PNL va cere din nou sesizarea Comisiei de la Veneţia asupra modificărilor propuse de PSD-ALDE la Codurile din justiţie, declară, la RFI, senatoarea liberală Alina Gorghiu, membră a Comisiei Iordache. Ea precizează de asemenea că există obligaţia, conform hotărârii de înfiinţare a Comisiei, să fie puse în concordanţă Codurile cu rapoartele GRECO.

Alina GorghiuFoto: Hotnews

Alina Gorghiu spune că dezbaterile asupra Codului Penal, Codului de Procedură Penală şi Codului de Procedură Civilă ar putea începe luna viitoare în Comisia Iordache: „Nu astăzi vor începe dezbaterile. Înţeleg că PSD-ALDE s-au hotărât să pună în dezbatere pe site proiectele, să dea un termen de două săptămâni, pentru a se putea depune amendamente din nou la aceste modificări importante şi abia, probabil, după data de 5 mai vom începe să dezbatem proiectele în sine. Astăzi, practic, se stabileşte procedura de lucru”.

Senatoarea liberală prezintă solicitările PNL: „Vom ridica şi noi câteva aspecte, pe care le consider importante. În primul rând, de ce PSD şi-a înghiţit limba în legătură cu raportul GRECO? Avem obligaţia ca Parlament, ca şi comisie specială, să discutăm acest raport GRECO, care a devenit cunoscut după ultima şedinţă a Comisiei (...). Avem obligaţia, conform hotărârii de înfiinţare a Comisiei, să punem în concordanţă Codurile cu rapoartele GRECO. Este chiar un punct din hotărâre scris cu mânuţa PSD-ului în textul adoptat de plenul reunit. Al doilea punct pe care vrem să-l ridicăm noi cei din PNL este acela legat de paternitatea proiectelor. Dacă vă uitaţi pe site, o să constataţi că apar probleme serioase de procedură. Nu ştim cine este iniţiatorul proiectelor care au fost prezentate ieri ca o mare surpriză (...). Va trebui să încercăm de data aceasta să renunţăm la haosul care a caracterizat lucrările Comisiei şi să încercăm să lucrăm temeinic şi independent, chiar dacă domnul Iordache este foarte sensibil la presiunile din partea preşedintelui Camerei Deputaţilor (...). Nu lipsit de importanţă, deşi ştiu care va fi deznodământul pe Coduri, va fi solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneţia. Vom cere avizul acestei comisii, aşa cum GRECO ne-a sugerat”.

Restul articolului, pe rfi.ro