Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, marţi seară, la B1 TV, că zeci de persoane au decedat în urma atacurilor urşilor din România, în timp ce alte peste o sută au fost atacate. De asemenea, sunt peste 5.000 de dosare de pagubă raportate de fermierii români, din cauza urşilor, potrivit News.

ursiFoto: Captura video

”Eu sper să găsim sprijin din partea Comisiei Europene pentru gestionarea acestei probleme care s-a generat în România. Avem peste 5000 dosare de pagubă raportate de fermieri şi cetăţeni care au suferit în urma atacurilor de urs, avem zeci de persoane decedate, peste 100 atacate. E o problemă gravă în România, avem această situaţie care nu se poate compara cu oricare alta din alt stat UE în ceea ce priveşte carnivorele mari şi avem nevoie de spriijinul inclusiv al Comisiei Europene”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului, la B1 TV, marţi seara.

Ministrul şi-a manifestat speranţa că România va fi ajutată de Comisia Europeană în rezolvarea acestei probleme.

Tanczos Barna a adăugat că sunt circa 7.000 de urşi bruni în România.

” Sub 1% e numărul exemplarelor extrase privind cauze de forţă majoră, în comparaţie cu populaţia raportată la UE. Acum 5 ani aveam circa 7.000 de urşi bruni”, a mai precizat ministrul.

Anterior, la TVR, ministrul a afirmat că în România au fost emise 280 de derogări din 2017 până în prezent.

”În România, din 2017 până acum, au fost emise 280 de derogări de acest fel, au fost sute de dosare pentru cerere, din 2019 până acum au fost peste 300 de solicitări, 140 de aprobări, peste 5000 de dosare pentru pagubă, 15.000 lei despăgubiri plătite pentru fermieri. Acesta este fenomenul”, a declarat Tanczos Barna, la TVR.