Secretarul de stat în MAI Raed Arafat spune că imunitatea, după vaccinare, durează până la opt luni cel puțin, acest lucru fiind demonstrat deja în urma monitorizării persoanelor vaccinate, însă monitorizarea continuă. „Nimeni nu poate să vină să spună cu certitudine că imunitatea durează trei ani, pentru că vaccinul nu există de trei ani”, a declarat Arafat, conform News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Ideea este că în momentul în care te-ai vaccinat, ai a doua doză făcută şi mai ai 10 zile care au trecut, şansa de transmitere scade şi era normal să nu mai ai carantina 10 zile, dacă te-ai vaccinat. Nu este vorba de pasaportul de vaccinare care limitează călătoriile sau aşa ceva, ci este vorba de o măsură normală de sănătate publică. Cei care s-au vaccinat nu mai stau în carantină, dacă au făcut şi doza de rapel şi au trecut şi minim 10 zile”, a declarat Raed Arafat, luni seară, la Digi 24, referindu-se la faptul că CNSU a decis că cei care au făcut ambele doze de vaccin nu mai stau în carantină la intrarea în România.

Arafat este convins că urmează să se stabilească la nivel european modul de recunoaştere a vaccinării împotriva Covid-19.

„Sunt discuţii la nivel european, o să se discute aceste aspecte şi poate o să se stabilească şi modul de recunoaştere din aceste ţări. (...) Nu ca să limiteze circulaţia, dar măsura luată de noi astăzi va facilita în scop turistic. Poate că unele ţări o să zică: ai vaccin - intri, nu ai vaccin - intri cu carantină. Nu putem spune nu dacă nu ai vaccin”, a declarat Arafat.

Întrebat cât durează imunitatea, după vaccinare, Raed Arafat a explicat că deocamdată se cunoaşte că 6-8 luni, însă cu cât timpul trece, cu atât este demonstrată valabilitatea.

„La acest moment, ştim cu cât creşte timpul. Persoanele care au fost testate şi au intrat în studii, ele în continuare sunt evaluate la numărul de anticorpi, cu cât trece timpul mai mult, şi se pare că imunitatea este valabilă şi acuma, înseamnă că timpul se prelungeşte. Deci, în acest moment, în 6-8 luni deja s-au făcut teste pe cei care au fost vaccinaţi şi nimeni nu a venit să spună "atenţie că a scăzut" şi cu cât timpul trece şi testele demonstrează că anticorpii sunt prezenţi, cu atât valabilitatea acestei vaccinări este mai lungă. În acest moment asta putem zice. Nimeni nu poate să vină să spună cu certitudine imunitatea durează trei ani, pentru că vaccinul nu există de trei ani, ci există de câteva luni. Din ce am înţeles, urmează să fie testaţi periodic timp de doi ani cel puţin”, a mai declarat Arafat.

Raed Arafat: Clar că cei care se vaccinează au şansa la vară să meargă în alte ţări fără condiţionări de carantinare

Secretarul de stat Raed Arafat a mai declarat că cei care se vaccinează împotriva Covid-19 au şansa ca la vară să meargă în concedii, în străinătate, fără a fi obligaţi să stea în carantină, notează News.ro.

„Clar că cei care se vaccinează au şansa la vară, dacă vor să meargă în alte ţări, au şansa să meargă fără condiţionări de carantinare, șanse mult mai mari decât cei care nu sunt vaccinaţi. (...) Să vedem, din nou, decizia discuţiilor care vor fi în Comisia Europeană. Noi vrem o abordare europeană, dar unele ţări este posibil să aibă o abordare a lor pe măsuri de protecţie”, a declarat Raed Arafat luni seară la Digi24, precizând că unele state ar putea chiar să impună obligativitatea vaccinării.

Arafat spune că este un semn pozitiv că lumea vrea să se vaccineze.

„Important este că faptul că lumea vrea să se vaccineze. Este un semn pozitiv. Eu sper că mulţi dintre ezitanţi să îşi schimbe părerea şi să vină şi ei la vaccin, iar dacă acum suntem limitaţi la Pfizer-BioNTech, în următoarea perioadă vor veni şi dozele de la Moderna şi de la AstraZeneca, care, se pare, cantitatea va fi mai importantă şi atunci clar putem creşte viteza cu care se vaccinează”, a mai declarat Arafat.

Numărul total de doze de vaccin împotriva Covid-19 de la Pfizer-BioNTech administrate în țara noastră începând din 27 decembrie este de 235.239, din care au fost vaccinate cu o doză 233.288 de persoane, iar cu două doze - 1.951.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis, luni, că persoanele care intră intră în România după 10 zile de la primirea celei de-a doua doze de vaccin sunt exceptate de la măsura carantinării.