Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, miercuri, la România TV, că va susține un nou Guvern PNL dacă premierul desemnat Ludovic Orban își asumă menținerea cotei unice de impozitare și continuarea proiectelor de infrastructură care să lege provinciile istorice între ele, potrivit Mediafax.

Tariceanu Foto: AGERPRES

"ALDE a anunțat că are disponibilitatea de a susține Guvernul și premierul care se prezintă în Parlament cu un program și cu o echipă, dar în anumite condiții pe care le vom discuta într-o întâlnire între delegațiile oficiale mâine. Am spus încă ceva că mi se pare normal ca după căderea Guvernului Dăncilă, PNL să fie cel care este formatorul majorității și premierul să fie desemnat din partea PNL-ului. Ni se pare foarte bine să mergem pe o formulă monocoloră. Așadar rămân celelalte lucruri să fie discutate, cum ar fi alegeri pentru primari în două tururi. În ceea ce ne privește vom cere menținerea cotei unice de impozitare. Vom cere ca să continue cele mai importante proiecte de infrastructură care să lege provinciile istorice între ele. Nu aș vrea să vedem miniștri care să vină și să spună totul este prost, să vină cu alte idei și să spună – trebuie să luăm totul de la început și să pierdem iarăși timpul inutil", a declarat, la România TV, Călin Popescu Tăriceanu.

Acesta a spus că nu acceptă intrarea PMP la guvernare atâta timp cât Traian Băsescu, "un turnător al Securității", este la conducerea partidului.

"Am mai spus foarte clar că nu are ce să caute în guvernare PMP, care e condus de un turnător al Securității. O minimă igienă morală trebuie făcută. Eu știu că nu intră Traian Băsescu, dar atâta timp cât Traian Băsescu este patronul acestui partid, trebuie să își asume de a-l avea pe Traian Băsescu președinte dovedit informator al Securității", a afirmat politicianul.

De asemenea, Tăriceanu a reiterat că nu va accepta ordonanțe de urgență în domeniul justiției.

"Sigur că mai avem și alte condiții pe care le vom discuta, cum ar să nu se dea OUG pe justiție, pentru că referendumul din 26 mai, la care am votat împotrivă, a stabilit să nu se dea OUG pe justiție. Trebuie să existe o minină coerență între discursul politic și acțiunea politică. Celelalte condiții le vom discuta la întâlnirea oficială pe care o vom avea, pentru a decide dacă putem să dăm votul în Parlament sau nu", a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Premierul desemnat Ludovic Orban a afirmat că vor exista, joi, discuții oficiale cu ALDE, în vederea susținerii noului Guvern PNL. Orban a avut, deja, o întrevedere, miercuri, cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul liberalilor a adăugat că ultima rundă de negocieri va avea loc marți sau miercuri. Întrebat, marți seara la Digi 24, care sunt numele persoanelor care vor face parte din Guvern, Ludovic Orban a spus că va anunța echipa după finalizarea discuțiilor cu formațiunile politice parlamentare.

Guvernul Orban va avea o configurație de maxim 16 ministere.

Joi urmează discuții cu Pro România și UDMR pentru negocierile în vederea formării unui Guvern, au spus surse politice, pentru MEDIAFAX. Liberalii vor negocia, vineri, și cu USR pe această temă.