Traian Basescu: Comunismul nu a reusit nicaieri. Nu va reusi nici in Moldova
Senmarea Tratatul de la Lisabona, tratat aprobat recent de liderii europeni si care inlocuieste Constitutia europeana, este, din punctul sau de vedere, o reusita. Pesedintele spune ca mai mult de 95% a ramas valabil din fostul tratat, "pierderile" sunt minore: s-au eliminat acele elemente care necesitau referendumuri in state in care populatia nu este atat de pregatita sa spuna "da" unui tratat constitutional. Au fost scoase insemnele Uniunii: imnul, drapelul, sau moneda, acele elemente care implicau modificari constitutionale.
In legatura cu ce aduce nou Tratalul de la Lisabona, Basescu a vorbit despre functionalitatea acestuia ce va determina o actiune concertata pe plan european, amintind de noul post de Inalt Reprezentant pe politica externa. Ocupantul functiei va face negocieri in numele tuturor celor 27 de state in probleme precum politica energetica.
Traian Basescu a dat asigurari ca Romania a contribuit sistematic, inca de la Consiuliul european din iunie cand s-au stabilit mandatele pentru realizatea tratatului, specialistii romani lucrand cot la cot cu cei straini. "Nu exista fraza din Tratat care sa nu fi fost agreata sau pe care sa nu fi intervenit si partea romana", a precizat seful statului.
In chestiunea legata de nerecunoasterea, de catre Romania, a independentei provinciei Kosovo, presedintele si-a argumentat pozitia spunand ca statele care nu sunt super puteri sunt protejate atata timp cat respecta drepturile internationale. "N-as vrea sa fiu parte a unei decizii care mi se pare incorecta si care poate crea un precedent extrem de neplacut in viitor", a precizat Basescu, sustinand ca este adeptul principiului european de neacordare a drepturilor colective pentru minoritati. Referindu-se apoi la minoritatea maghiara din tara noastra, seful statului a subliniat ca el sustine cresterea nivelului de autonomie al comunitatilor, dar in administratiile locale, prin diminuarea controlului de la centru.
Spre finalul emisiunii, Traian Basescu a abordat problema relatiei cu Republica Moldova. Acesta considera ca nu trebuie sa raspunda in aceeasi maniera agresiva omologului sau si doreste pastrarea unei pozitii de apropiere fata de vecinii de peste Prut pe care ii considera "o mare de romani". Seful statului a mai precizat ca doreste ca Guvernul sa faciliteze obtinerea cetateniei romane de catre moldoveni si ca acestia nu trebuie sanctionati pentru o pozitie a unui partid - comunist - aflat la putere. "Nu avem dreptul sa-i tratam ca pe straini", "Comunismul nu a reusit nicaieri. Nu va reusi nici in Moldova", a conchis presedintele.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
Asteptam reactia Chisinaului, sper sa fie pe masura ca sa putem rezolva aceasta problema. Definitiv.
Intrebare : dar in CHINA ???
doua luntre PL
asta e.
In china comunistii chinezi isi vad de treaba lor pt ca altfel ar fi aruncati peste bord.
In Moldova comunistii sunt cei ce se tin de afaceri. Asta e diferenta
Sa nu uitam ca in primul mandat, Voronin a avut grija sa-si asigure al doilea mandat prin scimbarea constitutiei. Prin urmare cei care aleg presedintele sunt parlamentarii si nu intreaga populatie. Cum numarul parlamentarilor nu depaseste 200 de oameni, acestea sunt mult mai usor de manipulat, rezultatul nu putea fi altul decit acesta. Constitutia o fac tot comunistii in momentul asta.
As vrea si eu sa stiu care ar fi solutia in cazul de fata, alta decit o revolutie prin care comunistii sa fie dati jos de la putere ?
ceea ce nu stie el e ca timpul in care se putea spera ceva in legatura cu Basarabia nu mai este. mafia rusa e prea puternica acolo