Premierul Viorica Dăncilă, preşedintele interimar al PSD, a declarat vineri seară, într-o intervenție la Antena 3, că este exclus să îşi dea demisia din funcţia de şef al Guvernului în cazul în care nu va fi aleasă la congresul social-democraţilor de sâmbătă preşedinte al formaţiunii politice, ea adăugând că o astfel de abordare ar însemna un şantaj la adresa colegilor din partid.

Viorica DancilaFoto: Facebook/ Viorica Dancila

„Exclus, ar însemna să îi şantajez pe colegi cu o astfel de poziţie”, a spus premierul Viorica Dăncilă, întrebată la Antena 3 dacă îşi va prezenta demisia din fruntea Guvernului în cazul în care nu va fi aleasă preşedinte al PSD la Congresul partidului de sâmbătă, notează Agerpres.

Dăncilă a mai subliniat că nimeni nu trebuie să se joace cu guvernarea şi că toţi social-democraţii trebuie să îi susţină pe cei care vor câştiga la congres competiţia pentru funcţiile de conducere ale partidului.

Întrebată de asemenea dacă se teme de o ruptură în PSD, la finalul Congresului partidului, îngrijorări despre care vorbeau Liviu Pleșoianu, candidat la șefia partidului, și Codrin Ștefănescu, candidat la poziția de secretar general, Viorica Dăncilă a spus că ambii au o abordare greșită.

„Nu sunt de acord nici cu prima, nici cu a doua abordare. Aici nu putem vorbi de persoane. Nu putem să ne luăm jucăriile și să plecăm acasă. Aici vorbim de un program de guvernare. Indiferent de rezultatul la Congres trebuie să fim uniți. Cred aceasă abordare e greșită și eu nu o împărtășesc”, a explicat Dăncilă, conform Mediafax.

Codrin Ștefănescu, candidat la funcția de secretar general al PSD, a transmis, joi, o scrisoare deschisă colegilor de partid, în care le transmite că este foarte îngrijorat de faptul că social-democraților li se impun „direcții străine” de ce a fost făcut până acum și li se cere „să uite trecutul”.

În spațiul public au apărut informații pe surse potrivit cărora Dăncilă le-ar fi spus social-democraților, la petrecerea organizată marți de PSD la Clubul Diplomaților, că dacă nu va fi aleasă la șefia partidului, atunci va demisiona din funcția de premier.

Social-democraţii se reunesc sâmbătă în congres extraordinar, pentru a-şi alege preşedintele, preşedintele executiv şi secretarul general al partidului.

Comitetul Executiv Naţional al PSD a validat vineri candidaturile la funcţiile de conducere ale partidului, a stabilit modul de desfăşurare a congresului şi modificările la statut. Pentru funcţia de preşedinte al PSD sunt înscrise patru persoane, iar toate cele patru candidaturi au fost validate de Comitetul Executiv Naţional.

Cei patru candidaţi pentru funcţia de preşedinte al PSD sunt: Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu, Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu.