Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, a declarat, joi seara, la România TV, care sunt motivele pentru care nu va demisiona din funcție, în ciuda discuțiilor iscate în ultimele zile și în ciuda afirmațiilor făcute de președintele Klaus Iohannis, potrivit Mediafax.

Eugen TeodoroviciFoto: Agerpres

„Eu nu demisionez, pentru că nu cred că am făcut vreodată în viața mea şi nu o să fac, niciodată cât voi trăi pe această lume, vreun rău românului, fie din ţară, fie din afara ţării. Chiar din contra. Dacă cineva îmi poate aduce o singură dovadă în acest sens, că eu aş fi făcut vreodată ceva rău, atunci plec singur. Până atunci, este doar un joc pe care domnul preşedinte încearcă să îl facă, dar fără niciun fel de câştig, ca şi până acum”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, joi seara, într-o intervenție telefonică la România TV.

Oficialul de la Finanțe a precizat că ar fi fost normal ca președintele să îl sune, după ce i-a cerut demisia și dacă avea neclarități în ceea ce privește declarația făcută marți, fără să fie lansate atacuri în spațiul public.

„Și astăzi, după iscuția de la Alba Iulia și prezența mea la Alba Iulia, încă o dată încerc să fac apel la calm, la acel consens politic, pentru că românii asta doresc. (…) Chiar dacă ni se aduc injurii, chiar dacă sunt oamenii care înțeleg, la prima vedere, poate altceva decât ceea ce spunem, haideți să stăm, să acceptăm ca oameni politici, că este oamenii să se ia de un subiect, pentru că au trait ani de zile cu promisiuni, din păcate deșarte. Totuși, trebuie să recunoaștem că, de doi ani de zile, acest Guvern - așa cum este el blamat de cei care au stat în afara țării, în special cei rezistenții, la tot felul… - , a luat măsuri de care se vorbea foarte mult: uitați-vă la Legea Pensiilor, la Legea Salarizării. Cum poți să acuzi un astfel de Guvern PSD-ALDE, că este anti-românesc, când astfel de măsuri, asumate cu costuri foarte mari, pentru noi ca buget”, a completat Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a susținut că nu crede că această declarație a președintelui a fost făcută, din cauza tăierii bugetului de la Președinție.

„Că domnul preşedinte se supără pe cineva o face în fiecare zi şi asta din păcate a devenit o obişnuinţă pentru noi, ca ţară. Vreau să îl asigur pe domnul preşedinte că nici PSD-ul, nici actualul Guvern, Coaliţia de guvernare și nici eu nu dorim ceea ce dânsul insinuează, adică să sechestrăm pe cineva. Ce dorim noi să facem, ca şi Guvern, eu personal ca ministru de Finanţe, este doar să putem să creăm în România acele motive pentru care românii care trăiesc în afara ţării noastre, din motive obiective, să aibă acel argument să se întoarcă acasă alături de familie. Nimic altceva”, a mai afirmat Teodorovici.

În acest context, ministrul Finanțelor a menționat că în ședința de joi Guvernul au luat mai multe decizii care le oferă românilor motive pentru a se întoarce în țară. Printre acestea a amintit salariul minim brut de 3.000 de lei pentru muncitorii din construcții. „Restul este strict o speculație de ordin politic pe care, din păcate, domnul președinte încearcă să o aducă în spațiul public, îl înțeleg, și să și insiste pe ea, crezând că a prins vreun mare subiect de acest tip”, a susținut Teodorovici.

În condițiile în care, anul viitor, România va deține președinția Consiliului Europei, demnitarul de la Finanțe a susținut că România are nevoie că susțină un singur punct de vedere, ca țară.

„Măcar acum pe final de an și începutul anului viitor, unul foarte important pentru noi ca țară cu acest rol important de a asigura președinția pentru șase luni să dăm dovadă că, într-adevăr, avem o singură voce, atunci când susținem un punct de vedere ca ţară şi mai ales să arătăm tuturor celor care vor fi la masă cu noi, de anul viitor, la aceste întâlniri la nivel European și în România, că, într-adevăr, România poate să pună la aceeaşi masă toate interesele europene, şi să găsească, şi să medieze soluţia optimă pentru fiecare cetăţean al acestei frumoase familii europene. Mai mult, noi trebuie să luptăm cu toţii, ceea ce este o chestiune adevărată, pentru drepturile românilor în afara graniţelor României, pentru că ştim foarte bine: de foarte multe ori, românii noştri plecaţi în afară să lucreze sau firme care încearcă să facă un business în afara României sunt, din păcate, trataţi într-un mod incorect în acele state şi asta ar trebui să fie una dintre preocupările noastre principale”, a mai spus Teodorovici.

Președintele Klaus Iohannis l-a criticat, joi, pe Eugen Teodorovici, pentru declarația privind limitarea dreptului de a lucra în străinătate, afirmând că e o propunere de a-i ”sechestra” pe români în interiorul graniţelor ţării și că „într-o țară normală, un ministru a doua zi pleacă”.

Ministrul Finanțelor a declarat, marți, că le-a propus miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană ca fiecărui muncitor să îi fie limitat dreptul de a lucra într-o țară, respectiv să se poată face doar pe o anumită perioadă. Oficialul de la Finanțe a susținut că a ridicat problema aceasta la nivelul colegilor săi, miniștrii de finanțe din Europa, doar în cadrul unor discuții informale, nu ca un proiect de lege. De asemenea, Teodorovici a precizat că, spre deosebire de țările din Vest care au nevoie de o schemă contra șomajului, țările din Est, inclusiv România au nevoie de o schemă de reîntoarce a muncitorilor care au migrat, astfel că și aici abordarea trebuie să fie diferențiată pentru a asigura un echilibru.