Patronul Realitatea TV, Cozmin Gușă, exclus marți din PSD, după doar circa două săptămâni de când a anunțat intrarea în partid, a declarat într-o intervenție la Antena 3 că nu îl surprinde decizia și că obiectivul său, acela de a bloca intrarea în turul doi al prezidențialelor a candidatului USR PLUS Dan Barna, a fost atins.

Cozmin GusaFoto: Agerpres

Cozmin Gușă și Ana Birchall au fost excluși marți din PSD, decizia fiind luată în ședința Comitetului Executiv (CEx) al partidului. Gușă anunțase intrarea în PSD pe 28 octombrie.

„Pe scurt, nici nu mă surprinde, dar nici nu schimbă nimic din strategia mea. Eu am anunțat de acum trei săptămâni când am intrat în PSD că am un proiect pe 10 ani așa, să reușim să reformăm stânga, pentru că nu va fi foarte simplu. Eu de aia m-am și dus acolo, ca să lucrăm să facem bine un partid care reprezintă expresia unei nevoi sociale în România (...) Dar nu sunt deloc supărat, sunt chiar tonic, mă și distrez, pentru că eu planul mi l-am făcut, sunt în grafic. Când m-am înscris în PSD am spus că am scopul de a împiedica accederea lui Dan Barna în turul doi și să-i dau 3-4 procente candidatului stângii, care întâmplător astăzi este Dăncilă... asta am bifat. Și apoi mă interesa foarte tare ca nu USR-ul să fie alternativa la alegerile locale și parlamentare din 2020, ci PSD-ul”, a spus Cozmin Gușă într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Întrebat de ce a dorit blocarea accederii lui Dan Barna în turul doi, Gușă a spus despre liderul USR că este un „antiromân”.

„Păi eu mă chinui cu Dan Barna ăsta de vreun an și jumătate (...) Este un antiromân. Oamenii ăștia nu joacă cu România. Și eu l-am sesizat pe el de foarte mult timp. Mirajul ăsta al formațiunii omului nou funcționează încă în România... Deocamdată ne-a ieșit, am câștigat prima repriză”, a spus Gușă.

„Cred că am reușit, pentru că entitatea media unde sunt patron, proprietar, are o largă audiență chiar din partea susținătorilor lui Dan Barna”, a completat el.

Întrebat de moderator „cum se împacă faptul că este patron la Realitatea TV, un post care a criticat și critică PSD-ul, cu calitatea de membru PSD și de adversar al lui Dan Barna”, Gușă a răspuns:

„Acolo e un business, televiziunea Realitatea are o anumită piață, o anumită audiență, care este mai de dreapta, care este antiguvernamentală, care este susținătoare într-un fel și a celor de la USR. Acolo eu nu sunt editorialist, sunt patron, ăla e un business, e o afacere... Eu și în 2014 nu l-am votat pe Iohannis, e de notorietate, m-am dus cu Ponta, să ajut ca stânga să câștige. Nu mai vorbesc de 2009, cu Mircea Geonă, pentru că sunt un om de stânga și am rămas tot timpul”.

„Dar e clar că aici, ca să comentăm evenimentul de astăzi, este o ciudățenie și o problemă pentru partid această decizie. Pentru că dacă la Ana Birchall știm de ce (a fost exclusă, n.r.), la mine nu prea știm de ce, dar eu îi înțeleg, pentru că proiectul meu cu PSD-ul pe termen lung este ca PSD să devină partidul românilor buni, așa că eu trebuie să fiu primul care să fie bun și să înțeleg acest vot. Ei caută vinovați degeaba... oricum e performanță pentru Viorica. Știți cum e aia: dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau! Eu sunt mai înțelept decât ei și dacă nu îmi mai acceptă calitatea de membru PSD, eu rămân simpatizant. (...) Sunt mai mulți primari PSD care m-au rugat să le coordonez campania, iar pe ăia care sunt de treabă o să-i ajut”, a continuat el.

„Deci, ca o concluzie, nu mă surprinde, nu schimbă nimic, rămân alături de proiectul reformării PSD și, cu mijloacele specifice, chiar și din calitatea de simpatizant, până când o veni o altă conducere care să primească și pe cineva ca mine în partid din nou, nu schimb nimic și sunt foarte tonic în continuare. Au vrut să mă excludă din partid gândindu-se că aș vrea să candidez la vreo funcție...dar eu nu vreau nicio funcție (...) Voi continua cu acest proiect de reformare a stângii și sperăm că pe parcurs, în cursul anului viitor, vom putea „virusa” și PNL-ul, mișcarea cea mai mare de pe dreapta, să se reformeze și ei, că sunt la fel de nereformați ca și PSD”, a mai spus Gușă.

Gușă: Iohannis ia cel puțin 66% în turul doi

Cozmin Gușă a mai afirmat în intervenția de la Antena 3 că scorul pe care îl va obține Klaus Iohannis în turul al doilea al prezidențialelor este, potrivit estimărilor sale, de cel puțin 66%.

„Nu poți să faci campanie serioasă împotriva unui candidat extrem de consolidat cum este Iohannis astăzi. Și nu vreau să zic simulările de tur doi... e de aia cu minimum două treimi. Da, minimum 66% pentru Klaus Iohannis”, a spus consultantul politic, care a început apoi să laude PNL.

„Așa este astăzi. PNL a lucrat profesionist la campanie de data asta și Ludovic Orban a fost un șef de campanie extrem de precis, surpriza sezonului (...) Rareș (Bogdan) e unul dintre copiii mei, dintr-o listă care începe cu Ponta și continuă cu Turcescu”, a afirmat Gușă.