Medicul Adrian Marinescu, director medical al Institutului „Matei Balş” din Capitală, atrage atenţia asupra creşterii cazurilor de COVID-19, arătând că la Institut este o creştere a cazurilor cu cel puţin 50 la sută faţă de perioada anterioară, potrivit News.ro.

Adrian MarinescuFoto: AGERPRES

Totuşi, 80 la sută din cazuri sunt forme uşoare, iar cei care ajung la Terapia Intensivă sunt extrem de puţini.

„Nu ne gândim că vom avea un val pandemic, aşa cum era la începuturi, că se întoarce pandemia. Cred că trebuie să existe o discuţie echilibrată care spune în felul următor: în momentul în care un virus rămâne mult timp în circulaţie, evident că suferă mutaţii. Celelalte nu sunt importante, apar noi variante”, spune medicul

Practic, dacă vorbim de Eris, o subvariantă a Omicronului care circulă destul de mult la nivel global, probabil undeva către 40 la sută şi aşa cum ştim din cazurile anterioare va eveni predominantă.

„La fel se întâmplă şi în România, noi facem secvenţieri destul de mari şi am început să facem dinamic acum. Practic toţi pacienţii internaţi cu Covid au şi secvenţiere. Avem într-adevăr această variantă şi probabil în viitorul apropiat vom avea şi nişte cifre exacte ca să ne dăm seama, dacă sunt la fel şi în România”, a declarat medicul Adrian Marinescu, marţi seară, la Medika TV.

Doctorul a precizat că aproape toate cazurile de Covid cu care se prezintă pacienţii la spital sunt forme uşoare.

„Ştim din experienţa anterioară că este un decalaj destul de mic între ceea ce se întâmplă în Europa de Vest şi România, în sensul că la noi e puţin mai târziu. Creşterea de la ei a fost cu nişte săptămâni în urmă. Ceea ce am văzut în Institut, cam de două săptămâni, e o creştere cu cel puţin 50 la sută faţă de ce aveam anterior. Cam 100 de prezentări în fiecare zi, indiferent de vârste. E adevărat că 80 la sută sunt forme uşoare. Sunt pacienţi care pot merge acasă”, liniștește specialistul.

El atrage atenția totuși că 20 la sută „nu sunt neapărat cazurile acelea foarte grave de terapie, dar sunt persoane cu factori de risc, sunt copii mici pe care trebuie să îi monitorizezi şi sunt şi cei care au într-adevăr complicaţii pulmonare, neurologice etc, iar porcentul care ajung în terapie intensivă, din fericire, este extrem de mic. Sunt puţini cei care ajung în terapie, dar totuşi se poate întâmpla”.