Premierul Ludovic Orban a afirmat joi seara, la B1 TV, că parlamentarii PSD vor avea de ales între „două rele”: fie alegerea primarilor în două tururi, proiect pentru care Guvernul a anunțat că își asumă răspunderea, fie declanșarea alegerilor anticipate.

Ludovic Orban la B1TVFoto: Captura B1TV

„Parlamentarii PSD trebuie să aleagă între două rele: alegerea primarilor în două tururi și practic alegerile anticipate”, a spus Orban.

În cazul în care PSD depune moțiune de cenzură și aceasta este votată de o majoritate din Parlament, „practic se declanșează procedura de anticipate” și „fiecare parlamentar își va scurta mandatul”, a spus Orban.

Care este calendarul acestei asumări de răspundere pentru alegerea primarilor în două tururi:

  • luni va fi transmisă Parlamentului scrisoarea cu proiectul de lege
  • urmează reunirea birourilor permanente, care vor planifica pașii procedurali
  • trei zile pentru depunerea amendamentelor
  • stabilirea datelor pentru organizarea plenului
  • trei zile pentru depunerea unei moțiuni de cenzură

Ajutoare sociale pentru oameni care „refuză să se angajeze”

În cazul în care nu se ajunge la anticipate și Guvernul rămâne mai departe în funcție, după această procedură, se va continua procedura asumării răspunderii „pentru multe lucruri care nu sunt pe placul unei majorități”.

Între aceste lucruri, Ludovic Orban a vorbit despre Secția specială pentru investigarea magistraților dar și ajutoarele sociale, într-o perioadă în care România se confruntă cu deficit de forță de muncă.

Iar România continuă să dea ajutoare sociale „unor oameni care refuză să se ducă la un curs de calificare, care refuză să se angajeze atunci când primesc o ofertă”, a argumentat el, susținând că în țara noastră „s-ar fi investit miliarde de euro dacă ar fi existat mână de lucru, mai ales calificată”.

Orban afirmă însă că nu ia în calcul depunerea demisiei în cazul în care Guvernul rămâne în funcție.

„Această variantă nu a fost analizată (...) nici în partid, nici cu președintele României” și este „un subiect fals”, a subliniat el, înainte de a adăuga: „În general nu plec de pe câmpul de luptă”