Președintele de onoare al PMP, Traian Băsescu, a spus, miercuri seară, la Digi 24, că Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu și Kelemen Hunor, liderii Pro România, ALDE și respectiv UDMR "au uitat" că discutau despre formarea unui nou guvern cu PNL înainte de moțiune, în momentul de față fiind vorba despre "șantaj", potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"N-au niciun interes să aibă un PMP care n-a făcut nici compromisuri pentru alegeri, nici nu s-a dus cu căciula în mână să se lipească de partide mai mari ca să intre în Parlament. Nu mă surprinde abordarea lor, pentru că nici măcar nu au o logică. Eu nu mai sunt în conducerea PMP-ului, am predat-o. După cum vedeți, PMP vine cu o garnitură în această campanie pe care nu o are niciunul dintre partidele conduse de Ponta, Tăriceanu și Kelemen Hunor. Interesul PMP-ului este să răspundă, dacă este chemat, unui imperativ major al țării, să existe un guvern. Pe mine mă surprinde, cum liota asta cu profitori ai politicii, cu Ponta, Tăriceanu și Hunor au uitat că înainte de căderea Guvernului Dăncilă vorbeau și de instalarea unui nou guvern. În momentul de față au trecut să facă ce știu ei mai bine, șantaj", a declarat, la Digi24, europarlamentarul PMP Traian Băsescu.

"Asta nu le va spăla nimeni pentru că sunt responsabili de faptul că România nu are un guvern. Ei cu gura lor au susținut ideea președintelui Iohannis și a lui Ludovic Orban pentru o moțiune de cenzură care să îndepărteze Guvernul Dăncilă, pe bună dreptate, iar acum au trecut la tot soiul de condiții și condiționalități. Oare de ce nu au spus că nu au nevoie de cele 18 voturi ale PMP înainte de votul la moțiune, spre exemplu?", a mai spus Băsescu.

Traian Băsescu a spus despre cei trei lideri ai ALDE, Pro România și UDMR că au contribuit la criza politică din România, având fiecare propriile interese.

"Dacă oamenii ar avea caracter și mă refer la cei trei pe care i-am nominalizat înainte, ar trebui să treacă (Guvernul-n.red.), pentru că nimic nu justifică renunțarea la a fi partener și la instalarea noului Guvern, nu numai la dărâmarea vechiului guvern. Împreună au participat la o trimitere în criză politică a României. Trebuie să aibă minimă responsabilitate. Nu au nicio justificare să pună tot soiul de condiții lui Ludovic Orban. Oamenii aceștia au obținut ceva. Fiecare a avut interesul lui. Spre exemplu, Ponta a avut interesul să fie jucător între Pro România și un PSD cu guvernul căzut. Călin Popescu Tăriceanu a avut interesul comun cu al lui Ponta de a o slăbi pe Dăncilă ca să poată să își propulseze candidatul, pe Mircea Diaconu către prezidențiale. Kelemen Hunor, nesatisfăcut de faptul că după plecarea lui Dragnea, doamna Dăncilă nu a mai răspuns angajamentelor lui Dragnea cu privire la autonomie și ce mai bat câmpii liderii UDMR, de asemenea s-a răcorit pe Dăncilă votând căderea, dar începând un nou șantaj la construcția noului guvern", a declarat Băsescu.

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri seară, la România TV, că nu acceptă intrarea PMP la guvernare atâta timp cât Traian Băsescu, "un turnător al Securității", este la conducerea partidului.

"Am mai spus foarte clar că nu are ce să caute în guvernare PMP, care e condus de un turnător al Securității. O minimă igienă morală trebuie făcută. Eu știu că nu intră Traian Băsescu, dar atâta timp cât Traian Băsescu este patronul acestui partid, trebuie să își asume de a-l avea pe Traian Băsescu președite dovedit informator al Securității", a afirmat politicianul.

Premierul desemnat Ludovic Orban a afirmat că vor exista, joi, discuții oficiale cu ALDE, în vederea susținerii noului Guvern PNL. Orban a avut, deja, o întrevedere, miercuri, cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul liberalilor a adăugat că ultima rundă de negocieri va avea loc marți sau miercuri. Întrebat, marți seara la Digi 24, care sunt numele persoanelor care vor face parte din Guvern, Ludovic Orban a spus că va anunța echipa după finalizarea discuțiilor cu formațiunile politice parlamentare.

Guvernul Orban va avea o configurație de maxim 16 ministere.

Joi urmează discuții cu Pro România și UDMR pentru negocierile în vederea formării unui Guvern, au spus surse politice, pentru MEDIAFAX. Liberalii vor negocia, vineri, și cu USR pe această temă.