Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, a spus duminică seara, într-o emisiune la Antena 3, că deficitul bugetar pentru anul trecut este în jur de 2,9% din PIB, iar pentru acest an și-a propus un deficit de 2,5% din PIB.

Eugen TeodoroviciFoto: Agerpres

„Anul trecut se închide, pentru că datele oficiale vor fi undeva la final de martie-aprilie, când Eurostat va veni și va confirma, va fi sub 3% (din PIB - n.r.) deficitul bugetar. Noi am spus spre 2,9%, chiar dacă nu avem datele oficiale, pentru că datele pe execuția la decembrie vor fi la 25 ianuarie, ca ministru de Finanțe, totuși, am anumite elemente și pot să zic că le și aticipez. Nici vorbă de sărit de 3. Noi am planificat pentru anul trecut 2,97%, pe cash, dar va fi sub. La fel pe ESA, vom vedea cum se închide pe final de 2018. Iar pe 2019, nici vorbă de deficitul de 5%, cum am auzit. Mi-am propus spre jumătate, spre 2,5%, decât pe 5%”, a afirmat ministrul Eugen Teodorovici, potrivit Mediafax.

„Proiectul bugetului de stat ar putea fi făcut public săptămâna viitoare”

Proiectul bugetului de stat ar putea fi făcut public săptămâna viitoare și discutat în Parlament la începutul lunii februarie, după întâlnirile cu partenerii sociali, a mai declarat la Antena 3 ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici.

Deficitul bugetar nu va fi cel avansat în spațiul public, de circa 5%, ci la jumătate, a insistat ministrul. O serie de politicieni au anunțat că ministerul are probleme în întocmirea bugetului pentru că deficitul pentru acest an este de circa 5%.

Ministrul a precizat că proiectul de buget a fost întârziat de amânarea discutării în CSAT survenită în decembrie, care a „scos din calendar” procesul de adoptare a actului normativ.

Taxa pe lăcomie, introdusă de OUG 114 nu aduce venituri, conform proiectului de buget, și nici sumele pe care companiile din energie vor trebui să le plătească, a adăugat Teodorovici.

*******

Dariul Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, a scris pe Facebook, la data de 31 decembrie 2018, că deficitul bugetar pentru 2018 este de 2,92% din PIB, pe cash, și a felicitat echipa de la Finanțe. A doua zi, la 1 ianuarie 2019, senatorul liberal Florin Cîțu a scris, pe Facebook, că aceste cifre sunt măsluite, în condițiile în care execuția bugetară pentru fiecare lună este finalizată la data de 25 ale următoarei luni.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) trebuie să prezinte în fiecare lună la data de 25 execuția bugetară - de exemplu la 25 ianuarie 2019, trebuie să prezinte datele pentru decembrie 2018, dar rar este respectată această dată. De obicei, Finanțele prezintă datele în ultima zi lucrătoare a fiecărei luni pentru luna precedentă. De exemplu, la 28 decembrie 2018, la ora 22:30, pe site-ul MFP a fost afișată execuția bugetară pentru noiembrie 2018.

Pentru a nu i se aplica procedura de deficit excesiv, care echivalează cu un control strict al cheltuielilor, România trebuie să se încadreze într-un deficit bugetar de maximum 3% din PIB. Anul 2018 se conturează ca al treilea an în care deficitul bugetar va fi la 2,9%. La 11 luni, execuția bugetară s-a încheiat cu un deficit de 26 de miliarde de lei, respectiv 2,7% din PIB, de 2,25 de ori mai mare ca pondere în PIB și de 2,6 ori mai ridicat ca valoare nominală, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.