Premierul Viorica Dancila a declarat duminica seara, la Romania TV, ca decizia pe care o va lua presedintele Klaus Iohannis cu privire la procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, este una care trebuie sa se incadreze din punct de vedere juridic si sa respecte Constitutia, punctand faptul ca raportul ministrului Justitiei este unul detaliat si argumentat, citeaza Agerpres.

Viorica Dancila la RTVFoto: Captura Romaniatv.net

"Cred ca nu trebuie sa vorbim despre un conflict, trebuie sa vorbim despre respectarea legii si legea trebuie sa fie aceeasi pentru toata lumea. (...) Eu am ascultat raportul intocmit de domnul ministru Tudorel Toader, am si citit, nu sunt jurist, dar am vazut ca este foarte argumentat. Stiu ca acum va merge spre CSM pentru un aviz consultativ si pe urma se va duce catre domnul presedinte Klaus Iohannis. Eu cred ca, aici, dincolo de persoana trebuie sa fie luata masura care sa se incadreze din punct de vedere juridic si sa respecte Constitutia. Este foarte important acest lucru si dincolo de perceptii, dincolo de a ne pozitiona, de-o parte sau de alta, lucru anormal, eu cred ca toti trebuie sa ne pozitionam de partea justitiei. Si nu trebuie sa lasam un lucru de normalitate sa divida societatea. Cred ca trebuie sa vedem ceea ce se spune in raport, vedem o argumentare foarte buna, si cred ca trebuie sa ne incadram in ceea ce prevede justitia", a declarat Viorica Dancila, intrebata la Romania TV cum vede 'conflictul' dintre Guvern, prin raportul privind procurorul-sef al DNA Laura Codruta Kovesi intocmit de ministrul Justitiei, si Palatul Cotroceni, prin presedintele Klaus Iohannis care trebuie sa ia o decizie cu privirea la sefa DNA.

Fiind intrebata daca fata de cele afirmate privind respectarea Constitutiei, seful statului trebuie, prin urmare, sa accepte propunerea ministrului Tudorel Toader de revocare din functie a Laurei Codruta Kovesi, premierul a spus: "Nu-mi permit sa-i dau sfaturi domnului presedinte Klaus Iohannis, nici nu-mi doresc acest lucru, pentru ca intotdeauna am spus ca nu trebuie, nimeni, sa interfereze cu justitia, cu atat mai putin prim-ministrul".

"Cred ca domnul Klaus Iohannis trebuie sa citeasca cu foarte multa atentie acest raport, toate privirile, acum, sunt indreptate catre domnia sa, si ca in urma citirii acestui raport trebuie sa ia masurile care se impun pentru a arata ca legea in Romania este sfanta si trebuie respectata de toata lumea", a declarat Dancila.

Premierul a punctat faptul ca il apreciaza foarte mult pe Tudorel Toader din punct de vedere profesional, adaugand ca raportul acestuia cu privire la procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, este unul "detaliat, argumentat, cu multe puncte, tocmai pentru a se incadra in limitele legii, pentru a vorbi din punct de vedere legal si nu din punct de vedere al unor aprecieri".

"Legea trebuie avuta in prim-plan si trebuie respectata de toata lumea. Eu consider ca atunci cand vorbim de lege nu conteaza ca te adresezi unui om de rand, ca te adresezi unui om important in stat. Ea trebuie sa aiba egala masura de aplicare pentru toti. De asemenea, nu cred ca este normal sa identificam o persoana cu o institutie. O persoana nu reprezinta o institutie, indiferent de persoana respectiva. Si cred ca acum, ce este important, nu este numai ce spune o persoana sau alta, cu o functie mai mare sau mai mica in stat, important este sa nu zdruncinam increderea in justitie", a mai declarat Viorica Dancila.