Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat luni seară, la Antena 3, că îngrijorările exprimate în Parlamentul European privind Codurile Penale sunt premature, deoarece modificările încă sunt verificate de către CCR, notează Mediafax. Toader a mai spus că marți va primi comisia din cadrul MCV, pentru a-i prezenta raportul.

Tudorel ToaderFoto: Captura Antena 3

„Cu privire la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, îngrijorările, preocupările sunt încă premature, pentru că se află în controlul de constituționalitate la CCR și nu știm încă ce soluții vor fi celle finale, cele ce vor intra în vigoare, ce se vor aplica și dacă ele vor fi de natură să afecteze independența, libertatea, statul de drept. Legile justițiției - nici aici nu s-a terminat procesul legislativ”, a declarat Tudorel Toader referitor la îngrijorările exprimate în cadrul dezbaterii din Parlamentul European cu privire la modificările legislative din România.

Ministrul Justiției a mai subliniat că marți dimineață, la minister, va sosi comisia din cadrul MCV pentru a dezbate progresele pe care le-a făcut țara noastră.

„Noi avem pregătit raportul, le vom prezenta, le vom dezbate. MCV nu a fost chiar riguros instituit, pentru că inițial erau trei recomandări, azi, după 11 ani, avem 12 recomandări, deși plecasem de la trei. De ce? Cele trei erau ținte mobile, când te apropiai de ele, nu erau îndeplinite, mai apărea și altceva. Mâine (marți, n.r.) vom prezenta comisiei acest MCV și vedem care sunt etapele de progres. Vă pot spune că sunt progrese evidente”, a mai spus Toader.

  • Tudorel Toader: Îi voi cere lui Timmermans să depășim faza îngrijorărilor și să discutăm punctual

Ministrul Justiției a mai la Antena 3 că marți se va deplasa la Strasbourg împreună cu premierul Viorica Dăncilă, pentru a discuta cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, căruia îi va cere să depășească „faza îngrijorărilor” și să discute punctual.

„Am ascultat și eu cu interes dezbaterea din Parlamentul European. Eu aș porni de la una din afirmațiile prim-vicepreședintelui Timmermans: să dialogăm, să înțeleg problemele, să găsim soluții de rezolvare. Aș ma adăuga, să fim documentați în legătură cu afirmațiile pe care le facem și să fim de bună credință”, a spus Tudorel Toader, potrivit Mediafax.

Acesta a subliniat că, marți, va merge la Strasbourg împreună cu premierul Viorica Dăncilă, pentru a discuta cu prim-vicepreședintele CE Frans Timmermans, căruia îi va cere recomandări punctuale.

„Eu m-am întâlnit cu domnia sa de multe ori. I-am cerut și îi vor cere și mâine (marți, n.r.) să depășim faza îngrijorărilor, preocupărilor, afectarea statului de drept. Să discutăm punctual: soluția legislativă cutare nu este bună pentru că... poate fi îndreptată prin modificarea X. Adică să depășim din enunțurile de principiu, dar care nu au o abordare secvențială documentată. Vom participa la dezbaterile din Parlament”, a mai spus Tudorel Toader.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a criticat, luni, modificarea legilor Justiției, afirmând că CE nu va ezita să aducă ”în fața instanței guvernul român dacă regulile sunt încălcate”.

Citește mai multe: