Raluca Turcan: Există cumul chiar de 6-7 ajutoare de la stat, fără să ai dovada că omul respectiv nu se complace în acest soi de abundenţă de beneficii în loc să intre pe piaţa muncii

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 15 ianuarie 2021, 1:09 Revista Presei | Radio TV


Raluca Turcan
Foto: Agerpres
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că există în România persoane care cumulează câte şase sau şapte ajutoare de la stat, primite sub diverse forme, ea anunţând că în teritoriu se vor face controale care să stabilească dacă beneficiarii acestora au dorinţa de a-şi găsi un loc de muncă sau se complac în situaţia de asistat social. Turcan avansează ideea acordării unor „pachete integrate” de ajutoare celor care se află în situaţii vulnerabile, scrie News.ro.

„Din nefericire, avem persoane care beneficiază de ajutorul social, de venitul minim garantat, beneficiază şi de ajutorul pentru sprijinirea familiei, au şi alocaţiile pentru copii, au şi ajutorul pentru încălzire. Am făcut o evaluare şi există cumul chiar de şase-şapte beneficii de la stat fără să ai, totuşi, dovada că omul respectiv nu se complace în acest soi de abundenţă de beneficii în loc să intre pe piaţa muncii şi să se străduiască, aşa cum se străduiesc milioane de oameni în România”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, joi seară, la Antena 3.

Raluca Turcan a susţinut că îşi doreşte ca formele de sprijin acordate unei persoane aflate în stare de vulnerabilitate să fie „integrate”, în sensul acordării unor pachete de sprijin pentru copii, educaţionale, sanitare, de consiliere şi îndrumare spre piaţa muncii.

Ea a afirmat că în unele zone anchetele sociale care se fac la nivelul autorităţii locale nu ţin cont de rigorile legii, iar în acest context anunţă controale în cadrul cărora vor fi verificate anchetele.

„Unele autorităţi locale îşi iau în serios misiunea de a-i îndemna să depună şi muncă în folosul comunităţii, să caute un loc de muncă. Alţii se complac, pentru că ţinându-i pe oameni oarecum în sărăcie, îi ţin şi într-un soi de dependenţă. Şi aici am făcut un plan de acţiune cu echipa din Ministerul Muncii şi anume, prin AJPIS-uri să demarăm inspecţii şi campanii în teritoriu, astfel încât să vedem dacă printre beneficiarii de venit minim garantat sau de ajutor pentru sprijinirea familiei într-adevăr au deschiderea să-şi caute loc de muncă în continuare sau pur şi simplu se complac în această formă de sprijin”, a adăugat ministrul.

Turcan a precizat că în ultimii ani numărul beneficiarilor de ajutor social a scăzut în România.

„Numărul beneficiarilor de ajutor social a scăzut în România în ultimii ani constant şi în acelaşi timp şi numărul celor care beneficiază de ajutorul de sprijin pentru familie, care este tot o formă de ajutor de la stat pentru familiile cu venituri scăzute a scăzut. Însă în privinţa ajutoarelor sociale, eu aş vrea să schimbăm puţin optica în raport cu acordarea acestora, şi anume să încurajeze totuşi reîncadrarea în câmpul muncii pentru cei care pot să muncească, iar cei care nu pot cu adevărat să fie sprijiniţi”, a mai afirmat ministrul Muncii.


Raluca Turcan: E un haos în momentul de faţă în privinţa salarizării unitare, pentru că nu se mai respectă niciun principiu din acea lege


Ministrul Muncii critică dur Legea salarizării unitare din sistemul bugetar, despre care susţine că a creat inechităţi şi a dus la procese în justiţie, scrie News.ro. Raluca Turcan afirmă că în acest sistem este „haos” şi că îşi propune stabilirea unui sistem echitabil de salarizare a bugetarilor, anunţând că vrea „corectarea” legii salarizării unitare.

„În momentul de faţă, din anul 2017, suntem pe o lege în sistemul public de salarizare care se cheamă Legea salarizării unitare, dar care numai unitară nu este, întrucât, din momentul în care a intrat în aplicare, s-au creat disproporţii şi inechităţi atât de mari încât avem şi nemulţumiri şi distorsiuni. În primul rând, legea este gândită pe grupe ocupaţionale în care unii au fost crescuţi mai repede. În categoria celor care au crescut există activităţi similare altor categorii ocupaţionale. În momentul în care au crescut aceştia, cei din alte categorii au dat în judecată statul, invocând echitate de salarizare şi, în felul acesta, am ajuns la procese în instanţă câştigate, cu drepturi care trebuie plătite. Deci, practic, e un haos în momentul de faţă în privinţa salarizării bugetare pentru că nu se mai respectă niciun principiu din acea lege”, a mai declarat Raluca Turcan, joi seară, într-o emisiune la Antena 3.

În acest context, ministrul Muncii şi Protecţiei sociale a anunţat că a solicitat încă de la preluarea mandatului de ministru „o evaluare a acestor inechităţi” şi a susţinut că doreşte „corectarea” legii salarizării unitare.

Turcan a menţionat că nu îşi doreşte să taie din veniturile bugetarilor, însă a anunţat că se vor face verificări cu privire la sporurile de care bugetarii beneficiază.

„Este foarte posibil ca, echilibrând acest sistem de sporuri, da, unii care beneficiază de spor de antenă într-un loc unde nu au nicio treabă cu antena să nu mai beneficieze de acel spor. Dar atenţie, nu se taie salariile, se umblă la sistemul de acoperire echitabilă a celor plătiţi din bani publici”, a explicat ministrul Muncii.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6205 vizualizari

 • +12 (12 voturi)    
  solutie simpla (Vineri, 15 ianuarie 2021, 2:09)

  pehash [utilizator]

  Ajutor social - mancare, haine, un dus fierbinte, un acoperis temporar deasupra capului.
  Vrei bani?.. te duci si muncesti.
 • -3 (11 voturi)    
  vai vai (Vineri, 15 ianuarie 2021, 2:45)

  cmariusalin [utilizator]

  nu mai vor fr413r11 sa lucreze pe salariile de mizerie?
  sa le mai taiem din ajutoare, poate poate
 • +6 (12 voturi)    
  hehe (Vineri, 15 ianuarie 2021, 3:09)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  iar asta fumata cu saracii care nu muncesc ca le da primaria 170 de lei ajutor...nu ca unii cu pensii de 7mii de ron la 45 de ani se angajeaza iar la stat cu salariul tot de 7mii si asa ne saraceste cu 14mii de lei dintr-un foc, adica un stab ne costa cat 80 de asistati de la primarie si tot asistatii sunt problema?! taiati pensiile speciale, nu mai cumulati pensia cu salariul la cei sub varsta de pensionare legala!
  • 0 (8 voturi)    
   Ai dreptate (Vineri, 15 ianuarie 2021, 6:24)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

   Nu stiu cum aceasta doamna a ajuns tot pe saraci sa-i ia la puricat,,parca avea alte planuri.AJPIS-urile parca aveau de emis decizii pe 130/2020....sau au zis securistii sa se sisteze?Vad ca doamnele de acolo sunt coordonate frumos.
   • +1 (3 voturi)    
    nu e vorba de saraci (Vineri, 15 ianuarie 2021, 8:59)

    zot [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

    ci de a vrea sa muncesti sau nu;
    sa li se dea termen, eventual chiar loc de munca, iar daca nu se angajeaza, numai un ajutor social de minima subzistenta;
    in ceace priveste pensiile si celelalte abuzuri
    speciale( cei aflati in CA al marilor intreprinderi)
    care nu fac absolut nimic si au privilegii financiare
    imense sa fie de indata " normalizati"; in acest fel
    sunt si ei ajutati sa inteleaga viata reala din jurul
    lor
    • +1 (1 vot)    
     Nu va agitati ca sifonul (Vineri, 15 ianuarie 2021, 13:22)

     Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui zot

     ''viata reala din jurul'' vostru va arata ca nu se va intampla nimic.Doamna ministru ''ataca'' mai multe directii dar nu rezolva nimic.Credeti ca nu se stia de ajutoarele astea?Se stia, dar e mai bine sa batem campii pe mai multe planuri,sa intre populimea in ceata.
   • -1 (3 voturi)    
    Săraci,dar aruncă cu banii. (Vineri, 15 ianuarie 2021, 9:41)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

    La păcănele și alte jocuri de stat degeaba.Sunt pline sălile de păcănele ,cu cei care primesc ajutoare de tot felul.Plus,limuzine,petreceri zi de zi.Cum spunea cineva-nu trebuie lăsați să moară de foame,să primească mâncare,îmbrăcăminte,en.el.termică și atât.Vor bani,la muncă.
 • +8 (8 voturi)    
  eu unul as scoate o grila (Vineri, 15 ianuarie 2021, 5:57)

  Coco Whistle [utilizator]

  pe care sa o supun dezbaterii publice. multi si-au marit salariile pe ultimile 6 luni si apoi au luat pensie 80% din aceste salarii, etc. e nevoie de o noua grila, de una pe bune si care sa echiibreze veniturile pensionarilor care chiar merita sa se bucure de ultimii ani din viata. altii doar au inselat, si folosesc foloase necuvenite. chiar nimeni nu doreste sa faca istorie?
 • +3 (11 voturi)    
  Cam multa vorba... (Vineri, 15 ianuarie 2021, 7:17)

  spirache [utilizator]

  Acest guvern vrea sa faca pe doctul. Ala zice ca sunt probleme pe piata energiei cu trecerea de la universal la concurential, asta zice ca există pensii de peste 70.000 lei, acum ca iau unii cooncetateni 7-8 ajutoare, dar în același timp nu muncesc, ci joaca la pacanele si isi exploatează copiii.....ce nu inteleg eu este de ce așteaptă??? Au guvern, au majoritate....dar nu am văzut sa voteze mai nimic.....se mișcă foarte greu si cu legiferarea si cu punerea legilor in executare...ce ii împiedică sa corecteze multiplele aberații din numeroase domenii?!!
 • +1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 15 ianuarie 2021, 7:35)

  [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  Wow, politicienii au curaj sa se ia de asistati?! (Vineri, 15 ianuarie 2021, 8:00)

  Brezan [utilizator]

  Daca e asa e absolut laudabila initiativa.

  Uitam repede pe aia de stateau la birt cu berea pe masa si militarii cu pompierii lr scoteau apa din case.

  Au incurajat nemunca, au dat beneficii tuturor putorilor in schimbul voturilor.

  Vedeam un comment frustrat de gebu unii se pensioneaza si lucreaza apoi cu nus ce bani, pai ba putoare asistata social, ala a lucrat si inca lucreaza! Nu ia bani degeba ca tine! Viata e greu la spart seminte si mana intinsa.

  Sunt milioane de salariati ce se trezesc la 5-7 dinineata sa produca ceva in tara asta si voi stati cu burta la bec si pe ciubucareala.

  Dupa 30 de ani guitati ca aveti pensie sociala si se gasesc politicieni populisti sa va pupe in dos pentru vot apoi vreti sa ii dati in cap aluia de a muncit pe salariu mare cu boli pe stres si familie neglijata.

  La munca! E ziaru plin de anunturi!
  P.S: posturile de director s-au dat primele! Ne pare rau!
 • +4 (4 voturi)    
  hai la treaba (Vineri, 15 ianuarie 2021, 8:52)

  mihnea1976 [utilizator]

  Daca omul refuza sa mearga la munca nu cred ca este corect sa ia ajutor social.Cam asa este prin occident.Stai acasa numai daca ai copii minori in grija,in rest mergi la munca chiar daca ai dizabilitati.Banii nu cad din cer,trebuie sa muncesti pentru ei.In Romania jumatate din nevazatori vad foarte bine,pensionari pe caz de boala sunt scosi pe banda rulanta prin spagi.Situatia asta nu mai poate continua.Apoi interzicerea cumularii pensiei cu salariul trebuie reglementata imediat,ori esti pensionar ori salariat.Deocamdata guvernul doar trancane,nu vad nici o masura concreta.
  • +1 (3 voturi)    
   Avand in vedere speranta de viata in crestere (Vineri, 15 ianuarie 2021, 11:13)

   Brezan [utilizator] i-a raspuns lui mihnea1976

   Este mai ok sa il mentii activ cu jumatate de norma pe pensionarul ce poate si vrea sa mai munceasca.
   Produce plus valoare si plateste contributii din salariul ala, practic iti mai atenuezi din cheltuiala sociala cu pensiile deci e win-win.
   Sunt si acei specialisti pe care ii formezi greu si care s-ar pierde doar pentru ca sunt la pensie (vezi ingineri proiectanti, arhitecti, medici, prelucrari speciale etc).
 • +3 (3 voturi)    
  pai sa vedem (Vineri, 15 ianuarie 2021, 9:59)

  bancheru83 [utilizator]

  unde vor veni reglemantari urgente la ,,orbii" care conduc tractoare sau la ,,norocosul" cu pensie de 70.000+ ron..
  • +2 (2 voturi)    
   NEVER EVER! (Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, 8:06)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui bancheru83

   Punct.Acum se vaita ca sa justifice inghetarea a tot ce numim venituri/bani platiti de Citu.A inceput ARMAGHEDONUL!!!!!Marirea preturilor la alimente,gaz,curent,cresterea impozitelor pe cladiri.Plus taierea sporurilor,la aia care mai au asa ceva.Bineinteles ca aparatul de represiune nu va fi afectat la salarii,sa aiba cine sa dea cu bata cand incepe distractia.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by