.

In opinia lui Liviu Dragnea, presedintele de onoare al PSD a criticat modul in care va fi votat viitorul presedinte intrucat nu i s-a explicat ca partidul are capacitatea organizatorica de a realiza aceasta procedura in conditii bune.

"Eu cred ca domnului presedinte nu i s-a explicat tot sistemul de vot, ca avem posibilitatea si capacitatea organizatorica de a realiza aceasta procedura in conditii bune. Cred ca a avut aceeasi rezerva initiala pe care am avut-o si eu atunci cand a venit Victor Ponta cu propunerea", a spus Liviu Dragnea, exprimandu-si speranta ca Ion Iliescu va participa la votul intern din PSD.

Dragnea a mentionat ca folosirea acestui sistem de vot pentru alegerea presedintelui partidului este conditionata de o prevedere statutara, propusa de Victor Ponta si adoptata in 2010, si si-a exprimat speranta ca peste 400 de mii de membri ai PSD vor participa la vot, intrucat are semnale ca acestia isi doresc sa isi poata alege presedintele. El a adaugat ca acest sistem va ajuta PSD sa stie cati membri activi de partid are, sustinand ca este vorba de un exercitiu de "maxima democratie".

Dragnea nu mai crede in lansari de candidaturi pe stadioane, cu spectacole

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a mai declarat luni seara ca a vrut ca lansarea candidaturii sale la presedintia partidului sa fie una obisnuita deoarece considera ca nu mai este nevoie de manifestari pe stadioane, cu spectacole, care ii pot convinge doar pe membrii de partid, transmite Agerpres.

"Cred foarte mult ca abordarea corecta a oamenilor politici, incepand din acest moment, in Romania, ar trebui sa fie abordarea omului obisnuit. Am vrut sa fie o lansare obisnuita. (...) Nu cred ca mai este nevoie de asemenea manifestari (n.r. - spectacole pe stadion), am alta abordare", a declarat Liviu Dragnea la TVR, raspunzand unei intrebari legate de faptul ca a avut o lansare de candidatura austera in comparatie cu modul in care Victor Ponta si-a lansat candidatura la presedintie.

Presedintele interimar al PSD a spus ca moda lansarilor de candidatura pe stadioane, sub forma unor spectacole, a fost lansata de consilierii de imagine ai oamenilor politici, a pornit si de la dorinta candidatilor de a iesi mai mult in evidenta, dar si de la o perceptie gresita ca astfel de actiuni mai pot convinge pe cineva.

Conform lui Dragnea, aceste manifestari "pot convinge doar membrii de partid ca partidul este puternic si poate da senzatie de forta si un suflu, incredere, catre membrii de partid".

Presedintele interimar al PSD a punctat ca nu isi va lua consilieri de imagine, pentru ca nu crede in asa ceva si pentru ca vrea sa fie vazut asa cum e, nu ca un produs frumos ambalat.

"Nu imi voi lua consilieri de imagine, nu cred in asa ceva. In primul rand, eu vreau sa imi port singur vorbele, in al doilea rand, vreau sa fiu vazut asa cum sunt, cu bune, cu rele, cu un pantof dezlipit ieri, la Teleorman (...) Eu cred foarte mult ca oamenii vor sa te vada pe tine, nu sa fii un produs. Orice produs, indiferent cum ar fi ambalat, pana la urma ambalajul spune altceva decat ce este in interior. (...)Indiferent cat de frumos ai ambala un om politic, pana la urma acel ambalaj cade", a afirmat Liviu Dragnea.

Acesta a facut referire si la faptul ca PSD are datorii de cateva milioane de euro, despre care a spus ca vor fi achitate conform unui plan de restructurare financiara.Potrivit lui Liviu Dragnea, daca toti membrii de partid si-ar plati cotizatia, atunci partidul ar putea sa functioneze normal, fara sa mai organizeze, insa, manifestari pe care nu le poate sustine.

"O sa vedeti si la Congres: avem plapuma atat, atat ne intindem. Nu vreau sa mai facem actiuni pe care, dupa ce le facem, trebuie sa vedem de unde le achitam", a mai spus Liviu Dragnea.