Există un plan ca acest guvern să fie dat jos până la 1 ianuarie, a declarat Liviu Dragnea, duminică seara la Antena 3. Liderul PSD spune că miza o reprezintă preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene care va fi atributul guvernului și al Vioricăi Dăncilă, ”fapt care nu îi convine lui Iohannis”.

Dragnea la Sinteza zileiFoto: Captura Antena 3

”Planul e străveziu, trebuie să pui piesele de puzzle. Preluarea președinției Consiliului UE de către România înseamnă de fapt preluarea de premierul Dăncilă și miniștri, pentru că la Bruxelles s-a decis că Guvernul trebuie să gestioneze asta, nu președintele României. Cu acest guvern intra în 2019 nu mai poate fi dusă minciuna. Înseamnă dorința lui Klaus Iohannis de a avea niște servicii care în continuare să se joace prin justiție, care să amenințe, să șantajeze și să protejeze pe cine vrea el. Înseamnă că rezultatele noastre din programul nostru de guvernare vor fi și mai evidente, dacă e corect spus așa, și poate ajunge în campania electorală Iohannis să le spună românilor – votați-mă pe mine pentru că nu am făcut nimic. În contracandidatură cu tot ceea ce a făcut bun Guvernul. Astea sunt mizele uriașe", a declarat Dragnea.

Declarații Liviu Dragnea:

  • Despre sondajul intern prezentat de contestatarii lui în CEx-ul PSD: După astă toamnă am avut o discuție cu colegii mei din partid și am zis – domnule, dar credeți că e necesar să îmi dau demisia? Nici vorbă. Am discutat în țară. Am discutat în primăvară. Am avut Congresul în care am întrebat din nou. Am avut mitingul în care am întrebat – mergem înainte împreună. Am avut condamnarea pe 21 iunie. Am întrebat colegii în seara asta. Am zis domnule eu nu cedez, mă las ciuruit, dar nu mă las. Ce a apărut dintr-o dată? Cu sondajele. A venit un coleg care vorbea de niște sondaje, nu știu de unde. Nu a arătat nimeni. Spunea că suntem la 30%. Eu știu că partidul e undeva la 35%, eu sunt sub scorul partidului. Așa eram și când am câștigat alegerile.
  • Despre SRI: I-am zis lui Helvig să facă schimbările care mai trebuie făcute. Uneori îmi place ce face, alteori nu, și-l cert. In continuare îi spun dacă nu reușește să facă schimbările acolo, dacă nu reușește să îi facă pe cei din SRI să înțeleagă că tebuie să facă doar atribuțiile prin lege, nu influențe în partide și parchete, înseamnă că a stat degeaba cât a stat acolo la SRI.
  • Directorul SRI are putere maximă în instituție. Nu poate încălca regulile, dar are puterea maximă. Acolo nu se poate lua nicio decizie fără directorul SRI. Tot ce s-a întâmplat acolo a fost aprobat de Maior. La fel și acum. Să nu creadă cineva că acolo sunt niște vaze care sunt din când în când udate.
  • Despre fotografiile făcute publice de Ponta: Este atacul lui Maior. Ponta e doar poștașul.
  • Eu cu Kovesi nu am vorbit niciodată despre politică. Sincer, nici nu e un interlocutor plăcut.
  • Dacă 50 de parlamentari îi vor cere demisia: Nu cred că se va întâmpla așa ceva... E un fir roșu care nu trebuie depășit. Ce să facă? Să nu mai voteze Legea Pensiilor?
  • Legea Insolvenței trebuie votată săptămâna viitoare.
  • Despre amnistie și grațiere.  Amnistia trebuie dată ca să dea șansa celor care au fost condamnați pe nedrept in baza protocoalelor cu SRI să fie judecați corect. Eu nu zic că trebuie dată azi sau mâine, nu vreau să fie legată de procesul meu.
  • Am avut o discuție cu domnul Tăriceanu și doamna Dăncilă să amânam cu o săptămână, dar legea insolvenței trebuie adoptată. Ce să lăsăm toți șmecherii să profite cu tupeu. Discutăm și de chestiuni penale la insolvență. Ca și protocoalele. Unii spun că sunt legale, alții că nu-s legale. Altă sursă de teamă. Cei care au semnat protocoalele sunt pasibili să fie pedepsiți. Gândiți-vă la procurorii care au încălcat legea.
  • Eu zic că se impune și o amnistie fiscală care trebuie bine gândită ca să nu avantajăm hotii.
  • Despre evaluarea lui Augustin Lazăr. NU mă pronunț așa cum nu am făcut-o niciodată. Din câte am auzit, Kovesi este cea care conduce Parchetul. Vor să-i deschidă dosar penal și domnei ministru de Interne. Din câte am înțeles eu, Kovesi conduce Parchetul General. Planul e făcut la zona Cotroceniului, nu știu dacă în clădirea Cotroceniului. Acești domni și doamne care mi-au făcut atât rău. Eu sper că va câștiga democrația. Cred că va câștiga democrația. Democrația nu înseamnă anarhie. Înseamnă și reguli, respectarea Constituției, drepturilor fundamentale, statului de drept, fiecare instituție să rămână în matca constituțională și legal[. Democrație înseamnă că președintele nu-și permite să ceară unui partid să își schimbe liderul, să incite la violență, să facă presiune asupra judecătorilor.
  • Despre cazul Dorneanu: Asta arată încă o dată faptul că domnul Lazăr folosește Parchetul General pentru a-i proteja pe acești indivizi. În oricare altă țară, PG intervenea imediat. Și în cazul unui parlamentar la fel. Președintele CCR. Vreo reacție de la Parchet? Absolut niciuna. Ia gândiți-vă dacă se lua de domnul Iohannis. Îl lua cu duba. Credeți că au știut ei, au făcut rost de adresa domnului Dorneanu. Eu habar nu am unde stă. Sigur că le-au dat-o structurile. Și la mine la proces, la fiecare termen erau acolo. Deci hai să lovim și aceste instituții. 7, 8 inși vor să pună presiune pe oameni ca să-i timoreze.