Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat vineri seara, la Digi 24, că, în cadrul şedinţei de Guvern, a fost adoptată o Ordonanţă de Urgenţă privind preluarea tuturor creşelor în sistemul de educaţie. El a precizat că acest proiect de preluare trebuie finalizat până la 1 octombrie 2021, potrivit News.

Sorin CimpeanuFoto: Agerpres

“Al doilea proiect de OUG adoptat astăzi are în vedere preluarea tuturor creşelor în sistemul de educaţie. Există o serie de prevederi prin care acest lucru este posibil la solicitarea autorităţilor locale prin decizia inspectoratelor şcolare, a unităţilor de învăţământ preşcolar. Inspectoratele şcolare vor finaliza acest proces de preluare până la data de 1 octombrie 2021 cu informarea Ministerului Educaţiei. Finanţarea va fi asigurată de la bugetul de stat. A fost calculat şi aprobat costul standard per preşcolar, per copil în creşă, în valoare de 15.000 de lei per copil în creşă. Este mai mult decât dublu faţă de costul standard per copil în grădiniţe. Este un cost standard care deja este mai mare decât costul standar per elev, această valoare de 15.000 de lei per copil în creşă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

El a precizat că dacă autorităţile locale nu solicită acest lucru atunci creşele rămân în subordinea acestora, finanţarea urmând să fie asigurată tot de la bugetul de stat.

“În cazul în care autorităţile administraţiei publice locale nu solicită arondarea în sistemul de învăţământ creşele rămân instituţii publice cu subordonare locală cu personalitate juridică, dar finanţarea va fi asigurată tot de la bugetul de stat prin Ministerul Educaţiei, conform costului standard per preşcolar. Autorităţile administraţiei publice locale vor putea contribui la suplimentarea acestei finanţări, dar finanţarea de bază va fi asigurată de la bugetul de stat prin Ministerul Educaţiei”, a explicat Sorin Cîmpeanu.