Fostul prim-ministru Victor Ponta a afirmat, luni, la Realitatea TV, ca modificarile aduse modului de calcul al pensiilor militare au fost determinate de dorinta lui Liviu Dragnea de a determina plecarea din politie a unor chestori si de cea a presedintelui Iohannis de a provoca pensionarea unor generali din SRI, potrivit news.ro.

''Domnul Dragnea cu doamna Dan vor sa dea afara niste chestori din politie, domnul Iohannis vrea sa-i dea pe unii din SRI si au spus 'Domnule, nu se mai poate''', a afirmat, luni, Victor Ponta.

El a argumentat ca intentia aceasta este probata si de faptul ca modificarile regimului de pensionare au afectat doar pensiile militare de stat, nu si pe cele speciale, precum ar fi magistratii, parlamentarii, functionarii parlamentari, diplomati etc.

In plus, unii ofiteri din politie au avut un regim privilegiat intrucat s-au pensionat in conditiile vechi de pensionare si apoi au fost reangajati, cumuland pensia cu salariul. ''E un chestor, domnul Ciocoiu, care a iesit la pensie cand eu am contrasemnat decizia domnului Grindeanu de a-l da afara din fuctie. A iesit la pensie imediat si in prima zi a guvernului Tudose a fost reangajat. Pentru ca doamna Carmen Dan vrea sa tina un chestor langa ea, modificam o lege'', a comentat Ponta.

El a atras atentia ca modificarea sistemului pensiilor militare ii afecteaza in primul rand pe fostii militari si politisti cu pensii relativ mici. ''De ce-i pedepsesc pe astia multi ca vrea Dragnea sa schimbe niste chestori? Schimba-i, domnule, altfel!'', a spus Ponta.

Fostul sef al Guvernului imputa deciziei luata de cabinetul Tudose privind pensiile militarilor faptul ca a fost luata in lipsa unei evaluari a numarului afectati, care sunt consturile valului de pensionari printre cadrele militare si care sunt economiile realizate prin aceste schimbari.

Pe 30 iunie, Mihai Tudose l-a numit in functia de secretar de stat in Ministerul de Interne pe chestorul Cornel-Gabriel Ciocoiu. Acesta fusese demis din acelasi post de catre Sorin Grindeanu pe 19 iunie, dupa izbucnirea crizei guvernamentale care s-a soldat cu demiterea guvernului Grindeanu prin motiune de cenzura.

Dupa demiterea de catre Grindeanu, Ciocoiu s-a pensionat, iar dupa reinstalarea in functie primeste si salariu ca secretar de stat.

USR a anuntat, vineri, ca va depune o lege prin care sa se interzica reangajarea la stat a persoanelor care s-au pensionat anticipat, cu pensie de serviciu, si astfel beneficiaza de ambele drepturi, dupa cazul chestorului Cornel Ciocoiu, trecut in rezerva si apoi reangajat, primind in acelasi timp si pensie de 13.000 lei, dar si salariu.