Premierul Sorin Grindeanu a anuntat marti seara, la B1 TV, ca va cere o situatie a numirilor facute in consiliile de administratie la companii de stat, precizand ca a vazut "atentionari" in acest sens, in ultimele saptamani, in presa, scrie Agerpres.

Intrebat la postul B1 TV pe ce criterii se fac numirile in consiliile de administratie din companiile de stat din Energie, Grindeanu a raspuns: "Nu intra direct in atributiunea Guvernului. Lucrurile astea sunt facute de catre ministru. (...) Fie ca vorbim de Energie, fie ca vorbim de orice alt minister - de Transporturi, de Ministerul Comunicatiilor, ca sa dau un alt exemplu, Economiei -, fiecaruia din acesti ministri le-am cerut sa aleaga oamenii pe care ii considera potriviti in a implementa viziunea Guvernului din care fac parte si a debloca anumite lucruri".

Grindeanu a reactionat dupa ce realizatorul B1 TV a afirmat ca sunt "multi politruci" prin consiliile de administratie si ca in acestea nu ar trebui sa existe "secretare, consilieri si caratori de mapa".

"Eu cred ca au fost putine cazuri de acest tip, dar chiar am sa cer o situatie. (...) Recunosc ca am vazut in presa, in ultimele saptamani, mai multe atentionari de acest tip. Si va spun sincer ca am lasat aceasta libertate, pentru ca stilul meu de a conduce nu e cel de a strange cu surubul in fiecare zi ministrul, ci de a-i lasa libertatea, de a-i spune liniile mari dupa care sa mearga si periodic sa vedem daca a atins acele tinte, respectand legea. (...) Echipa, secretarii de stat, secretarii generali, secretarii generali adjuncti, sa stiti ca n-am intrat in lucruri din astea si nici nu cred ca e treaba prim-ministrului sa faca echipele in fiecare minister in parte", a afirmat Sorin Grindeanu.

Sorin Grindeanu, despre companiile de stat care inregistreaza profit: Fiecare va prezenta planul de dezvoltare

Fiecare companie de stat, care inregistreaza profit, va prezenta planul de dezvoltare, a mai afirmat, marti, premierul Sorin Grindeanu, potrivit Agerpres.

Intrebat la televiziunea B1 de ce a decis Guvernul sa ia profiturile inregistrate de companiile de stat precum Nuclearelectrica, Transgaz si Romgaz, Grindeanu a raspuns: "Fiecare companie in parte va veni sa discute planul (...) de dezvoltare si se va discuta acest plan de dezvoltare (...) Guvernul s-a imprumutat nu acum, ci in anii trecuti, de pe piata (...), intr-un final, inclusiv din depozitele acestor foarte puternice companii, cu dobanda. Deci noi ajungem sa platim dobanda la banii care sunt tot ai nostri (...) Asta s-a intamplat in toti acestia ani".

Seful Executivului a dat exemplu Transgaz, precizand ca aceasta companie trebuie sa devina un jucator regional.

"Pe fiecare companie in parte se va discuta ceea ce au ca si plan de dezvoltare. (...) Transgazul trebuie sa devina un jucator regional (...) Transgazul, in perioada urmatoare, in anii urmatori, avand in vedere si dezvoltarile care se prefigureaza a fi facute la Marea Neagra, trebuie sa vina cu acest plan de dezvoltare. In momentul in care vine cu lucruri clare, cu lucruri care trebuie a fi finantate, nimeni n-o sa le ia acele sume de bani", a mai afirmat Grindeanu.

Intrebat de ce crede ca manageri ai unor astfel de companii afirma ca Guvernul vrea sa le ia banii, Grindeanu a replicat: "Mi-e dificil sa va raspund (...) Fiecare dintre noi avem banuieli. Deocamdata, noi trebuie sa luam decizii".