Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat vineri seară că instituţia pe care o conduce are atribuţii stabilite prin lege şi niciodată „nu se bagă peste Ministerul Sănătăţii”, acesta fiind cel care stabileşte politicile de sănătate publică. „DSU nu este un om”, a afirmat Arafat, precizând că rolul DSU este de a colecta propunerile specialiştilor, de a întocmi proiectul de hotărâre a CNSU şi de a prezenta în şedinţă aceste lucruri.

Raed ArafatFoto: Captura Digi 24

Raed Arafat a declarat, vineri seară, la Digi 24, că atribuţiile DSU sunt stabilite prin lege, relatează News.ro.

„DSU nu se bagă peste Ministerul Sănătăţii. Stabilirea politicilor de sănătate publică (...) toate se fac împreună cu INPS şi MS, deci nu se fac de către DSU. DSU este entitatea care preia, întocmeşte proiectul de hotărâre al CNSU, se discută cu toţi în CNSU”, a declarat Arafat.

Acesta a explicat că ministrul Sănătăţii este membru al CNSU şi, dacă consideră necesar, poate oricând bloca o decizie. De asemenea, Arafat a precizat că dacă o decizie a CNSU ar putea avea impact în sfera Ministerului Mediului, Ministerului Transporturilor sau a oricărui alt minister, documentul se trimite ministrului respectiv şi se lucrează cu oamenii din ministerul respectiv.

„DSU nu este un om, este o entitate foarte consistentă de oameni - trei direcţii - care fiecare lucrează, îşi face treaba lui, fiecare are rolul lui si există un şef al DSU, dar asta nu înseamnă că acesta joacă totul, un joc”, a mai declarat Arafat.

„A ieşit o ştire că Arafat a propus să se testeze toată lumea. Arafat nu a propus, INSP a propus. Informaţia provine de la INSP, nu de la creierul lui Arafat”

„Astăzi ce a fost? A ieşit o ştire despre care nimeni nu ştie de unde a venit, că Arafat a mers la Guvern şi a propus să se testeze toată lumea. Arafat nu a propus, INSP a propus, dar eu am citit şi am spus clar că informaţia provine de la INSP, nu de la creierul lui Arafat”, a mai afirmat Arafat.

Acesta a explicat că rolul DSU în coordonarea operativă a pandemiei este esenţial, iar sistemul funcţionează foarte bine, aşa cum de altfel funcţionează în întreaga lume.

„Dacă deranjează şeful - păstrezi sistemul, scapi de om”, a afirmat Arafat.

Arafat a afirmat, însă, că nu are nicio informaţie cum că s-ar dori schimbarea sa şi susţine că are o comunicare bună cu premierul.

„Cu premierul, relaţia de lucru este excelentă, cu ministrul nostru este excelentă, cu domnul Rafila discut, nu e nicio problemă”, a mai afirmat Arafat.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat, vineri, că în şedinţa de Guvern s-a discutat despre propunerea Centrului European de Control al Bolilor, care recomandă testarea tuturor persoanelor care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene cu un test PCR, astfel încât să se reducă riscul de transmitere a noii tulpini a coronavirusului, Omicron, el arătând că nu a existat niciun conflict cu Raed Arafat şi că trebuie văzut dacă o astfel de măsură poate fi aplicată, ţinând cont şi că este perioada sărbătorilor de iarnă.

Citește și: Propunere INSP: Test PCR obligatoriu la intrarea în țară, inclusiv pentru persoanele vaccinate anti-COVID / Rafila: Trebuie găsită o soluție care să poată fi aplicată