Ministrul Mediului, Costel Alexe, a spus, luni seara, la Digi 24, că angajații Gărzii de Mediu nu au aplicat, în ultimii șase ani, nicio sancțiune Primăriei Municipiului București (PMB), la capitolul calității aerului, demnitarul punând situația pe baza „bunei relaționări” dintre PMB și comisarii de mediu, potrivit Mediafax.

Depășiri PM10 Barbu VăcărescuFoto: Hotnews

„Ani de zile nu a fost dată nicio sancțiune, nici măcar o sancțiune Primăriei Generale a Capitalei, privind calitatea aerului din București. Din 2014 încoace, Garda de Mediu nu a avut nicio sacțiune pentru Primăria Generală a Capitalei. (...) Nu cred că într-un oraș cu atât de multe sesizări ale cetățenilor, nu s-a dat nicio sancțiune”, a spus Alexe, la Digi 24.

Întrebat care este explicația pentru această situație, ministrul a răspuns: „Cred că buna relaționare dintre Primăria Generală a Capitalei și comisarii Gărzii de Mediu a fost o relație care, din păcate, nu a făcut să își ducă la îndeplinire atribuțiile de serviciu”.

Conform sursei citate, în perioada următoare urmează să fie numit un nou comisar-șef la Garda de Mediu, Gabriela Dorojan și-a depus mandatul, la finalul săptămânii trecute.

„Nu l-am numit încă pentru că ne dorim să avem o persoană care să aibă un profil care să răspundă așteptărilor cetățenilor României. Trebuie făcută și prevenție acolo unde este cazul, trebuiesc aplicate și sancțiuni unde derapajele au fost constante și nu s-a observat o îmbunătățire a situației. Nu iau în calcul să ajungă să fie numit un om politic, pentru că este funcționar public și ei nu au apartenență politică”, a adăugat ministrul.

Odată cu plecarea lui Dorojan de la Garda de Mediu, a plecat și șefa de cabinet a acesteia, Angelica Cobzaru, care este sora primarului general Gabriela Firea.