Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că ”lucrurile merg rapid” în ceea ce priveşte realizarea spitalelor regionale. Rafila aminteşte că din anul 2007 se vorbeşte despre aceste spitale, însă până recent nu s-au făcut paşi importanţi pentru realizarea lor, potrivit News.ro.

SpitalFoto: Viktor Levi | Dreamstime.com

„Să ştiţi că lucrurile merg rapid dacă comparăm cu orice altceva s-a întâmplat în istoria României apropo de aceste spitale regionale, care au fost anunţate încă de prin anul 2007 de domnul ministru Nicolaescu. Atunci era o machetă la Ministerul Sănătăţii care a stat acolo câţiva ani, dar nu s-a făcut absolut nimic şi periodic tot s-a anunţat construcţia acestor spitale.

Noi le-am găsit în situaţia în care erau studii de fezabilitate doar. În momentul de faţă, este încheiat proiectul tehnic, deci cum trebuie să fie spitalul din punctul de vedere al construcţiei, al utilităţilor, al designului interior, al locurilor în care se vor instala echipamentele, totul este terminat”, a afirmat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, luni seară, la Medika Tv.

El a explicat că primul proiect tehnic finalizat a fost cel pentru Spitalul Regional Iaşi, unde până la finalul acestui an va începe construcţia efectivă.

„Nu vreau să arătăm că le facem, dar clar, dacă începe construcţia, ele vor deveni realitate”, a spus ministrul.

Întrebat cum va proceda România în cazul unui dezastru cu victime multiple, el a răspuns că există aşa-numita ”infrastructură critică”, una care reuneşte spitale atât pentru adulţi, cât şi pentru copii care pot fi folosite în astfel de situaţii. Rafila a dat asigurări că există un plan care poate fi activat în caz de situaţii de urgenţă. (foto: Viktor Levi | Dreamstime.com)