Unul din cei mai mari investitori străini din România lansează un avertisment tranșant la adresa Guvernului de la București, care nu reușește să urgenteze construcția de drumuri rapide. Șeful Ford România, compania cu sediu la Craiova, declară, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru RFI, că a venit timpul ca guvernul român să treacă de la vorbe la fapte.

Ian PearsonFoto: 0-100.ro

”Am investit 1,5 miliarde de euro în fabrica de la Craiova. Vom analiza exact ceea ce fac autoritățile române în materie de infrastructură, după care vom decide cum și unde ne vom investi banii”, avertizează britanicul Ian Pearson, CEO-ul Ford România. (interviul integral aici)

Declarații relevante:

  • Dacă mergi din nordul Germaniei până la granița cu Ungaria, estimăm că un camion va circula cu o viteză de 75 km pe oră. Odată ajuns la granița României, până în Craiova același camion va avea o viteză medie de 45 km pe oră. Asta reprezintă patru ore în plus de condus. Iar 4 ore de condus înseamnă patru ore de costuri suplimentare. Și nu ne privește doar pe noi, ci și pe ceilalți producători auto și producători din România. Infrastructura, așa cum e acum, este un dezavantaj competitiv.

  • Toți și-au luat angajamentul că definitivarea lucrărilor la drumul dintre Craiova și Pitești va avea loc până în 2021.

  • Suntem aproape la jumătatea lui 2019. Mai sunt doi ani și jumătate până la termenul limită. Cred că... dacă există voință, angajament și o selecție a furnizorilor potriviți, putem urgenta planificarea și execuția lucrărilor. Cred că este posibil.

  • Infrastructura este foarte importantă pentru noi. Noi am investit 1,5 miliarde de euro până acum. I-am investit, iar până la sfârșitul acestui an vom produce un al doilea produs aici (n.r. modeul Puma). Acea investiție a fost una pe termen lung. Pe măsură ce mergem înainte, compania va lua decizii referitoare la unde își va investi banii. Va investi acolo unde are sens să investească din perspectiva de business. Așa este în orice țară. Trebuie să vedem ce se va întâmpla în România și, având în vedere ceea ce se va întâmpla efectiv, ne vom investi banii în viitor