Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri, la Digi 24, întrebat despre protestele împotriva OUG 7, că sunt ”oameni care probabil sunt de foarte bună credință cad în această plasă a dezinformării”, potrivit Mediafax.

Tariceanu Foto: AGERPRES

Întrebat cum vede protestele diverselor categorii profesionale împotriva OUG 7, Tăriceanu a afirmat, pe de o parte, că sunt ”o formă de manifestare a democrației care caracterizează societatea românească în ziua de azi, ca o sporire a simțului civic”.

”Acestea sunt lucrurile bune, dar cred că funcționează și foarte bine diversiunea, dezinformarea și oameni care probabil sunt de foarte bună credință cad în această plasă a dezinformării. Nu e specific României. Se întâmplă și în alte părți. Cred că cineva care este animat de spirit civic și e foarte bine acest lucru, nu poate rămâne indiferent la ceea ce înseamnă cel mai grav act antidemocratic și încălcarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, printre care dreptul la un proces corect. Societatea trebuie să fie preocupată de acest lucru, să avem o justiție corectă și independtă, nu o justiție care este folosită pe post de măciucă politică, așa cum se întâmplă azi în România și cum s-a întâmplat în ultimii 10 ani, instrument politic de eliminare aproape fizică. Când spun fizică nu înseamnă totală, adică nu prin omorârea adversarilor, dar e suficient să-i bagi în închisoare sau alte metode un pic mai soft care au același lucru: distrugerea lor politică. Nu poate să fie justiția într-o țară europeană liberă și democratică”, a adăugat liderul ALDE.

Ordonanța de Urgență 7/2019 din domeniul Justiției a dus la proteste în rândul magistraților, dar și în rândul societății civile.

Săptămâna trecută a fost adoptată Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea OUG 7, pe legile justiției, care a generat proteste în Capitală și în țară. Proiectul conține cinci modificări, între care se numără şi cele privind delegările în funcţiile de conducere ale parchetelor şi posibilitatea ca un judecător să candideze la şefia parchetelor. Manifestațiile au continuat și după aceste modificări.