Prin aruncarea unor resturi de animale în pădurile de la marginea Teleormanului s-a creat un nou focar de pestă porcină, iar numai un om care nu a înțeles care sunt riscurile sau un nesăbuit a putut să facă acest lucru, a declarat, luni, la TVR1, ministrul Agriculturii, Petre Daea, potrivit Mediafax.

Petre DaeaFoto: Ministerul Agriculturii

„Îmi pun mereu întrebări. Cum poate să ajungă două cadavru de porci domestici în pădure și tocmai la marginea Teleormanului, la 500 de metri în apropiere de județul Olt. Iată că poate un nesăbuit, un om care nu a înțeles a putut să facă acest rău mare, pentru că a creat un focar. Prin mâna omului am creat un focar și iată posibilitatea de contaminare a unei zone și crearea unor serii întregi de probleme, pe de o parte forța umană, iar, pe de altă parte, costuri pentru acțiunile care trebuiesc susținute”, a declarat, luni seara, într-o emisiune la TVR 1, Petre Daea.

Oficialul MADR a precizat că cei doi Comisar europeni pentru Agricultură Phil Hogan și Vytenis Andriukaitis sunt mai „români decât românii”, prin încercarea lor de a ajuta autoritățile să combată pesta porcină africană.

„Am găsit sprijin la Comisia Europeană. Comisarii europeni au fost mai români decât românii. Iată că au alocat aceste 43 de milioane euro, care au fost dați pentru a se putea interveni rapid în zonele pentru eradicarea bolii. Acești doi comisari au cuplat imediat la situația deosebită pe care o are nu numai România, ci și alte state ale Uniunii Europene”, a subliniat Daea.

În încercarea de a împiedica răspândirea virusului pestei porcine africane (PPA), Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentară (ANSVSA) a apelat la stimularea găsirii de cadavre de suine, a declarat în urmă cu câteva zile, ministrul Agriculturii. Autoritățile oferă 225 de lei celor care identifică resturi de porci mistreți în păduri și 65 de lei pentru resturile identificate de la porci din gospodării.