Dan Barna: Eliminarea adresei din buletin ar permite reducerea birocraţiei. La parlamentare, cetăţenii ar putea vota în orice circumscripţie

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 24 iunie 2021, 0:42 Revista Presei | Radio TV


Carte de identitate
Foto: dgepmb.ro
Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte USR PLUS, a pledat miercuri pentru eliminarea adresei din actul de identitate, susţinând că în acest fel ar fi diminuată birocraţia, iar la alegerile parlamentare, cetăţenii ar putea vota în circumscripţiile în care locuiesc în mod real.

Vicepremierul a declarat, pentru Digi 24, că o astfel de măsură ar permite unui număr cât mai mare de persoane să voteze, dar că în prealabil ar fi necesare modificări ale legislaţiei electorale, scrie Agerpres.

„Foarte mulţi oameni - exact cei mobili şi dinamici, cei activi social - nu ajung să voteze pentru că au domiciliul într-un alt judeţ, de obicei la distanţă mare de Bucureşti sau de centrele urbane mari. Foarte puţini fac în ziua respectivă călătorii acasă, ca să voteze. În momentul în care nu ai mai fi condiţionat de adresa din buletin - schimbând şi legislaţia electorală - lucrurile ar fi mult mai simple şi am avea o reprezentativitate mai mare a aleşilor, pentru că mai multe persoane ar putea să voteze, ca posibilitate efectivă”, a precizat liderul USR PLUS.

El a arătat că Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) ar împiedica votul multiplu. Totodată, prin eliminarea adresei de pe cartea de identitate, românii vor putea vota în orice circumscripţie din ţară.

„SIMPV, sistemul actual de vot care împiedică votul multiplu, acela care îţi scanează CNP-ul, va continua să funcţioneze la fel de bine. (...) Solicitarea pe care noi o avem constant în coaliţie - de a face acea comisie electorală în care să începem să adresăm această problemă a votului, a modalităţii de vot şi a reprezentativităţii. Sper ca după ce trece acest septembrie electoral din partidele noastre şi ne întoarcem la guvernare şi la priorităţile din programul de guvernare să avem şi această comisie de cod electoral, pentru că, într-adevăr, în momentul în care nu mai legi cetăţeanul de un domiciliu, poate să voteze la parlamentare, cel puţin, oriunde în ţară”, a spus vicepremierul.

Barna a opinat că, în cazul alegerilor parlamentare, dreptul de vot nu ar trebui condiţionat de existenţa domiciliului într-o circumscripţie sau alta, având în vedere că Legislativul are o reprezentare naţională.

„Dacă la locale pot să văd o logică legată de persoanele care au înregistrat domiciliul fiscal acolo, plătesc impozite acolo şi sunt îndreptăţite să îşi exprime votul acolo - asta e perfect logic -, la parlamentare nu văd o problemă pentru care ar trebui să fie circumstanţiată existenţa domiciliului de dreptul de vot. Vorbim totuşi de o reprezentare naţională. (...) În mod real, componenta mobilă a societăţii româneşti e totuşi de câteva procente. Marea masă a populaţiei e fiecare într-o circumscripţie, în general. În ziua de vot, cred că 85-90% din electori votează unde locuiesc. (...) Turismul electoral e funcţional mai degrabă la locale. La nivel de judeţ niciun partid nu spune: "Plecăm toţi din judeţul acesta în alt judeţ", pentru că nu e nici practic, nici logic”, a precizat el.


Barna a adăugat că a prezentat marţi seara aceste argumente în cadrul coaliţiei. Potrivit acestuia, prezenţa sau nu a adresei pe cartea de identitate se reglementează printr-un singur act normativ.

„Celelalte efecte - cele legate de alegeri, de exemplu - da, ar trebui să fie modificate şi alte legi subsecvente. Dar prezenţa adresei pe cartea de identitate nu este condiţionată decât de un singur act normativ. (...) Asta nu înseamnă că omul nu mai are o adresă. Adică, în momentul în care plăteşti impozite sau taxe, evident că eşti înregistrat cu adresa respectivă. Ceea ce spunem este că definiţia identităţii persoanei nu mai trebuie să fie condiţionată de existenţa unei proprietăţi sau a cuiva care te-a luat în spaţiu”, a afirmat el.

Potrivit lui Barna, menţionarea adresei în CI este o obligativitate care afectează atât persoanele defavorizate, cât şi pe cele foarte active.

„În contextul în care din luna august vom avea noua carte de identitate electronică - deci se schimbă buletinele, în limbaj foarte simplu - această dezbatere este foarte legitimă, pentru că sunt două categorii de persoane foarte afectate în prezent de această cerinţă: o dată persoanele defavorizate, care nu deţin o locuinţă şi care au probleme mari în a-şi face acte de identitate, pentru că nu au cu cine să meargă de mână, că îl ia în spaţiu; şi mai este categoria persoanelor foarte mobile, foarte dinamice, care îşi găsesc un loc de muncă mai bun într-un oraş sau altul şi au o permanentă problemă cu actualizarea actelor”, a explicat el.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3629 vizualizari

 • -3 (19 voturi)    
  Buna idee (Joi, 24 iunie 2021, 2:49)

  Jebediah_Sanchez [utilizator]

  Intr-adevar, birocratia legata de adresa din buletin e ridicola. E o pagina din evul mediu care trebuie rupta din realitatea prezenta.
  • 0 (4 voturi)    
   Primul pas (Joi, 24 iunie 2021, 9:00)

   lumi74321 [utilizator] i-a raspuns lui Jebediah_Sanchez

   Barna lucreaza, fara sa stie (?), pentru Suverani. Eliminarea adresei din buletin este primul pas ce ar putea sa fie continuat pana la eliminarea totala a buletinului: Miscarea Suveranilor afirma ca cetatenii "nu pot face obiectul legilor sau procedurilor guvernamentale".
   • +4 (6 voturi)    
    cine's "suveranii" (Joi, 24 iunie 2021, 10:15)

    Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui lumi74321

    cine's "suveranii" astia de care zici?
    • 0 (2 voturi)    
     Google Miscarea Suveranilor (Joi, 24 iunie 2021, 12:25)

     lumi74321 [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

     E prea mult de detaliat aici.
    • -2 (4 voturi)    
     Baronii rosii (Joi, 24 iunie 2021, 15:47)

     JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

     Baronii rosii care se cred stapani pe judetele lor si au infiintat Republica Mazare, Republica Manelara Balalalu, sau Republica Telemorman.
  • +7 (9 voturi)    
   Nu e bine deloc (Joi, 24 iunie 2021, 9:12)

   Anges [utilizator] i-a raspuns lui Jebediah_Sanchez

   Dati o cautare dupa “eliminare adresa idee stupida” si veti gasi toate argumentele date de un avocat celebru.
   • +4 (10 voturi)    
    asa este: (Joi, 24 iunie 2021, 10:32)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Anges

    eliminarea adresei din buletin e o ineptie...pai daca fac o contraventie si nu vreau sa semnez procesul verbal, agentul la ce adresa imi trimite amenda? La fel si daca ma prind controlorii fara bilet pe RATB: ei mi vor cere bulentinul sa imi trimita amenda acasa, le dau buletinul si apoi le dau cu tifla, ca nu au unde trimite amenda. La fel si amenzile de pe tren ptr cei prinsi fara bilet, amenzile ptr cei care arunca hartie pe jos in parcuri, care deranjeaza ordinea si linistea publica etc.
    • -4 (6 voturi)    
     Nu e asa (Joi, 24 iunie 2021, 12:38)

     Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     Sunt numerele de identificare care sunt legate cu adresa. E ca atunci can diti iei amenda acasa pe baza numarului masinii. Adresa e inregistrata, doar ca nu e vizibila pe cartea de identitate.
     • +4 (6 voturi)    
      si tu crezi ca, (Joi, 24 iunie 2021, 15:19)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

      controlorul din RATB sau nasul din tren au acces la o astfel de baza de date, in care pot sa iti afle adresa de domiciliu?? Si daca ar avea ar fi grav ptr ca s-ar incalca niste principii ale confidentialitatii, nu poti divulga oricui adresele de domiciliu ale oamenilor.
      In plus, politia nu stie daca ai sau nu ai RCA la masina, si tu vrei sa iti afle agentii adresa imediat?
      • -2 (2 voturi)    
       Politia stie deja daca ai RCA (Joi, 24 iunie 2021, 20:12)

       AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui bancher

       Iar agentilor RATB sau CFR le dictezi frumos adresa de corespondenta la care sa iti trimita amenda. Daca sunt student ce adresa trec? a lu mama de la Cobadin sau a mea din Bucuresti unde am domiciliul real?
       CNP-ul e tratat ca numar de identificare fiscala pentru PF asa cum e CIF-ul pentru persoane juridice. Deci amenda apartine persoanei nu adresei. Chestia cu trimisul e o formalitate si o tampenie. Ori o iau fizic si ma duc cu ea la ghiseu ori la instanta sa o contest. Daca vreau sa o contest e avantajul meu sa am toate datele mele inscrise corect pe ea deci le voi dicta foarte atent constatatorului.
    • -2 (2 voturi)    
     rahat, e vorba de baze de date interconectate (Joi, 24 iunie 2021, 20:07)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     De mult amenzile mi le vad in ghiseul.ro sau pe anaf(am vazut rubrica, o verific perioadic). Adresa de corespondenta e una, adresa de rezidenta e alta. Am gasit in cutia postala la Buc niste avize trimise de acum 5 zile de drac stie cine, sa fi sanatosi, verific cutia aia postala fizica odata la 5 zile, absolut toate facturile le primesc pe email.
     CNP-ul ar trebui sa fie suficient pentru identificarea unei persoane.
   • +5 (7 voturi)    
    Alesii nu mai vor "Buletin de Cucuieti" (Joi, 24 iunie 2021, 11:19)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui Anges

    Asta e problema lor.
    A, da, si frica de priviri indiscrete si hoti.

    Ce sa comenteze toata presa despre ce vila si-a tras cutare si din care bani.
  • +3 (3 voturi)    
   Evul Mediu ?! (Joi, 24 iunie 2021, 19:32)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Jebediah_Sanchez

   De ce oare USR-istii sunt obsedati de Evul Mediu? Trebuie deci, dupa opinia lui Barna , ( cine e Barna-cel invins de Viorica Dancila in alegerile prezidentiale ?) sa scapam de Evul Mediu , perioada istorica in care toti oamenii aveau Carte de Identitate in care era trecuta si adresa de domiciliu.
 • +3 (19 voturi)    
  in ce tara din lumea asta (Joi, 24 iunie 2021, 5:38)

  Coco Whistle [utilizator]

  nu se adauga adresa in actul de identitate (excluding pasaport)? cum va comunica sistemul oficial de evidenta a populatiei pe baza cnp cu cel al institutiilor private de exemplu, cine va suporta costul accesarii? cit de sigura este aceasta retea? cum se va face dovada domiciliului? daca vreti sa lamuriti aceste aspecte intrebati populatia si o sa vedeti ca in principal se doreste un singur act de identitate (care sa fie folosit si ca permis auto) si regindita modalitatea de inmatriculare a masinilor. ptr vot introduceti votul electonic sau balot. done.
  • +3 (17 voturi)    
   in SUA (Joi, 24 iunie 2021, 7:54)

   VladOcan [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

   in SUA
   • +9 (11 voturi)    
    Daca e Driving Licence are adresa (Joi, 24 iunie 2021, 8:35)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui VladOcan

    Identity documents in the United States are typically the regional state-issued driver's license or identity card, while also the Social Security card (or just the Social Security number) and the United States Passport Card may serve as national identification. The United States passport itself also may serve as identification. However there is no official "national identity card" in the United States.
    Passport cardul ala, nu are....dar permisul de conducere e temelia 99,99%.
  • +4 (14 voturi)    
   Olanda? (Joi, 24 iunie 2021, 8:26)

   EL Marius [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

   Olanda? Pe nici un ID nu ai sa gasesti o adresa. Nici pe permisul de conducere
   • +5 (5 voturi)    
    card (Joi, 24 iunie 2021, 9:58)

    gpavel [utilizator] i-a raspuns lui EL Marius

    dar apare cardul de alegator!
    • -2 (2 voturi)    
     Carte de alegator exista si in Ro (Joi, 24 iunie 2021, 20:21)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

     A folosit-o cineva vreodata? e desueta! O simpla scanare e CI-ului asigura integritatea alegerilor.
  • +1 (7 voturi)    
   Provocare (Joi, 24 iunie 2021, 8:45)

   JimmyJump [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

   Cauta pe google modele de carti de identitate din UE si ne spui dupa cate ai gasit cu adresa.
  • +2 (10 voturi)    
   cartea de identitate (Joi, 24 iunie 2021, 10:18)

   Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

   carte de IDENTITATE ar trebui sa fie un instrument care sa permita identificarea, fara echivoc, a unei persone.

   Pentru asta e nevoie de CNP in romania, sau social security number in SUA, etc. Atat, nimic mai mult, nimic mai putin. Si daca tot suntem la capitolul asta, de ce institutiile statului nu accepta pasaportul ca si instrument de identificare, sau permisul de conducere, etc?!

   In state permisul de conducere e suficient pentru tot, restul de conexiuni se fac in sistemele informatice centralizate si agregate... dar noi am lasat pe mana lui Ghita sa de informatizeze statul, ce mai vrei?!
 • +4 (8 voturi)    
  absurd (Joi, 24 iunie 2021, 8:53)

  Beausergent.Wordpress [utilizator]

  "Eliminarea adresei din buletin ar permite reducerea birocraţiei. La parlamentare, cetăţenii ar putea vota în orice circumscripţie"

  Deci nu schimbi legea, dar președintele secției de votare va trebui să lase să voteze pe oricine, doar pentru că nu are adresa pe buletin.

  Deci dacă nu poți schimba legea, o faci inaplicabilă? ceva îmi scapă la faza asta...

  Oricum, Evidenta Populatiei stie cine unde locuieste si va putea face, pe baza adresei de domiciliu, liste de alegatori pentru sectiile de votare.

  Nu înțeleg ce vrea să spună Dan Barna.
  • +5 (7 voturi)    
   Indirect spune ca nu este total rupt de viata (Joi, 24 iunie 2021, 10:36)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Beausergent.Wordpress

   reala. Direct vrea sa spuna ca, daca statul vrea, te gaseste si fara adresa din buletin, cautandu-te la evidenta populatiei.
   Uita sa spuna ca, pana te gasesc cei de la evidenta populatiei, esti deja plecat din tara (in caz ca ai comis o infractiune grava).
  • +2 (6 voturi)    
   Barna și coteria lui pluseristă sunt (Joi, 24 iunie 2021, 12:07)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui Beausergent.Wordpress

   extrem de periculoși pentru România și pentru
   toți cetățenii români.Barna are o agendă ascunsă
   primită din străinătate,chestia cu adresa din CI fiind
   un prim pas pentru ștergerea proprietății și pentru
   traiul în comun,așa cum a explicat de mai multe
   ori ROATA MOTRICE a lui Csolocs Bacs.
   Dacă îi ajută și la frauda electorală,este și mai bine.
   Nu mai trebuie să fure sacii cu voturi(metodă hard
   primitivă) așa cum au făcut în *alegerea* Clotildei.
   Omuletele și coteria lui trebuie trimiți acasă urgent!
 • 0 (6 voturi)    
  In Germania... (Joi, 24 iunie 2021, 8:59)

  ASI.MO [utilizator]

  ... exista adresa pe partea din dos a actului de identitate, sub forma unui autocolant lipit, care la schimbarea domiciliului se poate da jos/schimba fara a schimba actul complet.
  E practic astfel, pentru ca sunt mai reduse cheltuielile cu schimbarea unui autocolant de 1x2cm, din hartie adeziva, decat intreg plasticul.
 • +6 (8 voturi)    
  Interesanta idee (Joi, 24 iunie 2021, 9:00)

  arkade [utilizator]

  dar are o mica mica problema.

  nu e normal sa votez reprezentatul in paralament al unui judet in care nu locuiesc.
  Cum ar fi sa vedem ca cei din Bucuresti vin sa voteze in CJ? (sau invers).

  Si acel parlamentar pe cine reprezinta? Ca nu ne poate reprezenta pe toti.

  Se mai ridica o problema: partidele care castiga in anumite judete in mod traditional cu 60-70%, s-ar putea sa incerce sa redistribuie acei oameni in judetele in care pierd in mod traditional. Se deschide cutia pandorei a turismului electoral. (si asa el exista, doar ca e ingreunat de viza de flotant).

  Inteleg ca in orasele universitare, studentii nu pot vota...si asta ii dezavantajeaza pe cei de la USR, doar ca nu asa se rezolva: facand o lege care sa creeze mai multe probleme decat beneficii.
  • -2 (2 voturi)    
   sunt alegeri nationale nu locale (Joi, 24 iunie 2021, 20:33)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui arkade

   in clipa cand e ales reprezentantul ala e ales fiindca adera la ideile unui partid nu ca e zmeul zmeilor in judetul lui. Oricum cu sistemul de redistributie avem deputati UDMR alesi in Tulcea deci problema de care zici e ciuri-buri. Important e sa votam cu capul nu cu burta!
 • +3 (7 voturi)    
  Bîrnău numai la alegeri te gandesti (Joi, 24 iunie 2021, 9:07)

  Ion Pop de Popa Popesti [utilizator]

  Si din pacate nu esti singur.
  Ca sa faceti o treaba buna nu mai bine va ganditi cum sa organizati mai bine uat-urile daca tot schimbati buletinele? Apoi mai e si chestia cu cipul pe buletin care e tare interesanta. Nu si de asta e vorba pana la urma?
 • +5 (9 voturi)    
  haos (Joi, 24 iunie 2021, 9:53)

  gpavel [utilizator]

  probabil un haos total se potriveste cu unele tendinte politice(la moda)!
 • +4 (8 voturi)    
  In tari UE (Joi, 24 iunie 2021, 11:37)

  UpNext [utilizator]

  precum Franta, Italia, Germania, Cehia si inca altele (nu toate) pe CI sunt prezente si adresa de domiciliu, inaltimea, culoarea ochilor, semnatura. Google ofera imagini clare.

  Absenta adresei ar complica excesiv relatia cu justitia, taxele/impozitele,organele de forta etc., favorizand (temporar) ilegalitati diverse, spre fericirea unei parti importante a populatiei locale si diasporene.

  Cat priveste procesul de votare, se poate schimba
  usor legea privind votul de oriunde, SIMPV este/ar trebui sa fie conceput astfel incat sa fie foolproof la orice tentativa de fraudare a votului. Simplu.
  • -2 (2 voturi)    
   mi- a luat vreo juma de ora sa studiez si sa aflu (Joi, 24 iunie 2021, 20:47)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   Ca exemplele tale sunt in minoritate.
   Povestea cu justitia, taxele si impozitele sunt vrajeli.
   De mult ANAF-ul te identifica dupa CNP, nu dupa nume, prenume, data nasterii, domiciliu. Justitie? vrei sa spui ca X-ulescu nu va putea fi identificat de instanta fiindca are adresa pe Ritmului 5 si nu pe Ritmului, 126? Organe de forta? Hai da-o draq, daca ai de a face cu aia si n-ai deja 3-4 buletine esti agarici.
   Cat despre vot s-a rezolvat demult cu scanarea buletinului.
 • -2 (4 voturi)    
  idee buna dar nu completa (Joi, 24 iunie 2021, 12:32)

  John_Re [utilizator]

  Romania ar trebui sa defineasca clar modul de identificare al unei persoane.

  Este evident ca in cazul eliminarii adresei dupa buletin acea adresa va trebui sa se regaseasca pe alte acte (exempul.... permisul de conducere)

  Este inutil si periculos doar acel CNP de pe toate actele. CNP-up ar trebui sa fie cunoscut numai de persoana detinatoare si imprimat doar pe un ID separat.

  Alta observatie, acel document de identificare ar trebui sa fie securizat, pentru a nu permite falsificarea.
 • +3 (7 voturi)    
  nicio decizie fara un interes ascuns (Joi, 24 iunie 2021, 14:07)

  1980 [utilizator]

  care e interesul lor? asta e intrebarea
  cu cat se scot mai multe date de pe CI cu atat avem mai putine informatii transparente despre persoane..rude/afini, daca locuiesc la aceiasi adrese....
  cand apareau si numele parintilor, aveam mai multe informatii, ulterior le-au scos..ca erau fara rost.. Oare?!
 • 0 (0 voturi)    
  Trebuie consultata interlopimea (Sâmbătă, 3 iulie 2021, 14:20)

  Propinatiu [utilizator]

  Consecintele pot fi incalculabile. USR PLUS e in criza de idei. Mereu desfiinteaza cate ceva, cum demola Ceausescu la nimereala.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by