Premierul Ludovic Orban a făcut luni un apel către reprezentanţii companiilor care vor recurge la procedura şomajului tehnicsă fie corecţi şi să transmită situaţia reală, adăugând că vor exista şi controale ulterioare, potrivit Agerpres.

Ludovic OrbanFoto: Captura TVR1

"În ceea ce priveşte decizia de acordare către companii a acestei forme de sprijin, şi anume, plata şomajului tehnic pentru angajaţii companiilor care nu mai pot fi plătiţi de companii cel puţin pe moment, în perioada asta în care sunt afectate companiile, este o decizie care se va lua printr-o procedură simplificată. Sigur că ulterior vom face controale, şi aici atrag atenţia că declaraţia pe propria răspundere este o declaraţie angajantă", a afirmat Orban la Realitatea Plus.

El a arătat că nerespectarea declaraţiei pe propria răspundere poate avea consecinţe inclusiv de natură penală.

"Şi ca atare cer reprezentanţilor companiilor să fie corecţi şi să transmită situaţia reală, pentru că minciuna are picioare scurte şi, mai devreme sau mai târziu, vom ajunge prin sondaj să efectuăm controale sau la diferite sesizări pe care le vom avea şi îi vom identifica pe cei care n-au fost cinstiţi", a adăugat premierul, cu referire la Ordonanţa 30/2020 prin care 75% dintre angajaţii unei firme pot beneficia de şomaj tehnic.

Întrebat de ce nu s-a luat în calcul şi decizia plafonării preţului şi la alimente, ci doar la utilităţi, Orban a spus: "Suntem în curs de analiză. Am discutat la şedinţa de guvern de joi, aşteptăm de la Consiliul Concurenţei, de la Ministerul Finanţelor şi de la ANPC date concrete pentru a face o evaluare foarte serioasă. Aici nu merge să iei o astfel de măsură fără să ţii cont de realitate".

"O mare parte din produsele alimentare de pe piaţa românească provin din import. Dacă producătorul a crescut preţul, eu nu pot să-i impun comerciantului din România să vândă la un preţ dacă el cumpără la un preţ mai mare decât cel la care cumpăra în urmă cu o lună. Lucru care este valabil şi în relaţia cu producătorul intern. (...) Nu poţi să impui un preţ "din burtă", un mercurial, pentru că produsele vor dispărea de pe piaţă şi vor fi vândute pe pieţe ilegale. (...) La produsele din România preţul nu a crescut foarte mult. O analiză trebuie făcută şi în privinţa adaosului comercial. (...) Soluţia cea mai bună este să creşti producţia", a adăugat şeful Guvernului.