Tudorel Toader a declarat că există în Camera Deputaților un proiect prin care se analizează Ordonanța 6 din 2016, care a stat la baza încheierii protocolului din același an, între PÎCCJ și SRI, iar dacă actul normativ va fi respins, se poate ca toate probele din dosare să fie revizuite, relatează Mediafax.

Tudorel Toader la Antena 3Foto: Captura Antena 3

„În Camera Deputaților se află un proiect de lege care analizează Ordonanța 6 ce a permis aceste echipe mixte și aceste protocoale. Am înțeles că e posibil ca ordonanța să fie respinsă, dacă respingi ordonanța, e echivalentul unei modificări substanțiale printr-o altă ordonanță de urgență. E important ca legiuitorul să stabilească ce se întâmplă cu efectele juridice (...) Dacă pică ordonanța, legea trebuie promulgată de președinte și produce efecte de la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Posibil ca președintele să o atace la CCR. Se respinge ordonanța, legiuitorul trebuie să spună ce se întâmplă cu efectele juridice pe care ordonața le-a produs. Dacă legiuitorul spune că se mențin efectele... dar dacă le anulează, atunci ne întoarcem la ce spuneam, în sensul că toate probele soluționate prin echipe mixte vor fi supuse revizuirii”, a declarat Tudorel Toader, la Antena3.

Toader a vorbit din nou despre ordonanța care le-ar permite celor condamnați în baza protocoalelor să ceară revizuirea: „Eu spuneam că este posibilă o ordonanță, un act juridic cu putere de lege prin care să-i permită celui care crede că a fost condamnat pe protocoale, echipe micte, pe aceste procedee probatorii, altele decât le permite legea. Să i se dea posibilitatea de a declara o procedură de admisibilitate în principiu să verifice dacă în dosarul lui a avut la bază astfel de procedee nelegale”.