Tudorel Toader ii raspunde lui Augustin Lazar: Ministrul Justitiei nu interfereaza in activitatea de urmarire penala, insa poate cere explicatii legate de un dosar
"Proiectul de lege preia regula de rang constitutional potrivit careia procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei. Ministrul Justitiei nu interfereaza in activitatea de urmarire penala, insa poate sa intrebe, de exemplu, cum se explica faptul ca fata de un inalt demnitar se incepe urmarirea penala, demnitarul este suspendat din functie, apoi, o lunga perioada de timp nu se mai efectueaza niciun act de urmarie penala", a afirmat, sambata, Tudorel Toader.
El a mai spus ca este de discutat, de asemenea, daca nu ar fi normal ca Ministerul Justitiei sa devina ordonator de credite si pentru bugetul Ministerului Public.
"In conditiile in care avem un numar de judecatori aproape dublu fata de numarul procurorilor, in conditiile in care Ministerul Justitiei este ordonator de credite doar pentru bugetul instantelor, pentru o administare unitara a activitatii judiciare, este de discutat daca nu ar fi normal ca Ministerul Justitiei sa devina ordonator de credite si pentru bugetul procurorilor", a adaugat ministrul Tudorel Toader.
Printre cele mai importante modificari adoptate la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor se numara interdictia pentru presedintele Romaniei de a refuza numirea procurorilor si judecatorilor simpli, introducerea controlului ierarhic superior, inclusiv din partea ministrului Justitiei, asupra procurorilor si statuarea obligativitatii pentru magistrati de a depune anual declaratii pe propria raspundere ca nu sunt agenti acoperiti ai serviciilor secrete, iar rolul verificarii acestor declaratii revine comisiilor parlamentare de control al SRI si SIE.
De asemenea, joi, Comisia parlamentara speciala pentru legile Justitiei a votat infiintarea unei sectii de investigare a unor infractiuni din Justitie, care va functiona in cadrul Parchetului General si va avea drept competente exclusive efectuarea urmaririi penale pentru infractiunile de coruptie si infractiunile contra infaptuirii justitiei savarsite de procurori si judecatori.
Procurorul general Augustin Lazar spune ca a hartui procurorii, a-i pune intr-o stare defensiva, a-i ameninta cu raspunderi juridice disproportionate fata de eventualele greseli profesionale facute, a asimila ipso facto o decizie judecatoreasca de achitare a unui inculpat cu o culpa profesionala, a transforma parchetul intr-o veriga slaba aflata intre politie si instante judecatoresti, a supune procurorii controlului unui organism executiv, eminamente politic, asa cum este Ministerul Justitiei, condus de un ministru al justitiei numit politic si cu agenda politica inseamna, pe scurt, a incalca de o maniera grava principii fundamentale ale statului de drept.
Ministerul Public nu va abdica nici de la independenta si nici de la fermitate, mai spune Lazar, precizand ca raspunde astfel tuturor intrebarilor opiniei publice, tentativelor unor puteri ale statului de a lipsi procurorii romani de independenta, pe cai dubioase, prin proiecte si proceduri parlamentare viciate ori prin manopere dolosive puse la cale in cercuri politice cu interese impotriva infaptuirii justitiei penale.

DEZBATERE VIDEO De la dosarul cu șină la smart city. Cum îmbunătățește tehnologia viața oamenilor - exemple concrete. Autorități: Fără o strategie națională, vom face proiecte haotice
Una dintre cele mai importante linii de tramvai din București, care face legătura între Băneasa și centru, stă închisă de 4 ani / Motivul: pe terenul unde întoarce tramvaiul sunt cereri de retrocedare
EXCLUSIV Proiectele imobiliare controversate care vor merge mai departe după ce Nicușor Dan a suspendat PUZ-urile sectoarelor. Miza cea mai mare e la sectorul 2
De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
D E M I S I A!
Nici un ministrul nu are voie sa s e amestece innici un dosar si nici macar Procuror Genral al Romaniei - fiecare raspunde de dosarul sau.
CSM-ul poate doar sa analizeze activitatea profesionala a magistratilor si atunci nu se face referire la vreun dosar ci la modul in care a lucrat magistratul.
Prostiile curg pe banda - cica de ce sa nu preia bugetele de la Ministerul Public??? Bre omule daca Minister avem atunci ordonator principal de credite este cel care este asimilat celui cu rang de Ministru adicalea Procuror General...
Adica ceea ce vrea dansul sa faca este sa preia informtii si bugetele si de la Ministerul Public, inclusiv pe cele de la DNA si DIICOT si se amestece...
Numai pe vremea rap[osatei Rodicai Staniloiu se mai intampla asa...Nu se poate sa ne intoarcem atat de mult inapoi pentru ca un ala, cu ifose, vrea si are ambitii de prea marire!!!!
HUO TUDOREL!
D E M I S I A!
Era chiar si in articolul de pe stiripesurse.ro o intrebare similara legata de dosarul fostului Procuror General Nitu, fortat prin deschiderea unui dosar sa isi dea demisia, dosar despre care nu mai stim nimic intre timp. Pentru ca procurorul care a instrumentat cauza este "independent" si nu da socoteala in fata nimanui. Nici macar a legii.
Asta vrea si securistul Lazar, sluga umila a sistemului, ajuns din greseala Procuror General. Sa nu aiba nici un procuror nici o raspundere. Pentru nimic.
Iordache....
De la anul totul va fi foarte simplu: are sarcina de la partid sau de un interlop (de cele mai multe ori cele doua notiuni de confunda) sa afle ce contine un dosar, pune secretara sa-l cheme pe procuror cu dosarul sau sa-i faca un rezumat, si-si informeaza superiorii interlopi!
Simplu!
Nu va mai fi nevoie, ca acum, sa trimita inspectia judiciara, din doua in doua saptamani, peste DNA si Procuratura, cate 3 cucoane ametite de importanta misiunii, care mai si lasa biletele demascatoare si compromitatoare in urma lor!