Premierul Ludovic Orban a anunțat, miercuri seară, că dacă CCR va decide că proiectul de lege pentru alegerea primarilor în două tururi e neconstituțional, atunci Guvernul va da ordonanță de urgență, deoarece acestea „au scăpat până acum controlului constituțional”.

Ludovic OrbanFoto: Agerpres

„Dacă CCR ar putea să decidă că ar fi neconstituțională angajarea răspunderii pe această lege, îmi pare rău, dar găsim alte soluții. Dăm OUG. Dacă angajarea răspunderii e neconstituțională, atunci apelăm la OUG, că văd că până acum OUG au scăpat controlului constituțional (...) Eu refuz să cred că într-o situație pe care am descris-o, anume aceea că este clar că Parlamentul în trei ani de zile a refuzat să dezbată și să adopte un proiect de lege, eu refuz să cred că poate fi considerată neconstituțională o încercare a Guvernului de a adopta această modificare prin angajarea răspunderii”, a spus Ludovic Orban la Realitatea PLUS, potrivit Mediafax.

Premierul a explicat că, spre deosebire de OUG, angajarea răspunderii poate fi supusă controlului parlamentar și pot fi depuse amendamente.

„Aveam două variante, să emit ordonanță de urgență sau să îmi angajez răspunderea. Există o diferență mare între OUG și angajare. OUG o emite Guvernul, fără să întrebe pe nimeni, fără să consulte Parlamentul. Am anunțat că am ales varianta angajării răspunderii, care este mult mai democratică, pentru că parlamentarii pot să depună amendamente. Am acceptat patru amendamente. În procedura de angajare a răspunderii se poate declanșa controlul constituțional, iar spre deosebire de OUG opoziția care nu e de acord poate opri intrarea în vigoare a proiectului prin moțiune de cenzură. Este o procedură mult mai democratică”, a subliniat Orban.

Guvernul și-a asumat miercuri, în fața Parlamentului, răspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi.În acest context, PSD a anunțat că va depune moțiune de cenzură în cursul zilei de joi.

Citește și: Comisia de la Veneția, solicitată să emită o opinie pe modificările privind legislația electorală pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea