Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, s-a chinuit îndelung să justifice, miercuri seară, la Digi TV, de ce i-a solicitat premierului Cîțu numirea Florinei Prisecaru acuzată de colaborare cu Securitatea în funcția de secretar general, după dezvăluirile făcute de HotNews.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vizibil stânjenit, ministrul a încercat să evite un răspuns tranșant, spunând apoi că doamna în cauză ”i-a fost recomandată” de oameni din administrație, ”că știe de hotărârea de colaborarea cu Securitatea” chiar de la ea, dar că nu are o decizie definitivă în acest sens.

”Dacă are o decize definitivă, atunci o să regândim întreaga strategie. Dar eu am nevoie de oameni care să poată performa”,a declarat Năsui.

Curtea de Apel a stabilit că Florina Prisecaru a fost colaboaratoare a fostei Securități.

Despre Claudia Florina Prisecaru, HotNews.roscria în urmă cu un an că este fostă colaboratoare a Securității în perioada comunistă (conform unei decizii a Curții de apel București, care nu e definitivă). De asemenea, a fost o apropiată a fostul ministru Teodorovici.

Publicația Newsweek scria în mai 2019 că pe baza probelor din dosarele aflate în arhiva instituției, cei 11 membri ai Colegiului CNSAS au constatat faptul că Prisecaru a fost colaboratoare a poliției politice comuniste, în sensul în care prin informațiile pe care le-a furnizat a afectat drepturile și libertățile fundamentale ale unor persoane. Cu alte cuvinte, cei turnați au avut de suferit.

Ea a lucrat în Ministerul Finanțelor din 1993, unde a început ca referent până în 1998, apoi tot în aceeași instituție, a devenit expert la Administrare imobile; derulare contracte utilitati, servicii, lucrari. În perioada 2000 – 2014 a fost șef serviciu, după care până în 2017 a fost director pe zona “Administrare imobile; derulare contracte utilitati, servicii, lucrari; coordonarea si organizarea patrimoniului MFP”. Din martie 2018 a ocupat poziția de secretar general adjunct, pana în noiembrie 2019, iar apoi la Direcția generală de servicii interne și achiziții publice.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a solicitat premierului Florin Cîțu, prin trei adrese semnate pe data de 19 ianuarie, numirea a trei persoane în funcții de conducere la Ministerul Economiei. Una dintre acestea este Claudia Florina Prisecaru, pentru care Claudiu Năsui solicită detașarea de la Ministerul Finanțelor. HotNews.ro a mai scris despre aceasta ca fiind fostă colaboratoare a Securității și apropiată a fostului ministru PSD Eugen Teodorovici. Pentru alte două persoane, Năsui cere funcțiile de secretari de stat, însă orice numire pe o astfel de poziție făcută acum încalcă prevederile din Codul Administrativ.

Mai exact, articolul 59 prevede că "În activitatea de conducere a ministerului, ministrul este ajutat de unul sau mai mulți secretari de stat, potrivit actului normativ de înființare, respectiv de organizare și funcționare a ministerului, după caz". Însă, Ministerul Economiei s-a desprins dintr-un minister mai mare, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, iar pentru organizarea acestuia este nevoie de o hotărâre de Guvern. O Hotărâre de Guvern privind organizarea și funcționarea noului minister, care acum se numește Ministerul Economiei Antreprenoriatului și Turismului. Această hotărâre de Guvern nu există, așa cum nu au fost aprobate încă nici pentru alte ministere noi, precum cel al Energiei.

Potrivit documentelor obținute de HotNews.ro, printr-o adresă din data de 19 ianuarie, către premierul Florin Cîțu, ministrul Claudiu Năsui solicită să dispună "măsurile necesare în vederea emiterii deciziei prim-ministrului privind exercitarea cu caracter temporar prin detașare, a funcției publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici de secretar general la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, de către doamna Claudia Florina Prisecaru- funcționar public de conducere, director general adjunct în cadrul Ministerului Finanțelor".

Despre aceasta, Economica.net scrie că ministrul economiei, Claudiu Năsui, o vrea acum pentru poziția de director general, după ce inițial o propusese ca secretar general, decizie care a generat reacții "adverse" atât în Minister cât și în coaliția de guvernare.