După ororile care au ieșit la iveală la trei azile pentru persoane vârstnice din Voluntari și Afumați, acum apar noi mărturii ale rudelor unor pacienți dintr-un centru pentru vârstnici și la o clinică din cartierul Dămăroaia, ambele din Sectorul 1 al Capitalei, care spun că bătrânii sunt supuși la tratamente inumane, potrivit Digi24.

persoana varstnica in scaun cu rotileFoto: Unai Huizi / imageBROKER / Profimedia

Astfel, un bărbat povestește că și-a dus mama la o clinică care ar fi oferit servicii de kinetoterapie, pentru că aceasta nu prea mai mergea. Potrivit acestuia, mama sa a slăbit 30 de kg în 7-8 luni.

  • „La un moment dat a putut să stea în scaun, dar a rămas cu genunchii anchilozați la 90 de grade. Chiar și în sicriu nu s-au mai putut îndrepta picioarele, dovadă că nu s-au făcut exercițiile.
  • Acolo a slăbit 30 de kg în 7-8 luni, e foarte mult. Am semnalat-o din timp. Cele mai grave puncte sunt cele care au dus la deces. A făcut șoc septic. Mi-au spus la spital că avea 30.000 leucocite și că sunt șanse minime de supraviețuire. Punctul de intrare în spital a fost escara. Escara este o condiție destul de comună la bătrâni, la cei care stau în pat. Sunt niște răni care se formează de la imobilizare, se necrozează țesuturile și ajunge rana la os”, a spus bărbatul.

Directoarea clinicii din Dămăroaia se apără și spune că „oamenii nu doar că sunt îngrijiți, sunt foarte îngrijiți”

  • „Nu am avut de la nimeni reclamație, din aparținători, au trecut în contract. Eu nu am făcut nimic rău și cu știința mea nu e nicio nemulțumire”.

31 de percheziţii au fost făcute, în cursul zilei de marţi, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş în dosarul în care zeci de persoane sunt acuzate că au format două grupuri infracționale organizate care au supus la tratamente inumene beneficiarii din trei cămine din Voluntari și Afumați.

Aproximativ 100 de persoane erau ținute în condiții inimaginabile, flămânde și fără îngrijire medicală, de către două grupuri infracționale, potrivit IGPR.

Două instituții publice cu responsabilităţi în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului sunt vizate, de asemenea, de o anchetă. Locuitorii din Voluntari au povestit că bătrânii stăteau dezbrăcați la gardul centrelor și cerșeau bani sau mâncare trecătorilor.

Bătrânii erau ținuți ca-n lagăr în cămine private din Voluntari, cu răni până la os și plini de fecale: „Condițiile de la Auschwitz. Cerșeau la gard, în pielea goală".

Condițiile teribile din căminele de bătrâni au fost dezvăluite încă din luna februarie 2023 de o investigație jurnalistică a publicațiilor Buletin de București și Centrul de Investigații Media.

Medicii care i-au preluat pe bătrânii din azilele groazei sunt șocați: „Au fost depistate obiecte străine în stomac. Nasturi și mărgele. Probabil că de foame și-au mâncat hainele”.

Citește și: