Traian Băsescu a declarat, joi seara, la TVR 1, că raportul GRECO este lipsit de echilibru, în condițiile în care nu aduce în discuție toate abuzurile care au avut loc în justiție despre cate toți românii știu. Fostul președinte s-a întrebat cum poate fi credibil raportul când nu vorbește despre abuzurile de la Prahova, potrivit Mediafax.

Traian Basescu la TVR 1Foto: Captura TVR1

„Când vine raportul GRECO și, deși știe despre toate abuzurile care s-au petrecut și au fost scoase la suprafață în România, nu spune un cuvânt. Se face politică. Eu, în locul celor de la GRECO, aș fi menționat nevoia continuării procesului de securizare a libertății magistraților. Le-aș fi scris gros acolo ceea ce am spus, și am văzut că a fost trecut în dreptul altui politician, dar e spusă de mine, că fiecare magistrat are libertate atâta câtă vrea să își ia. Din acest punct de vedere, cred că raportul GRECO a greșit și se discreditează exact pentru că nu semnalează și lucruri pe care deja le știu toți românii. Cum mai poate fi credibil raportul GRECO când tu nu vorbești nimic despre abuzurile de la Prahova, despre numărul mare de achitări pentru oameni care au stat în arest preventiv? Nu spune nimeni că asta a fost principala caracteristică a justiției în ultimii 10 ani. Pe fond, lucrurile au progresat, dar au fost erori. GRECO trebuia să le semnaleze ca încălcări ale drepturilor fundamentale ale unor oameni. ”, a afirmat Traian Băsescu, joi seara, la TVR 1.

Europarlamentarul PMP a adăugat că a fost neplăcut surprins de lipsa de echilibru a rapoartelor GRECO.

„Pentru mine a fost o surpriză neplăcută lipsa de echilibru a raportului GRECO și următorul nu va mai conta. Am văzut nenorociri făcute de justiție și GRECO nu spune un cuvânt. S-a focusat pe desființarea Secției de investigare a magistraților. E opțiunea fiecărui stat”, a completat Băsescu.

El a mai spus că președintele Klaus Iohannis trebuia să recunoască încă de la începerea mandatului abuzurile în justiție.

„Unde cred eu că o să aibă o oarecare responsabilitate domnul Iohannis în politica internă. A venit după 10 ani de discurs prezidențial de susținere a instituțiilor statului, de ranforsare a instituțiilor statului care în acești 10 ani și de izolare a acestor instituții de orice altceva, inclusiv de influența politică, cel puțin aparent. După 10 ani nu o să meargă să o mai ții încă 10 ani cu același discurs. Eu aș fi recunoscut, ca proaspăt președinte «domnule, s-au făcut totuși și abuzuri și hai să continuăm lupta împotriva corupției și reformarea justiției, având grijă și de respectarea drepturilor fundamentale». Nu nuanțat, aici trebuia pusă o tușă groasă cerută de orice stat civilizat”, a conchis Traian Băsescu.

Grupul Statelor contra Corupţiei (GRECO) a transmis că România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupţiei exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureştiului de a desfiinţa Secţia specială de investigare a magistraţilor.

Președintele Klaus Iohannis a solicitat, miercuri, ca Guvernul să vină cu o inițiativă legislativă pentru a corecta „aomalia”care este Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), precum și alte neregularități din domeniu, urmând ca dezbaterea să aibă loc în Parlament.

Totodată, Iohannis de declarat că Executivul PSD-ALDE a primit un nou cartonaș roșu din partea forurilor europene, legat de justiție, prin rapoartele GRECO, și spune că în ciuda recomandărilor, Guvernul continuă să emită ordonanțe în domenii importante.