Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a anunțat marți seară la Antena 3 că România are banii, aproximativ un miliard de dolari, pentru a plăti pentru al doilea sistem Patriot, imediat ce scrisoarea de acceptare va veni din SUA, plata urmând a fi făcută, probabil, la începutul lunii septembrie, potrivit Mediafax.

Mihai FiforFoto: Senatul Romaniei

"Suntem deja în al doilea an cu rachetele Patriot. Anul trecut am achiziționat primul sistem de rachete Patriot. Acum suntem în faza în care suntem pregătiți să plătim al doilea sistem. Suntem pregătiți să facem această plată (încă un miliard de dolari -n.r.). Probabil la începutul lunii septembrie, de îndată ce scrisoarea de acceptare va veni din Statele Unite, vom face plata pentru al doilea sistem. În februarie am plătit primul sistem de rachete HIMARS. Să nu uităm că România recepționează anul acesta primele 36 de transportoare blindate 8x8 Piranha 5, din care 6, cu mândrie pot spune, vor fi produse la Uzina Mecanică din București. Întoarcem banii în industria națională de apărare", a declarat Mihai Fifor, la Antena 3.

Ministrul Apărării a reiterat ideea potrivit căreia România are banii pentru a face această plată.

"Nu e chiar un miliard. Avem banii, da. Este o sumă importantă. Este o obligația a noastră și asigurăm o capabilitate extrem de importantă în România", a completat Fifor.

Sistemele Patriot vor intra în dotarea Forţelor Terestre şi Forţelor Aeriene ale Armatei României în a doua parte a anului 2019, primul sistem urmând să fie operaţional la jumătatea anului 2020.

MApN a încheiat în 2010 un protocol cu PG, pe care l-am denunțat. Nu era un document secret

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a anunțat, marți seară, că instituția pe care o conduce a semnat în 2010 un protocol cu Parchetul General, document ce a fost denunțat atunci când i-a fost adus la cunoștință.

"Am făcut această verificare, așa cum a solicitat primul-ministru. Comunicăm la Guvern în totalitate, tot ceea ce a însemnat protocol încheiat de Ministerul Apărării Naționale cu alte instituții. A fost, de pildă, un protocol, cu Parchetul, încheiat în 2010, pe care l-am denunțat de îndată ce acest protocol mi-a fost adus la cunoștință. Și lucrurile s-au încheiat. Era un protocol pe care l-a avut Ministerul Apărării Naționale cu Parchetul pe care, repet, l-am denunțat", a declarat Mihai Fifor, la Antena 3.

Ministrul Apărării a mai precizat că nu a fost vorba de un document secret.

"Nu era un document secret. Era un document neclasificat pe care, repet, l-am denunțat în secunda doi", a completat Fifor.

Ministrul a mai precizat că Direcția de informații a Armatei nu a avut vreun protocol cu Parchetul.