Mihai Tudose: Pilonul II de pensii va fi optional
Guvernul analizeaza posibilitatea ca de la anul romanii sa decida singuri daca vor sau nu ca pensia lor sa fie administrata si de fonduri private, nu doar de catre stat, a aratat seful Guvernului, potrivit unui fragment din interviu postat pe site-ul Digi24.
"Ca sa va spun in premiera, cred ca solutia spre care ne ducem este sa anuntam populatia, in functie de nivelul de salarizare, unde e mai bine sa isi puna banii: la pilonul I, la pilonul II, toti la pilonul I... Nu desfiinteaza nimeni pilonul II, nu il asasineaza nimeni, nu il chinuie, nu il schingium, dar va fi optional. Romanul va avea un tablou in fata. Eu cu contributia mea atat obtin pe punctul de pensie, dincolo atat obtin ca randament", a declarat Tudose.
Declaratia a fost facuta in contextul scandalului iscat in jurul Pilonului II de pensii private. Premierul afirma saptamana trecuta ca se va face o analiza pe Pilonul II de pensii, aminteste postul de stiri. Mihai Tudose a spus ca nu exista nationalizare "sub nicio forma", asa cum se vehicula initial.
Apoi, potrivit unor surse, planurile Guvernului erau de a diminua de la 5,1% la 2,5% contributia virata de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), masura care ar fi afectat dramatic dinamica sumelor acumulate in cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participantilor la acest sistem.
Mihai Tudose: Sunt bani suficienti, nu e nicio problema in plata pensiilor / Se va face o analiza pe Pilonul II de pensii, s-au descoperit mici probleme legate de comisioane luate mai mult decat trebuie
Tudose: Sunt trei variante de lucru pentru pilonul II de pensii

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Peste 20 de ani dracu o sa ma stie de tudose si glumele lui infecte
Daca dovedesc statului, ca am o avere suficienta sa ma pot intretine la batranete !!!
Daca la batraneste dovedesti ca ai sufieicenti bani sa te poti intretine singur poti sa donezi pensia in diverse moduri: educatie (burse de studiu), cultura, sport etc.
Dar daca se intampla s aramai falit cu o zi inainte sa iesi la pensie ce te faci? ca tocmai ce ai renuntat la pensie
O zi buna
N-ai cum sa ramai falit.
Statul te va lasa sa scoti o ,,pensie minima" pe luna pana la varsta de 110 ani. (Varsta pe care nimeni nu o prinde) .
Restul banilor ii iau mostenitorii.
550 lei /luna x 12 luni =6600 lei/an + o casa in care stai,
proprietate personala poprita.
de la varsta de 60 la 110 ani =50 ani Care 50 de ani x6600 lei/an=330.000 lei = 73.000 EU
Deci, daca am in banca suma asta poprita in depozite, sa nu te mai bata la cap cu CAS-ul !
Cu alte cuvinte tu acum ai o situatie materiala buna SI datorita faptului ca ai avut conditiile necesare dezvoltarii tale ca om si inca le ai (dupa cum vezi mare lucru nu prea s-a mai facut in tara asta de 28 de ani). Pentru acest fapt trebuie sa fii solidar.
Schema pensiilor de stat pe principiul asta a lucrat cata vreme natalitatea era mai mare ca mortalitatea iar imigratia mai mica decat emigratia, pe scurt o populatie activa cel putin constanta sau in usoara crestere. In conditiile actuale in care sporul de populatie e negativ avem dreptul sa nu intrebam cine ne plateste noua pensiile? Si de aceea exista Pilonul II, fiindca el se baza pe contributia mea capitalizata nu pe o schema Ponzi statala.
Nu mai reiau al doilea aspect si anume ca pensiile nu sunt egale intre ele si ca ajungem sa cotizam de 10 de ori mai mult pentru pensia unei pseudo-politiste de 45 de ani decat pentru o pensie de invatator cu 40 de ani vechime.
Nu cred ca mai exista in nicio tara pe glob posibilitatea de a alege sa nu cotizezi deloc la fondul public. Unul din motive e ca daca fondul privat va falimenta, peste 20-30 de ani veti iesi toti in strada cu scandal si tot veti primi pensie de la stat, chiar daca nu ati cotizat nimic.
2. Un stat responsabil reglementeaza activitatea fondurilor private de pensii si o monitorizeaza permanent, astfel incat investitiile facute sa nu poata conduce catre faliment.
3. Practic cei care iau astazi pensii de la stat primesc o pensie de mizerie, iar daca ar ramane in continuare de stat mizeria oferita de stat ar fi si mai mare.
Partea buna este ca aceste fonduri sunt supravegheate si reasigurate.
Dar de ce nu vezi si riscul de faliment de stat care nu mai este doar unul eventual. Deja ne confruntam cu el. Altfel cum s-ar fi nascut aceasta discutie despre pilonul II?
Nu iti este evident ca statul deja nu mai are bani?
Apoi depinde de tine ce faci cu acesti 300 000USD: ii joci la Las Vegas, sau tii de ei sa traiesti linistit. daca ii joci la Las Vegas si ii pierzi, atunci te angajezi la McDonald;s sa iti poti plati asigurarle de sanatate (ca nici alea nu sunt gratis in SUA, nici ptr ptr pensionari si asistati sociali).
Cataclismele la americani s-au intamplat in alte situatii: oameni de afaceri gen Sorin Ovidiu Vantu (sau Geko Gordon din filmul Wall street), au devalizat fara mila fondurile de pensii ale companiilor pe care le-au cumparat, lasand oamenii fara venituri la batranete.
-1)privatii administreaza banii mai bine decat statul, spe ex eu la BCR Fond de pensii am avut randament de 4.6% anual. La stat randamentul e uneori negativ, adica de multe ori primesti mai putin decat ai contribuit
-2)Banii stransi la fondul 2 de pensii, esti sigur ca ii primesti (o suma totala la pensionare sau in rate lunare). La pilonul I, te trezesti ca a crescut numarul de asistati social, si de unde sa fie platiti? Din contributiile noastre. Asa ca degeaba cineva cu salariul mare a contribuit mult, prioritatile guvernului peste 30 ani s-ar putea sa fie altele, asa ca e posibil sa isi bage mainile in fondul de la pilonul I( sa platesca pensiile speciale ale parlamentarilor)
-3)la pilonul II stii in permanenta cat ai strans , la pilonul I stii ca acum iei pensie de40% din salariu....dar peste 30 ani cat vei lua? 20%??
1 - eu vreau pensie 100% privat. se rezolva si problema asta (atata timp cat raspunsu e nu, singura optiunie ramane: guvern incompetent, in pragul prapastiei care vrea sa ciupeasca din banii altora)
2 - daca acel guvern intra in incapacitate de plata... oamenii care au optat pt sta sa nu urle si sa iasa in strada. si sa nu se redirectioneze bani din alta parte catre ei!
A....ca trebuie bani la astia cu pensii speciale si nu mai au de unde sa-i ia.
Adica n-ar fi o problema daca ar exista un pilon II administrat de stat (ca tot se lauda ca e administrator mai bun, ca are randamente mai bune (? adica indexari in acceptiunea Dublutei)...
Nu as vrea sa ne trezim peste cativa ani ca cei care au renuntat la pilonul II au pensii mai mari (desi au contribuit mai putin) doar pentru ca au renuntat la pilonul II. Adica nu as vrea ca statul sa inceapa sa penalizeze pe cei care nu vor sa-i dea banii din Pilonul II.
Ar trebui ca pilonul I sa ramana ca acum, si fiecare sa-si ia banii dupa cat a contribuit, iar cei care nu au incredere in fondurile private sa opteze pentru un fond administrat de stat...
randamentul Pilonului 2 se va duce de rapa si odata cu el si bursa romaneasca, unde fondurile de pensii sunt pricipalii investitori.
lucru care a inceput de azi, bursa prabusindu-se cu peste 2%!
Tergiversat procesul de exprimare al optiunii si prelungit inutil.
Toti banii incep sa se verse la P1 si, pana se "aproba" optiunea pentru P2, vai, dificultati tehnice in a redirectiona banii spre P2, "prea multe cereri".
Adica inca vreo cateva luni cu bani degeaba, spre P1, cat sa dreaga busuiocul.
Victor Ponta: Sa spui in 2017 intr-o tara membra UE cu economie de piata ca "statul administreaza mai bine" este ceva populist, neadavarat si periculos
Sâmbătă, 26 august 2017, 8:30 Actualitate | Esenţial
Statul se imprumuta anual cu miliarde de Eu (Sâmbătă, 26 august 2017, 15:00)
Rahan5 [utilizator]
de pe pietele internationale. Ar fi mult mai bine ca statul sa se imprumute de la contributorii la pensii, si sa inapoieze banii cu aceasi dobanda, la batranete la contribuabili.
Asa, banii raman in Romania la romani, si nu sunt ,,vanturati" prin lume, cum fac bancile internationale din Pilonul II , pentru profitul lor propriu.
E stupid sa lasam pe mana bacilor, banii din pilonul II, si in acelasi timp statul sa se imprumute de pe piata internationala, cu dobanzi mult mai mari, dacat cele date la Pilonul II.
De ce sa mai platesti profit necinstit (Sâmbătă, 26 august 2017, 21:48)
Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Maspp
bancilor, si salariile functionarilor din banci, pentru a face ce?. Sa mute banii din contributiile cetatenilor, in buzunarele statului ca titluri de stat, si care bani apoi sa se inapoieze bancilor si sa se intoarca, bine jumuliti inapoi, in buzunarul contribuabilului sub forma de pensie.
Tu te gandesti, ca ce spui tu, nu are nici o logica ?!
Are doar logica salariului de la Banca Raifensen sau ING
pe care il primesti !
Statul are nevoie de enorm de multi bani pentru investitii in armata, cai ferate, autostrazi si care ii poate returna inapoi contribuabililor romani sub forma de pensie in viitor, la dobanzi mai bune decat o ofera ,,lipitorile" de banci straine !.............
Normal ca saracia de bani este cauza (Sâmbătă, 26 august 2017, 22:07)
Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui OmulNou
imediata, la care a ajuns Tudose.
Dar este vorba aici de un sistem, care nu trebuia sa fie de la bun inceput obligatoriu. Ar trebuii sa fie votata o lege de urgenta, in care contribuabilii sa poata sa-si mute banii din Pilonul 2 in Pilonul1!
Cat bait & switch si cate perdele de fum au putut sa arunce astia in ultimele luni in actiune... asa ceva...
Poate decid sa puna si un impozit suplimentar pentru administratorii fondurilor de pensii. Oricum o dam, e nevoie de multe miliarde ca sa o scoata la capat anul asta si un milion de dorei cu minimul pe economie care nu mai vireaza 5 lei lunar la P2 nu vor rezolva problema.
Articol :
Victor Ponta: Sa spui in 2017 intr-o tara membra UE cu economie de piata ca "statul administreaza mai bine" este ceva populist, neadavarat si periculos
Normal ca saracia de bani este cauza (Sâmbătă, 26 august 2017, 22:07)
Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui OmulNou
imediata, la care a ajuns Tudose.
Dar este vorba aici de un sistem, care nu trebuia sa fie de la bun inceput obligatoriu. Ar trebuii sa fie votata o lege de urgenta, in care contribuabilii sa poata sa-si mute banii din Pilonul 2 in Pilonul1!
Iar cine vrea sa-si tina banii in continuare in Pilonul 2 la ,,lipitorile" de banci este liber sa o faca.
Ca in bancul cu Olteanul:
- Bade, ce-ai plantat acum 2 ani ?
- Olteanul : o jumate de hectar de varza , dar le-au mancat omizile.
- Si anul trecut ce ai plantat ?
-Olteanul : 1 hectar intreg de varza, dar si p' astea l-au mancat omizile.
- Si anul asta ce ai plantat ?
- Olteanul : 2 hectare de varza ! Sa se sature blestematele !!!
: - )))))
nu e optiune sa redorectionezi mai mult la P2 !!!
ceea ce e o magarie crasa...
faci optional... pai lasa omu sa aleaga in ambele directii
Hubson's choice .... asta face minunatul nostru guvern
sau (apropos de comentariu tau) Catch 22 , dar vom vedea
Omul cat traieste-nvata. Multam fain!
P.S.: Daca nu ati vazut pana acum ce chestii faine publica tipul de la Smarter Everyday, verificati!
Așa trebuia să fie de la început.
Că doar suntem în capitalism, economie de piață, etc.
Să existe concurență și pe ”piața pilonilor”.
Până acum la pilonul 2 știu câți bani am. La pilonul 1 habar nu am.
Si am făcut un calcul și la doua contribuții de la mine ing-ul mi-a mai pus o contribuție din recapitalizare.
Până una alta ce plătesc la stat de duc in pensiile speciale la unii care n-au contribuit. Ce de duce la pilonul 2 se duce în contul meu.
Deci, revenind, avem și opțiunea sa ducem toți banii in pilonul 2?
Pe ce baza iti calculezi tu "randamentul", cand ai ceva ce poate fi modificat din pix printr-o OUG in miez de noapte?
Eu nu o sa ma risc niciodata avand in vedere ca mai am 30 ani pana la pensie.
Si cel mai mare avantaj al sistemului privat de pensii e faptul ca pensia privata se mosteneste nu ca si cea de la stat. De exemplu la stat ai iesit la pensie la 65 ani iar la 65 juma te duci pe lumea ailalta, statul ramane in castig, iar familia mea pe drumuri.
Si daca tot e concurenta si solutia este excelenta, atunci putem opta sa ne dam toata contributia la pilonul 2? :))
Iar punctul e in functie de cat "poate si vrea muschii lor". Adica punctuletz, punct, bulina, lapte si miere.
deci scuze... am ce comenta in continuare: standarde duble!
e o momeala proasta si se pare ca prinde la unii
nu e nimic magistral e o inselatorie!
magistral era daca avea optiunea 100% unde sa-ti depui banii... adica 100% privat that is!
AEGON (Vital)
ALICO (Alico)
ALLIANZ-TIRIAC (AZT Viitorul Tau)
AVIVA (Pensia Viva)
BCR (BCR)
BRD (BRD)
EUREKO (Eureko)
GENERALI (Aripi)
ING (ING)
Acuma, referitor la unul din ăștia de pildă, dacă ne căutăm nițel pe net, găsim:
”Aviva plc Probability Of Bankruptcy”
https://www.macroaxis.com/invest/ratio/AV--Probability-Of-Bankruptcy
Probabil că cei care cotizează de câțiva ani buni deja la un ”administrator” despre care analiștii spun că probabilitatea falimentului este 45% încep să aibă oarece emoții..
sansele sa dea faliiment statu romana sunt de vreo 3-4 ori mai mari minim!
mai mult... avem TVA split... care by itself poate ingopa economia
Felicitari mazeta, felicitari king david hotel, zizin, Dragnea, xanti, xorgo, Tudose si restul.
E fix metoda aplicata Ungariei. Ceea ce a ajuns in Romania ca "nationalizarea pensiilor private in Ungaria" (pentru ca practic asta este) a fost de fapt obligarea contribuabililor de a alege intre a sta cu o parte din contributia pentru pensie la pilonul 2 sau a veni cu ei (si cu suma acumulata nu numai cu contributia) la pilonul 1.
Doar ca, in ciuda spinului politicianist si a gurnalistilor care nu pricep sau se fac ca nu pricep, e exact furt din pensia viitoare.
Daca azi ai SALARIU MEDIU pe econimie si contribui la pilonul I si la pilonul II acumulezi un punct de pensie (la pilonul 1) la care se ca ADAUGA pensia "privata" de la pilonul II.
In sistemul pe care generosul Tudose si PSD il vor adopta pentru un punct de pensie va trebui sa contribui la CAS tot ce platesti azi la piloanele 1&2 si la asta NU SE VA ADUGA NIMIC. Vei avea un punct de pensie, asa cum ai azi FARA banii cu care contribui la pilonul 2.
Daca vrei sa cotizezi si in continuare ca acum (si la pilonul I si la pilonul II) pentru aceeasi contributie ca acum la pilonul I nu vei mai primi un punct de pensie ci mai putin.
Pe scurt, ca sa daca ai salriul MEDIU pe economie azi acumulezi UN PUNCT DE PENSIE pentru ceea ce contribui la PILONUL I.
In sistemul PSD+Tudose, ca sa acumulezi UN PUNCT DE PENSIE va trebui sa contribui cu suma pe care o virezi azi la pilonul I PLUS SUMA CU CARE AZI CONTRIBUI LA PILONUL 2. Adica e o crestere MASCATA de CAS.
Adica daca un fond privat a "investit" gresit, atunci statul roman (adica romanii) preia obligatiile fondului privat?
Dar eu nu vreau sa garantez pentru un fond privat. Eu nu vreau sa imi asum riscul daca fondul "investeste" gresit banii.
Chiar ca avem democratie daca sint obligat sa imi asum pagubele facute de un privat. Ironic.
la cum merge tara asta in momentu de fata... si Caritas e mai sigur decat pilonu 1, pentru oamenii sunt 50 de ani!
Cine mai are incredere in guvernul PSD? Oh, stai, au fost votati de 45% oamenii care sunt complet idioti si nu stiu ce fac.
La P2 se vireaza doar o foarte mica parte din contributii, aproximativ 5%.
Deci nu e vorba de o optiune.
O optiune ar fi fost ca acele contributii sa se duca integral la P1 SAU la P2. Integral, nu 5%.
Dar fiindca nu putem alege, care mai e optiunea ? Ca cei 5% sa nu mai fie virati, si sa ne intoarcem la situatia de dinainte de infiintarea P2 ?
Pai daca se va intampla asa, cei care vor opta integral pentru P1 vor avea banii deja virati catre P2 - furati de catre PSD, pentru ca vor lua toti banii aia din P2, lasand doar banii celor care vor alege ca cei 5% sa mearga in continuare acolo.
Sau PSD-ul trage la sorti?
Totul a fost doar in imaginatia noastra si din propaganda oculta.
De ce s-a luat o actiune in legatura cu pilonul II de pensii pana la urma daca nu au existat niciodata discutii in legatura cu acesta?
As pune pariu ca printre primii care vor renunta la PII vor fi functionarii din primariile si prefecturile pesediste; nu de alta, dar daca-i ordin...
Pai din ce o sa plateasca pensiile actuale? Astea umflate din pix, alea speciale?
Si limbajul suburban de smecheras de cartier, incepe sa devina mai gretos ca Basescu si Dragnea!
aici e smecheria , minciuna,. manipularea si standardele duble psd
Pe cei de la stat , o sa-i treceti voi automat la PI,dar cu cei din privat cum faceti ? Sau le puneti pioneze pe scaune adinistratorilor pilonului II , otraviti fantanile ...
Plus guvernul si PSD in solidar trebuie sa le plateasca daune morale si reputationale, extrem de importante in domeniul asta.
Acum avem pilonul I (pensii obligatorii de stat), pilonul II (pensii obligatorii de stat administrate de firme private) si pilonul III (pensii optionale).
Nea Tudose a anuntat ca vor exista doar pensii de stat (pilonul I) si pensii optionale (pilonul III). Adica a anuntat desfiintarea DE FACTO (nea Ciordache si Tudorele muica, explicati-i machitorului) a pilonului II.
NN a avut dreptate.
Vom avea pilonul I (pensii obligatorii de stat), pilonul II (pensii optionale de stat administrate de firme private) si pilonul III (pensii optionale)
si mai e in tâmapit pe aici care vorbeste de falimentul P2... P2 nu pot falimenta, numai administratorul poate falimenta, caz incare banii acumulati trec automat la alt fond...
Statul nu poate sa fie si cu,, slanina in pod, si cu ea pe masa".
Deci, nu exista in mod real, ,, Fond de Pensii" !!
Conceptul de ,,Fond de Pensii", este o smecherie a guvernantiilor de dupa 1990, ca sa ,,ascunda" pe cat posibil faptul, ca banii de pensii, sunt investiti in economie de la bun inceput. ! Adica statul sa se faca prorietar pe nedrept pe banii retinuti muncitorilor la constructia barajelor, cailor ferate etc. !.
Toti banii incasati ca impozit pe pensie au fost investiti in economia de stat / infrastructura !
..stringand alte impozite" pentru stat !
Caile ferate -la fel.
Barajele la fel
Fara astea, Romania era acum mult mai rau decat este !
2 ) Canalul Dunare Marea Neagra, e construit in prop. de 95 % din manopera platitita / utilaje ! si nu de detinuti !.
Detinutii au fost folositi ptr. o bucata mica de langa Dunare, ,,Canalul Carasu". Ceausescu a bagat 80% din Canal,
sau 90 % daca bagam si Poarta Alba- Midia Navodari, (desigur fara detinuti) ( cifre grosiere)
una peste alta e o idiotenie
pilonul 2 este o masura facuta ca sa ia din povara platii pensiilor de la guvern si sa o transfere. asta e ideea... prin orice forma de maltratare a acestul pilor psd distruge viitorul tarii... romania o sa ajunga in incapacitate de plata mai devreme sau mai tarziu din cauza pensiilor
mai mult... ei pot face o campanie agresiva Pro pilonu i si apoi sa desfiinteze pilonu 2 pentru ca sunt prea putini doritori
daca tot vor optional... hai sa facem si pilonu i optional... d c sa nu pot sa pun toti banii de pensie la privat?!
o forma la fel de idioata de a lovi in banci (care vor lovi inzecit ca doar ei dau credite si statul are nevoie de credite, ca salariile nu se cresc din aer) si de a castiga niste banuri la buget....
pur si simplu sunt 99.99% convins ca acest guvern e in prapastie si ca are o criza MARE de bani! pe langa asta sunt 99.99% convins si ca este un guvern extrem de incompetenti
PS: acel 0.01% "indoiala" e doar datorita faptului ca eu consider ca nu putem sa fim 100% sigur de nimic!
- cine anuleaza amenda ING ?! cu scuzele de rigoare, avand in vedere ca oamenii aia chiar aveau dreptate?!
Statul (falimentar) este cel mai prost adminstrator, pentru ca , simplu, responsabilitatea este la comun, adica nimeni nu raspunde cu nimic le esec. La privat, exista organigrame, obiective, evaluari, pentru o buseala cad capete (buseala in randament).
P.S. As vrea sa mai apuc vremea cand roata se va invarti si va ajunge in dreptul lor.
-tot statul garanteaza buna functionare, administrarea acestor fonduri printr-o institutie foarte bine platita -tot din acesti bani, ai nostrii- si unde toate neanurile lor , duc fondurile astea la WC, le sterg de praf (se numeste ASF). Asta ca se minuna ce fac astia cu atatia bani pentru administrare !!
-in 2007 STATUL a hotarat ca 2% (atunci) din CAS se "duc"catre pilonul II si tot atunci cei care aveau pana in 35 de ani au trebuit sa opteze pentru variantele existente ! Deci optiunea a fost exercitata si nu se poate produce decat pentru varsamintele viitoare !!
-Statul poate initia o lege prin care cei care contribuie sa poata opta-in anumite conditii-sa treaca de la un privat la altul. Pentru a-i stimula sa concureze intre ei , oferind conditii mai bune pentru participanti .
-sa introduca (si numai in discurs, dar intr-o lege) ca varianta indreptarea banilor (anul asta 5,1%) catre Pilonul I , de stat este un nonsens care dinamiteaza/pulverizeaza motivul pentru care s-a inventat, exista in Romania si in lume Pilonul II , IMPUS prin legea 411/2004 pe care chiar STATUL roman a impus-o !!