Consilierul premierului Darius Vâlcov a declarat miercuri seară, la Antena 3, că reacția OMV Petrom, companie ce a anunțat că măsurile fiscale vor avea un puternic impact negativ asupra sectorului energetic, este o propagandă ieftină, potrivit Mediafax.

Darius ValcovFoto: Captura YouTube

"O propagandă ieftină pe care o face OMV Petrom prin acest comunicat. Nu au spus până azi dacă a fost respectat acel contract de privatizare. Al doilea lucru la care trebuie să răspundă OMV e de ce, deși avem o decizie a ICCJ și a Curții de Conturi, prin care OMV au văduvit bugetul statului prin 2 miliarde de dolari pentru că șeful ANRM nu a modificat legea. În schimb avem o solicitare de a plăti 700 mil euro, niște despăgubiri pentru investiții făcute în România. Adică solicitarea de a plăti e mai mare decât investițiile făcute în România. Această societate să spună că e afectată societatea energetică. De ce să fie afectată? Câmpurile sunt tot acolo", a declarat Darius Vâlcov, la Antena 3.

OMV Petrom a anunțat miercuri că proiectul ordonanţei de urgenţă cu privire la noile măsuri fiscale va avea un puternic impact negativ asupra sectorului energetic din România: asupra securității energetice, asupra locurilor de muncă şi investiţiilor.

Dacă vor fi implementate, măsurile vor arunca piaţa de gaze din România înapoi în timp cu cel puţin 10 ani, la stadiul de piaţă reglementată şi departe de a fi liberalizată, arată compania, într-un comunicat.

„Nu urmărirm să luăm niciun ban de la bănci. Dorim însă să vedem un nivel scăzut al ROBOR din ianuarie, astfel încât ratele românilor să scadă cu 10-15%, printr-un ROBOR de 1,5%”,este de părere Darius Vâlcov.

Consilierul pe economie al premierului Viorica Dăncilă a susținut că băncile dădeau anul trecut, la finele anului, credite cu o dobândă de 3-4%, iar ulterior s-au „gândit să dubleze acest nivel prin creșterea ROBOR”.