Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că este un mare semn de întrebare felul în care a putut intra virusul pestei porcine într-un complex care are o singură intrare și ieșire, precizând că în momentul de față opt județe sunt afectate, iar situația cea mai severă este în județul Tulcea.

Petre DaeaFoto: Agerpres

"Nu am înțeles cum într-un complex care are o singură intrare și o singură ieșire, cum a putut intra virusului. Pentru mine, ca om și cu răspunderea pe care o am la nivelul țării, este un mare semn de întrebare. Sigur că un asemenea virus care nu are vaccin și nu are tratament îi sperie pe oamenii. Dar trebuie să ne sperie și pe noi? Să fugim din fața virusului? Nu. Oamenii sunt în contact cu reprezentanții instituțiilor statului, cu jandarmi, etc. Dacă intrăm în această derută de interpretare și toată lumea vorbește și acționează numai unul la fața locului sigur că pierde din control acest virus. Iar regula este să respectăm ce am stabilit, de la ministru până la omul de rând și să facem tot posibilul să stopăm. Și eu zic că putem să facem acest lucru. În acest moment sunt afectate opt județe sunt afectate, iar cel mai puternic este afectat județul Tulcea", a afirmat ministrul Agriculturii, Petre Daea, joi seară, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV, potrivit Mediafax.

Acesta a adăugat că se intervine în zonele afectate și că fermierii nu trebuie să fie speriați, deoarece vor fi despăgubiți de către stat.

"În primul rând vreau să introducem liniștea în țară și echilibrul în abordare. Eu sunt între oameni acolo și v-aș ruga să înțelegeți că singura soluție e norma sanitar-veterinară instituită de medicul veterinar. Este instrumentul fundamental cu care noi lucrăm. De aceea la această data lucrăm cu aproape 20.000 de oameni în teritoriu, cu Jandarmeria, Armata, medici veterinari, ingineri, prefecți, etc. Din nefericire, a intrat virusul în zona cea mai grea pentru noi, cea a Deltei Dunării, care are un regim cu totul special. Este foarte greu să îl izolezi, este foarte greu să îl eradicăm. Am luat toate măsurile care se puteau lua. Eu aș spune (oamenilor - n.r.) să nu fie speriați, în condițiile în care există acest virus, iar statul vine cu bani pentru a despăgubi persoanele respective", a adăugat Petre Daea.

Proiectul privind rectificarea bugetară, prezentat de premierul Viorica Dăncilă, prevede alocarea sumei de 185 milioane lei pentru Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în special pentru eradicarea pestei porcine și despăgubiri pentru animalele sacrificate, în condițiile în care au fost omorâți aproape 50.000 de porci.

Președintele ANSVSA, Geronimo Răducu Brănescu, a anunțat, miercuri seară, că se înregistrează 524 de focare de pestă porcină africană în toată țara, fiind omorâți în total 49.816 porci.

"Prin ordin al prefectului s-a constituit o comisie cu reprezentanţii desemnaţi, conform prevederilor legale, care au stabilit nivelul de despăgubire real pentru fiecare porc. Până la acest moment pot să spun că s-au finalizat 51 de dosare de despăgubire fiind plătită suma de 130.000 de lei. De asemenea, sunt în procedură de evaluare alte 86 de dosare", a mai spus președintele ANSVSA.